Evoluţie sau Creaţie ?

A mai trecut un an. Mai încet sau mai repede , din punctul de vedere al fiecăruia dintre noi , 2010 a curs implacabil din partea superioară a clepsidrei , unde nu mai sunt rămase decât câteva firicele de nisip care vor aluneca şi ele , lăsând locul unui an 2011 plin de speranţe şi de realizări …
Au venit sărbătorile de iarna , cu un Moş Nicolae aşteptat cu nerăbdare de către cei mici (şi nu numai) , care a fost foarte discret cu marea majoritate a românilor mai mici de vârstă , invocând prin gândurile părinţilor păguboasa  criză economică , şi pasând uşurat sarcina de a distribui cadourile lui Moş Crăciun. Una din cele mai importante sărbători ale românilor , legată de naşterea Naşterea Domnului , un eveniment de o importanţă majoră în religia creştină.

Întrebarea mea este : suntem religioşi? Sau suntem atei? Suntem pe undeva între cele două? Putem fi cumva şi atei “tradiţionalişti” ? De ce oare? Şi cât de mult contează asta? Cine este de preferat şi de către cine? Un tip religios care acţionează conform educaţiei religioase , sau un tip ateu care acţionează în viaţă , conform propriilor principii ?

Personal mă consider oarecum la jumătatea distanţei între cele două , căutând încă dovezi care să încline cumva balanţa definitiv , într-o parte sau în cealaltă. Este foarte posibil să nu le găsesc niciodată ? 🙄

De ceva vreme, această controversată temă este un veritabil măr al discordiei între oamenii cu vederi religioase şi oamenii înclinaţi către ştiinţă. Discuţia datează sunt ferm convins din vremuri vechi , în care grupurile religioase erau la fel de puternice şi influente precum capetele încoronate care guvernau regatele şi principatele medievale, cel mai adesea după propria inspiraţie …

Şi totul a pornit de atunci când oameni precum Nicolaus Copernic , Giordano Bruno , Galileo Galilei  au început să elaboreze teorii conform cărora Pământul nu s-ar afla chiar în centrul Universului. De atunci  ideea celor şase zile de ‘’creaţie’‘ a planetei precum şi rolul lui Dumnezeu în aceasta acţiune au început să se clatine în unele minţi.
Nu a mai fost necesar decât  intrarea în scenă a lui Darwin şi a teoriei sale evoluţioniste, pentru ca dezbaterea dintre evoluţie şi creaţie să erupă permanent şi neobosit. Mai mult, luând în considerare şi faptul că există  tot atâtea versiuni ale “Creaţiei” pe câte religii şi credinţe sunt,  polemica “evoluţie vs. creaţie” nu îşi va afla curând învingătorul !

Personal tind să cred că  ştiinţific analizând , suntem religioşi datorită propriei evoluţii , mai precis această tendinţă religioasă există în natura umană datorită maturizării individuale , foarte târzii a omului comparativ cu celelalte specii. Dar asta este doar o părere personală şi ştiu că sună oarecum paradoxal , dat fiind conflictul ideologic dintre cele două părţi !

Sau vine din capacitatea limitată şi pur anatomică a creierului uman de a explica chiar absolut tot ceea ce ne înconjoară , şi de a nu putea accepta acest lucru?
De cealaltă parte nici ştiinţa pură , nu reuşeşte întotdeauna să explice chiar tot. Unele descoperiri nu fac decât să complice şi mai mult cercetarea iniţială !
Voi ce credeţi ?

143 responses to “Evoluţie sau Creaţie ?”

 1. Freija

  Nick, mersi ca urmaresti discutia. Si sper ca ai reactia de a nu ne crede pe nici unul pe cuvant si de a cauta mereu surse de informare. Din pacate nu toti sunt la fel de deschisi, motiv pentru care discutia e greoaie. In loc de conversatie ne trezim cu o furtuna de afirmatii disparate si nu putem discuta despre un subiect cap-coada. Asta e frustrant.

