Care este adevarata zi de odihna ?

Daca vom considera Fara Virusi ca o expresie ce poate fi aplicata oricarui proces sau lucru ce incearca sa ne infecteze, putem spune ca subiectul ce-l voi aborda mai jos nu este in afara sferei de activitate a site-ului.

Dupa ce la finalul anului trecut aflam ca noile calendare ortodoxe pe 2011 vor avea ca prima zi a saptamanii Duminica, am fost curios sa vad de ce aceasta schimbare.

Astazi am descoperit pe YouTube.com un clip video de pe Realitatea TV in care Corina Dragotescu ii pune niste intrebari de bun simt Pr. Constantin Stoica, purtator de cuvant al Patriarhiei despre ziua de odihna.

L-am urmarit si am ramas contrariat. Este evidenta incercarea de a evita raspunsul la intrebarile directe adresate si dorinta de manipulare prin expresia “dumneavoastra incercati o retorica ieftina”.

Apoi am mai adunat cateva idei: Facerea (Geneza) la capitolul 2: 2-3 spune: Si a sfârşit Dumnezeu în ziua a şasea lucrarea Sa, pe care a făcut-o; iar în ziua a şaptea S-a odihnit de toate lucrurile Sale, pe care le-a făcut. Si a binecuvântat Dumnezeu ziua a şaptea şi a sfinţit-o, pentru că într-însa S-a odihnit de toate lucrurile Sale, pe care le-a făcut şi le-a pus în rânduială.
Pe de alta parte Iesirea 20, 8-10 spune: Adu-ţi aminte de ziua odihnei, ca să o sfinţeşti. Lucrează şase zile şi-ţi fă în acelea toate treburile tale, Iar ziua a şaptea este odihna Domnului Dumnezeului tău: să nu faci în acea zi nici un lucru

Ar putea spune unii: evreii au poruncile alea si pentru ei a fost si odihna zilei a saptea. Si oare la creatiune, Adam si Eva erau evrei ? Evident ca nu: nu erau nici greci, nici romani, nici francezi, ci oameni. Evreii, ca natiune au aparut mult mai tarziu.

Si ar mai fi o problema: Vechiul Testament mai este valabil? Ce spune Noul Testament cu privire la aceasta zi de odihna?
Si iata ce am gasit Luca 4,16: Şi a venit în Nazaret, unde fusese crescut, şi, după obiceiul Său, a intrat în ziua sâmbetei în sinagogă şi S-a sculat să citească.
Iisus continua sa pazeasca sabatul.
Matei 24,20 spune: Rugaţi-vă ca să nu fie fuga voastră iarna, nici sâmbăta.”
De ce a accentuat Iisus cu privire la ziua de Sambata? Deoarece El stia ca primii crestini vor pazi sambata (ziua a saptea) in anul 70 d.H.

Si totusi: Iisus era evreu si ucenicii sai erau evrei. Chiar a continuat pazirea sambetei dupa aceea?
Faptele Sfintilor Apostoli 13: 42-44: Şi ieşind ei din sinagoga iudeilor, îi rugau neamurile ca sâmbăta viitoare să li se grăiască cuvintele acestea. După ce s-a terminat adunarea, mulţi dintre iudei şi dintre prozeliţii cucernici au mers după Pavel şi după Barnaba, care, vorbind către ei, îi îndemnau să stăruie în harul lui Dumnezeu. Iar în sâmbăta următoare, mai toată cetatea s-a adunat ca să audă cuvântul lui Dumnezeu. – se pare ca da, sambata era inca pazita mult dupa moartea si inaltarea Mantuitorului si mai mult, de catre neamuri (neevrei).

Si atunci, de unde a aparut Duminica si de ce este serbata ea in locul sambetei, cand Biblia nu mentioneaza niciunde aceasta schimbare?
Am gasit ceva interesant pe site-ul oficial al Vaticanului: www.vatican.va

450. De ce Dumnezeu „a binecuvântat ziua de odihnă şi a sfinţit‑o” (Ex 20,11)?
Pentru că în ziua de odihnă se comemorează odihna lui Dumnezeu în ziua a şaptea a creaţiei, precum şi eliberarea Israelului din sclavia Egiptului şi a alianţei pe care Dumnezeu a încheiat‑o cu poporul său.

