Impactul Produselor de Securitate asupra Performantelor PC-ului – Test AV-Comparatives Decembrie 2010

Av-Comparatives test performantaCe suita de securitate este cea mai light? Ce program sa instalez, care sa fie eficient, dar sa nu-mi “ingenuncheze” calculatorul?
Care dintre antivirusi scaneaza cel mai rapid si nu-mi incetineste nici viteza netului ?!

Ei bine, acestea sunt intrebarile pe care cei mai multi dintre voi si le pun si probabil ca primesc raspunsuri diferite, in functie de persoana pe care au interpelat-o.

Alaturi de detectie, criteriile de mai sus, sunt foarte importante de asemenea, chiar daca ai un PC de ultima generatie.
Iata ca Av-Comparatives.org a venit in intampinarea acestor dileme: “Care program de tip security suite este mai performant cu un consum scazut de resurse?” si a realizat testul de performanta pe luna Decembrie 2010, disponibil pe site-ul lor oficial.

Au fost evaluate 20 programe de tip Security Suite.
Criteriile de testare au fost 7 si anume: Copiere fisierelor, Arhivare\Dezarhivare, Codare video, Instalare\Dezinstalare programe, Lansare aplicatii, Download de pe internet si Worldbench Testing Suite (XP).

S-a folosit un Intel Core 2 Duo E8300 cu 2GB RAM si hard disk SATAII pe sistemul de operare: Windows 7 Professional.
S-au acordat calificativele: slow, mediocre, fast, very fast pentru fiecare criteriu ales de testare.

In ceea ce priveste Copierea de Fisiere s-a efectuat testul initial si apoi al doilea (unde anumite programe pot avea optiunea de a nu scana fisierele nemodificate de la ultima scanare). Avira si Kaspersky s-a dovedit very fast la ambele rulari. BitDefender, eScan, Microsoft si Norman au avut scorul “moderate” la prima rulare, in timp ce Pc Tools si Trend Micro – slow.

Arhivarea si Dezarhivarea toate produsele au obtinut fast si very fast, cu exceptia Pc Tools si Trend Micro.

Legat de codarea fisierelor multimedia: audio si video, toate programela antivirus au obtinut calificativul fast sau very fast, neavand un impact vizibil asupra performantelor acestei operatiuni. Exceptia a fost din nou Pc Tools, care a fost codas aproape tot testul.


In ceea ce priveste instalarea sau dezinstalarea unui program, toate programele de tip Security Suite au obtinut calificativul fast sau “very fast”. Cu riscul de a ma repeta, Pc Tools a obtinut un rezultat mediocru.

Descarcarea fisierelor de pe internet este o operatiune destul de comuna si este important ca ea sa nu dureze mai mult decat este necesar. Majoritatea produselor s-au descurcat bine aici, cu exceptia BitDefender, care a obtinut rezultatul “mediocru”.

Ca o noutate, fata de testele precedente, s-a evaluat impactul asupra deschiderii unor documente Word sau PDF. Aici, Kaspersky a fost cel care a ingreunat cel mai mult cele doua operatiuni. G Data, Norman, Pc Tools au fost catalogate cu rezultate “mediocre” la cel putin una din cele doua evaluari.

La final, s-a realizat testul PC Mark Vantage Professional, unde pe primul loc s-au clasat Sophos si eScan cu un scor de 97, urmat de K7 – 96 puncte, Avira – 95, AVG si Microsoft – cate 94. BitDefender, G Data, Pc Tools si Trend Micro au fost codasele.
Testul PC Mark contine 6 scenarii din viata de zi cu zi a unui utilizator obisnuit. Fiecare scenariu contine cateva operatiuni care includ: criptare, decriptare, codare video, descarcarea de fisiere online, rularea unui joc, etc.


