10 Mituri despre o Navigare Sigura pe Net

Unii spun ca nivelul de securitate asigurat de produsele specializate a crescut. De asemenea se crede ca administratorii site-urilor sunt mai precauti, iar baietii rai au treaba doar pe Twitter sau Facebook, raspandind atacuri de tip phishing.
Poate pentru un utilizator casnic, navigarea pe internet si riscurile ei nu sunt atat de mari comparativ cu implicatiile unui atac sau infectii intr-un mediu de afaceri, intr-o firma.

Iata care sunt 10 mituri despre navigarea online in cadrul firmelor.

Mitul 1: Principalul Inamic este reprezentat de copii. Gresit! Dusmanul are orice varsta si cei mai multi fac treaba murdara doar pentru a castiga bani. Nu mai departe de luna septembrie, 100 de hackeri din SUA, Marea Britanie si Ucraina au fost retinuti. Troianul Zeus a fost punctul central al afacerii, obtinand de pe urma lui peste 100 milioane $. Australianul de 17 ani care a spart Twitter redirectionand utilizatorii spre site-uri porno japoneze nu este reprezentativ pentru atacatori.
Adevaratul pericol vine din partea hackerilor care cauta profit actionand asupra marilor companii.


Mitul 2: Un antivirus actualizat va pastra computerele firmei curate. Din nou gresit, spune Dave Lowenstein, CEO al firmei de securitate Federated Networks. “Antivirusii vor neutraliza cel mult 25-50% din amenintari”, spune el. Restul de 50% vor fi ratate.

Mitul 3: Calculatoarele Apple sunt sigure. Multi directori de companii vor sa achizitioneze astfel de calculatoare. Perspectiva securitatii sporite este unul din argumente, insa este un nonsens, conform lui John Linkous, chief security officer al firmei de securitate eiQnetworks. Lipsa de Mac-uri in cadrul firmelor face ca ele sa fie neglijate de atacatori. Daca Apple vinde mai multe calculatoare in mediul de afaceri interesul hackerilor va creste proportional.

Mitul 4: Unele site-uri sunt de incredere. Conform expertilor in securitate, aceasta este cea mai mare problema. Amenintarile au migrat dinspre e-mail spre site-urile “de incredere”. Facebook este citat adesea ca exemplu. Utilizatorii lasa garda jos pe astfel de site-uri si sunt vulnerabili.

Mitul 5: Consolele de jocuri sunt sigure. Christopher Boyd, senior threat researcher la GFI Software, afirma ca acestea sunt o vulnerabilitate surprinzatoare asupra multor companii care instaleaza dispozitive de acest tip in sala de mese a angajatilor si apoi refuza sa accepte ca reprezinta o gaura de securitate in sistem. Problema este acuta in cazul Xbox 360, dar alte dispozitive sunt la fel de riscante.

Mitul 6: Telefoanele smartphone prezinta riscuri minime. Mark Guntrip, product manager la Cisco, spune ca aceste telefoane sunt foarte periculoase. Pe masura ce devin mai sofisticate si mai “inteligente”, cu procesoare puternice si memorie mare, utilizatorii acceseaza internetul cu ajutorul lor realizand o cale de acces inspre reteaua companiei.

Mitul 7: Hackerii din afara sunt principala amenintare. Nu va grabiti in a trage aceasta concluzie, afirma Bill Roth, VP executive al LogLogic, care afirma ca 48% din incidentele de securitate implica persoane din interiorul companiei.


Mitul 8: Parolele puternice sunt un bun remediu. “O parola puternica la fel ca si una slaba, sunt la fel de expuse la tentativele de phishing sau keylogging, iar daca aceeasi parola puternica este folosita pentru mai multe conturi, vei afla ca nu doar contul Facebook a fost spart”, afirma Tom Newton, din partea SmoothWall.

Mitul 9: Tabletele tip iPad au un risc neglijabil. Apple a vandut peste 3,3 milioane de iPad-uri, iar BlackBerry, Samsung si altii vor scoate pe piata dispozitive asemanatoare. Directorii de companii cred in continuare ca acestea nu reprezinta un pericol in ceea ce priveste securitatea, desi ruleaza sisteme de operare ca orice telefon “inteligent”. Mai ganditi-va o data spune, Tyler Reguly, lead security engineer pentru nCircle, companie de securitate a retelelor si audit.

Mitul 10: “Cel mai mare mit despre navigarea sigura pe net, este acela al pregatirii angajatilor”, spune Anup Ghosh, fondatorul Invincea. Amenintarile au devenit asa de sofisticate si bine camuflate incat adesea vor pacali chiar si un utilizator experimentat. Astfel, devine imposibil sau foarte dificil sa iti pregatesti angajatii in domeniul securitatii IT”.

Se pare ca lucrurile devin complicate pentru companii si angajatii lor, iar problemele de securitate ar trebui tratate mai serios.

via cioupdate.com

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

2 responses to “10 Mituri despre o Navigare Sigura pe Net”

  1. UNOM

    Frumos

  2. Florinakke

    E cam Can-Can!
    Per total e ok articolul, dar se simte prea puternic gustul de “presa libera”.
    Nu as vrea sa deveniti un “go4it” fara virusi.

Leave a Reply