Retea Internationala de Criminalitate Online anihilata – 42 de Romani arestati

retea internationala criminalitate cibernetica anihilata42 de persoane sunt audiate, de marti dimineata, într-un dosar în care se fac cercetari cu privire la fraude pe internet, prejudicul fiind de 11 milioane de euro, din care peste un milion de euro reprezinta beneficiul suspectilor.

Procurorii DIICOT au facut, marti dimineata, 42 de perchezitii domiciliare, din care 31 în judetul Constanta, patru în judetul Neamt, trei în judetul Brasov si câte una în judetele Olt, Maramures, Cluj si Dolj, transmite DIICOT pentru Mediafax.

In timpul actiunii au fost ridicate calculatoare si dispozitive de stocare a datelor informatice. Procurorii au stabilit ca Cristian Ciuvat si Catalin Zlate au constituit un grup infractional organizat, la care au aderat si pe care l-au sprijinit peste 50 de persoane, specializat în savârsirea de infractiuni informatice prin atacuri asupra sistemelor informatice si folosirea frauduloasa a datelor informatice in scopul obtinerii de sume substantiale.


Catalin Zlate a obtinut, prin intermediul unor aplicatii informatice, datele unor conturi VoIP, pe care le-a folosit în interes personal pentru efectuarea de apeluri. Astfel, a putut apela numere cu suprataxa din strainatate, obtinând bonusuri, în functie de numarul de minute si valoarea apelului pe minut (la un tarif pe minut de 1 euro, obtinea 0,10 euro). Ulterior, pentru a obtine sume de bani mai mari, prin eliminarea intermediarilor, acuzatul a constituit o societate care a încheiat contracte cu detinatori de numere cu suprataxa, obtinând astfel un procent mult mai mare din valoarea apelului.

Inculpatii au folosit o aplicatie care cauta pe internet servere care au alocate numere VoIP, pentru obtinerea datelor conturilor, iar dupa identificarea acestora, prin atacuri informatice, identifica numele de utilizator si parola de conectare la server.

Cu datele conturilor VoIP, folosind o aplicatie destinata efectuarii de apeluri telefonice de pe un calculator, denumita “Zoiper”, acuzatul efectua apeluri catre numerele cu suprataxa. Folosind datele obtinute în mod fraudulos (adresa IP a serverului VoIP, numele de utilizator si parola aferenta) acesta initia apelul, care trecea prin serverul VoIP, iar prin internet, ajungea la numarul de destinatie.


Astfel, in perioada octombrie 2009 – februarie 2010, Acuzatii au efectuat circa 23.500 de apeluri, cu o durata totala de peste 315.000 minute, prejudiciind astfel societati din România, Africa de Sud, Marea Britanie, Italia, SUA. Mai mult decât atât, membrii gruparii au efectuat ulterior, în perioada februarie – 6.12.2010, prin intermediul companiei Shadow Communication Ltd., un numar total de 1.541.187 de apeluri frauduloase, respectiv 11.094.167 minute de convorbiri.

Valoarea totala a prejudiciului creat depaseste suma de 11 milioane de euro. Din aceasta suma, peste 1 milion de euro reprezinta beneficiul suspectilor, potrivit probelor la dosar.

42 de persoane au fost duse pentru audieri la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Bucuresti. Suportul informativ si tehnic al actiunii a fost asigurat de catre Serviciul Român de Informatii, potrivit DIICOT.

via Antena 3

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

4 responses to “Retea Internationala de Criminalitate Online anihilata – 42 de Romani arestati”

 1. ley
  1. happyday

   esti tare de treaba dar e de preferat sa-i transmiti lui radu, prin mail, linkuri de genul asta, sa aibe timp omul sa scrie un articol cumsecade 🙂 .

 2. :))))

  Se putea sa lipseasca judetul Dolj din treaba asta ??! …….

  1. happyday

   dap…pe aia din dolj ii prind cel mai usor usor 😀 .

Leave a Reply