Sumarizand aceste rezultate (fiecare criteriu si calificativ obtinut avand un punctaj), clasamentul final a fost urmatorul:

1. K7181
2. Kingsoft – 180
3. Sophos – 180
4. Avast!, Microsoft – 179
5. eScan, Symantec, F-Secure, AVG – 177
6. Avira – 175
………………….
11. BitDefender – 151
12. Trend Micro – 143
13. Pc Tools – 123

*Kingsoft este un antivirus “Made in China”, cu detectie scazuta (81% conform ultimului test Av-Comparatives)

Este recomandat, daca aveti un PC mai slab, sau chiar daca e mai bun si nu vreti sa fie incetinit de suita de securitate, sa tineti cont de aceste rezultate. Produsele din prima jumatate a clasamentului final sunt cele mai bune in ceea ce priveste impactul asupra resurselor sistemului, cele din coada listei pot incetini calculatorul foarte mult.

Pentru rezultatele detaliate accesati site-ul Av-Comparatives.org:
https://www.av-comparatives.org/comparativesreviews/performance-tests, testul din luna Decembrie 2010.

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

14 responses to “Impactul Produselor de Securitate asupra Performantelor PC-ului – Test AV-Comparatives Decembrie 2010”

 1. virus2009

  daca F-Secure, AVG sunt mai rapide ca nod eu nu mai urmaresc asemenea teste :))

 2. punzzer

  Eset pe ultimu loc :)) …ma face sa rad astia cu testele lor…..

 3. ley
 4. hah

  Decat rapid si prost…

 5. cosmin

  radu ce detectie are k7 antivirus ???

 6. virus2009

  @ cosmin
  scrie in articol,ai citit tot dupa cum se intelege ;)) – 81% conform ultimului test Av-Comparatives

 7. cosmin

  virus 2009 ala este kingsoft cu detectie 81 eu am intrebat de k7 antivirus nu de kingsoft antivirus

 8. happyday

  hihihi

  io fac teste de 100 de ori mai bune ca astia 😀 .

  sincer, am trecut putin pe la gdata, fsecure, in vizita doar, cat sa-mi fac o prima impresie, ca ase av-uri latifundiare mai rar intalnesti. cei de la av-comparatives le-or fi testat doar capul ca restul nu incape intr-un pc uzual, sunt cocoane de mahala, cu vorba lunga si poponetul dimensionat dupa usa dubla 😀 .

  da-mi pare bine ca le-au catalogat la modul asta : in ziua de azi se poarta salvarea speciilor. n-ar fi pacat sa lasam ca bietele vadane, ce si-au incarcat acumulatorii la ‘nspe motoare, sa piara din motive de senzualitate lipsa ? 🙂

  io zic ca nu se face…

 9. vali

  Pentru Numele lui Dumnezeu … mai happyday ce tot vrei sa spui, ca am senzatia ca incerci sa ni te adresezi.
  Concret care este parerea ta … fara inflorituri, ca pe mine chiar ma intereseaza subiectul si vreau sa inteleg cam ce mi-ar trebui pentru un netbook de 1GB RAM

  1. happyday

   nu ma adresam nimanui, vorbeam singur.
   adevarul e ca nici nu e prea greu cand vezi ce rezultate le ies astora 😀 .

   recomandarea mea ar fi sa incerci nis 2011 : asigura o protectie buna si nu e prea mare papacios de resurse. sau avira desi nu stiu cum mai stau la fp-uri.

   fereste-te de gdata si fsecure ca-s niste enormitati bimotoare.
   sincer, le-am incercat pe toate astea si nu inteleg cum fac astia testele de ies gdata si fsecure cu distinctiile in brate la impactul asupra resurselor cand bietul sistem de operare abia mai sufla 🙂 .

 10. virus2009

  @ hah
  apropo, aici e de vina userul nu av-ul,nu da vina pe el,mai bine te ai uita la cel din fata pc-ului :))))
  @ cosmin am facut confuzie pe moment intre cele 2 produse

 11. theSaint

  bit defender este sub industry average la toate testele pc mark. cred ca e cazul sa isi mai schimbe tehnologia.

  daca nu gresesc este al doilea test de performanta unde sta la coada clasamentului si vor nu vor consumul de resurse este un factor de care tin cont destul de multi potential clienti.

 12. darkangel
 13. TheSaint

  si in testul dinamic bit defender este la coada.

  concluzie: incetineste pc-ul si ofera cel mult o protectie medie. probabil de aia il si dau gratis pe toate siteurile.

Leave a Reply