 2. Nick

  @Freija
  Sunt unul dintre nonconformiştii blogului. Apreciez, în mod deosebit logica fiecărui om cunoscut … Bineînţeles că filtrez totul, conform modului meu de a gândi …Apreciez, de asemeni şi caracterele puternice care îşi susţin punctul de vedere până la capăt … 🙄

 3. BaRaKa

  @Paco:
  “Cum au evoluat speciile taratoare in zburatoare ?
  Dati o explicatie despre aceasta translocatie
  in ce conditii , cauze , daca s-a experimentat asa ceva
  Sa dam un exemplu ,aparitia calului, ce stramos a avut…. ?
  Cum apar alte perechi de cromozomi de la o specie existenta ?
  Va rog dati-mi argumente”

  Mai tineti minte ce spuneam ?
  “cer prea mult daca propun sa NU sarim de la una la alta fara nici o noima, ignorand ce zice celalalt, doar-doar l-om surprinde fara replica ?”
  Si, putin mai tarziu,
  “parca sesizez aici o tendinta de-a aplica acel obicei creationist urat, “raising the goalpoast”…. o sa cereti explicatii despre alte si alte si alte detalii pe care, in viziunea dvs, teoria evolutionista nu le explica dar “ar trebui”.”
  E destul de previzibil.
  Ati cautat raspunsuri la toate intrebarile astea si n-ati gasit ? Ma indoiesc.
  Poate ar trebui sa inversam putin rolurile. In loc sa tot intrebati, poate ar fi cazul sa incepeti sa va sustineti cazul DVS. Nu, nestiinta cuiva nu e un argument. Lipsa de explicatii pentru X nu e un permis pentru “X a fost facut de ce entitate supranaturala imi convine mie”.
  Ce dovada concreta aveti ca zeul pe care-l propuneti ca raspuns la toate chiar exista ? Nu, faptul ca EU nu “pot” sa dau raspuns la nici una din intrebarile dvs nu dovedeste nici ca lumea a fost facuta acum 6000 ani, nici ca YHVH exista.
  Pe scurt, oferiti-mi O dovada pentru creationism, alta decat “alt raspuns nu gasesc/nu cunosc/nu accept pentru X”.
  Daca se poate, o dovada care sa nu fie la fel de valabila si pentru spiridusi fermecati, Allah, Odin sau zeii hindusi.
  Sau, in prima faza, ar merge si-o dovada ca lumea a fost creata de UN zeu si nu de o echipa de zane.
  PS: daca ati fi fost, asa cum sustineti, “ateu si “adept al teoriei evolutiei”, ati fi stiut si singur raspunsurile la intrebarile astea.

  “@Radu: Apendicele are si acum functie imunitara. Te sfatuiesc sa te pui la curent cu ultimele descoperiri, predate deja in facultati de ceva ani.”
  Mea culpa. Am folosit “inutil” nu in sensul de “n-are nici o functie”, ci “a cincea roata de la caruta”. Nu ajuta cu mare lucru. Ori cu el, ori fara el, e cam acelasi lucru, DPV al imunitatii. Exista vreo diferenta intre sistemul imunitar al cuiva cu apendice prezent VS cea a cuiva cu el extirpat ? Pe de alta parte, apendicita ESTE o afectiune foarte serioasa. Desi operatia in sine nu e complicata, fara interventie chirurgicala poate fi fatala.
  In al doilea rand, “e foarte interesant ca taman aici si-a gasit creatorul sa puna ceva cu potential letal, dar aproximativ inutil, fix unde alte animale au cecumul”.
  Uh, si am dat mai multe exemple despre alte organe vestigiale; unele chiar nu au nici o functie, sunt muschi care nu se pot contracta si nu misca nimic, sau reflexe de zburlire a unei blani inexistente.