451. Cum se comportă Isus faţă de ziua de sâmbătă?
Isus recunoaşte sfinţenia zilei de sâmbătă şi, cu autoritatea sa divină, îi dă o interpretare autentică: „Sâmbăta a fost făcută pentru om şi nu omul pentru sâmbătă” (Mc 2,27).

452. Pentru ce motive, pentru creştini, sâmbăta a fost înlocuită de duminică?
Pentru că duminica este ziua învierii lui Cristos. Ca „prima zi a săptămânii” (Mc 16,2), ea aminteşte de prima creaţie; ca „ziua a opta”, care urmează după sâmbătă, semnifică noua creaţie, inaugurată cu învierea lui Cristos. Astfel, a devenit, pentru creştini, prima din toate zilele şi din toate sărbătorile: ziua Domnului, în care el, cu Paştele său, duce la împlinire adevărul spiritual al sâmbetei ebraice şi vesteşte odihna veşnică a omului în Dumnezeu.

Sursa: Catehism Catolic

Nu in ultimul rand, ceva foarte ciudat: Biserica Catolica afirma ca pazirea sabatului este porunca a treia, in timp ce Biblia Ortodoxa o are ca porunca a patra. De unde diferenta asta ?

Conform The Convert’s Catechism of Catholic Doctrine, Reverend Peter Geierman, iata ce s-a petrecut de fapt:

Intrebare, Care este ziua Sabatului?
Raspuns, Sambata este ziua Sabatului.
I, De ce noi pazim Duminica in locul Sambetei?
R, Noi pazim Duminica in locul Sambetei pentru ca Biserica Catolica, la Conciliul din Laodicea (336 d.H.), a transferat solemnitatea din Sambata la Duminica.

Din toate cele expuse, incepand cu acele balbaieli si evitari ale subiectului din primul clip si terminand cu explicatia bisericii catolice, se pare ca adevarata zi de odihna a fost furata si schimbata.

Oare am fost virusati?

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

56 responses to “Care este adevarata zi de odihna ?”

 1. Johane

  Biserica asta îmi dă dureri de cap. Şi ca să răspund la întrebarea ta: Nu noi, doar cei care au “făcut” schimbarea de la o zii la alta.

 2. marmar

  de vreo 3000 de ani evreii numesc duminica – yom rishon, care inseamna prima zi….luni e yom sheni care inseamna ziua a doua etc….vineri e yom shishi – ziua a sasea si sambata , shabat…. sambata vine la baza tocmai de la ebraicul shabat, care face parte din familia de cuvinte sh-b-t care inseamna a te opri, odihni….
  in araba , situatia e asemanatoare, duminica e yawm al-awwal – prima zi, luni e yawm al-thani- ziua a doua,… iar sambata yawm al-sabt…..
  acum nu conteaza unde e trasa linia, cum se zice si in video, chiar si in engleza, calendarul incepe cu sunday – ziua soarelui…. biserica doar revine la vechea traditie biblica unde duminica e prima zi, iar sambata a saptea zi….si da, ziua de odihna este ziua 1 a saptamanii….

  1. AlexAMD

   Deci ziua de odihna este ziua 1 a saptamani …. deci noi ne odihnim cand D-Zeu a creat cerul si pamantul ?? 😀 Sau ne odihnim in ziua a 7-a care a fost lasata de Dumnezeu ca zi de odihna ?

   1. marmar

    Corect, in prima zi a saptamanii biblice, D-zeu a creat cerul si pamantul…
    acum daca mergem la facerea 2:2-3 citim urmatoarele lucruri in ebraica:
    וַיְכַל אֱלֹהִים בַּיּוֹם הַשְּׁבִיעִי, מְלַאכְתּוֹ אֲשֶׁר עָשָׂה; וַיִּשְׁבֹּת בַּיּוֹם הַשְּׁבִיעִי, מִכָּל-מְלַאכְתּוֹ אֲשֶׁר עָשָׂה.
    ג וַיְבָרֶךְ אֱלֹהִים אֶת-יוֹם הַשְּׁבִיעִי, וַיְקַדֵּשׁ אֹתוֹ: כִּי בוֹ שָׁבַת מִכָּל-מְלַאכְתּוֹ, אֲשֶׁר-בָּרָא אֱלֹהִים לַעֲשׂוֹת
    ca si transliterare fonetica s-ar auzi cam asa:
    “Vaichal Elohim beyom hashvii, melachto asher asa; VAISHBOT beyom hashvii, mikol melahto asher asa.
    Vaivarech Elohim et yom-hashvii, vaikadesh oto: ki vo SHABHAT mikol melakhto, asher bara Elohim laasot”