 4. paco

  De mai bine jumatate de secol breasla geneticienilor a inceput o intrecere furibunda in manipularea genetica si anuntarea unor rezultate spectaculoase recunoscand in unele cazuri ca este posibila programare unei fiinte cu rezistenta sporita la unele boli sau eliminarea alergiilor in unele cazuri.Inca o dovada ca aparitia vietii are tangete cu existenta unui creator fiind tocmai posibila manipulare genetica cu tehnologii limitate tehnic .Se va descoperi oare si gena sau secventele de gene care implementeaza constiinta intr-un organism . Oferind raspunsuri pentru o evolutie limitata doar pentru trup nu dovedeste ca viata a aparut intamplator si a evoluat pana aici ,omul avand capacitatea sa manipuleze materia din care este creat .” Dupa chipul si asemanarea lui ” spune biblia ,referiinduse tocmai la puterea de a manipula materia exact ca si omul dar cu putere de unoastere mult superioara . S-a trecut la catalogarea codului genetic uman , dar daca evolutia naturala este cea care primeaza , atunci care ar fi utilitatea acestei i despre codul genetic .Veti spune ca astfel vor apare medicamente mai eficiente pentru fiecare tip de boala sau complicatii fara a avea efecte secundare . Dar stiinta se pare ca se pregateste pentru un cu totul al scop si anume , crearea de fiinte superioare , fara defecte genetice , fara accidente de genul sindromului Down , Tourette , West si altele . De ce nu accepta stiinta ca evolutia este cea care ofera solutii viabile de supravietuire si perfectionare a speciei umane ? Ori creator a lasat aceste lipsuri tocmai pentru ca omul sa se descopere si sa descopere constiinta care da alta valoare si semnificatie materiei .

 5. paco

  Am fost placut surprins sa citesc si pe alte bloguri , participanti precum Freija sau altii , insiruind despre aproape acelasi subiect , daca exista un creator . Cel putin pe mine m-a fascinat dintodeauna aceasta idee iar cei care dezbat subiectul indiferent daca sunt pro sau contra , consider ca sunt persoane cu o constiinta puternica si de admirat .Va multumesc ca existati.

 6. BaRaKa

  @Paco:
  Inainte sa continuati cu ilogica de forma “geneticienii manipuleaza genele => o dovada ca aparitia vietii are tangete cu existenta unui creator” ( hint: daca in laborator dau drumul unei bile ca sa studiez gravitatia, se cheama ca orice pica trebuie sa fie impins de cineva ? e mai simplu sa FORTEZI o mutatie si sa impui unor bacterii sa produca insulina, sau o vaca sa aiba cu 200% mai multa masa musculara, in loc sa le incrucisam 500 ani pana obtinem un mutant bazandu-ne doar pe evolutie singura ), parca v-am adresat o provocare:
  “poate ar fi cazul sa incepeti sa va sustineti cazul DVS….Ce dovada concreta aveti ca zeul pe care-l propuneti ca raspuns la toate chiar exista ? Pe scurt, oferiti-mi O dovada pentru creationism…daca se poate, o dovada care sa nu fie la fel de valabila si pentru spiridusi fermecati, Allah, Odin sau zeii hindusi…. sau, in prima faza, ar merge si-o dovada ca lumea a fost creata de UN zeu si nu de o echipa de zane.”
  Eu nu va pot multumi pentru “dialog”, cat inca raman neadresate de dvs nenumaratele argumente pe care mi le-ati ignorat. Ca sa nu mai mentionez nenumaratele alte afirmatii false pe care vi le-am corectat, si pe care, la fel, ati preferat sa le omiteti in urmatorul post.

 7. paco

  Dovezi ale existentei unui creator , indirecte ar fi multe dar un creator inteligent nu ar lasa sa se vada nimic pentru cei nepregatiti , Se pare ca unii interpreteaza biblia ad literam , dar in acele vremuri cei care si-au adus contributia la conceperea ei aveau intentia sa-l faca inteles de majoritatea celor care se incumetau sa-l citeasca .” Tatal ,Fiul si Sfantul Duh ” arata cat de complex este universul care nu se limiteaza doar la existenta materiei , viata fiind forma materiei care inglobeaza informatie de o complexitate coplesitoare iar inteligenta umana fiind provocare la descoperirea creatorului prin “Fiul sau” nefacand altceva decat sa ne indemne la constiinta ,moralitate si iubire .Asa cum nu reusim sa vedem aerul pe care-l respiram , nu vom putea vedea creatorul daca nu vom intelege ca iubirea face ca un parinte sa-si iubeasca pruncii , dinozaurii cu sute de milioane de ani in urma fecundau ouale stateau sa le cloceasca , le pazeu cu strasnicie iar cand apareau puii aveau grija de ei chiar cu pretul vietii lor .Te rog mult de tot sa reflectezi la acest insignifiant exemplu care face ca evolutia sa para stranie in efectele ei .

Leave a Reply