    Traducerea Bisericii Orotdoxe e urmatoarea:
    2. Şi a sfârşit Dumnezeu în ziua a şasea lucrarea Sa, pe care a făcut-o; iar în ziua a şaptea S-a odihnit (VAISHBOT) de toate lucrurile Sale, pe care le-a făcut.
    3. Şi a binecuvântat Dumnezeu ziua a şaptea şi a sfinţit-o, pentru că într-însa S-a odihnit (SHABHAT) de toate lucrurile Sale, pe care le-a făcut şi le-a pus în rânduială.
    nota: in paranteze am pus cuvintele ebraice corespunzatoare …

    Ziua a 7 -a a Bibliei, cand D-zeu s-a odihnit este sambata, asa cum arata si numele in ebraica…
    ca acum, crestinii sarbatoresc duminica este pentru ca asa cum e scris mai sus, biserica a hotarat transferarea sanctitatii zilei de sambata (a-7-a) pe ziua de duminica (ziua 1), cand a inviat Iisus Hristos…

    Daca va uitati la evanghelia dupa Matei, capitolul 28 incepe clar:
    1. După ce a trecut sâmbăta, când se lumina de ziua întâi a săptămânii (Duminică), au venit Maria Magdalena şi cealaltă Marie, ca să vadă mormântul.

 3. AlexAMD

  Religia … un subiect delicat . In primul rand te felicit , Radu , pentru acest articol fara cusur , te-ai documentat excelent si ai realizat un rezumat foarte bun. Acest articol vine dupa stirea care spunea ca Papa Ioan Paul al II-lea va fi recunoscut ca fiind Sfant (va fi beatificat). Deoarece in 2005 dupa moartea sa a vindecat o calugarita de boala Parkinson (de care a suferit si el). Trecand la subiectul articolului , stiam de mai mult timp despre aceasta inlocuire. Chiar in ziua de 1 Ianuarie 2011 discutam cu o ruda de-a mea despre acest subiect. Nu cred ca are nimeni puterea de a inlocui Sambata cu Duminica , dar se pare ca cineva a facut-o. Religia a fost o alta pasiune a mea prin liceu si generala 😀

 4. sergiu

  Salut Radu,salut cititorilor. Un bun subiect,iar conform comentariilor,părerile sunt împărțite. Cu toată sinceritatea,în ceea ce ma privește,am tot respectul fata de religie,însă nu pot nega ca îmi convine de minune când am sâmbăta+duminica zile de odihna,într-un cuvânt weekend,după o săptămână de munca obositoare de 10-12 ore! STIMA.

 5. eugen

  mda, ati implinit toate poruncile si ati ajuns la ziua de odihna. Si inca ceva : ziua de odihna i-a fost dat omului pentru a-L slavi pe Dumnezeu, nu pentru a se uita pe pereti. Asa ca, pentru crestin trebuie sa fie duminica (sau sambata, sau ce zi vreti voi) in fiecare zi. Adevarata zi de odihna e cea in care il slavesti pe Dumnezeu.

 6. Mister_Q

  De ce fac astfel de modificari daca nu pot fi sinceri si directi in raspunsuri.

  Am un calendar ortodox din 1922 care are aceeasi ordonare a zilelor. Respecte pentru catolici care o spun negru pe alb si nu incearca argumente care stau legate de un fir de par.

 7. danielp

  permite ti-mi va rog…..,daca este sambata ziua de odihna sau duminica zi de odihna la cum ne-am astepta cu toti,,,,,,,,,dar, in scripturi veti gasi vorbindu-se si de o a opta zi.Aceasta unde o incadrati?A CATA ZI AR FI DE ODIHNA ATUNCI?EU CRED CA SABATUL ESTE O ZI DE ODIHNA A SUFLETULUI.

  1. Denis

   Ziua a opta vine iar duminica!Daca stai sa te gandesti de unde vine 31 de zile pe luna?Ar insemna sa fie 31 de denumiri la fiecare zi.Dar sunt 7 deci cand se termina o iei de la capat.Ziua a opta vine ziua intai,duminica.

 8. Mister_Q

  eugen,

  Am apreciat intotdeauna atitudinea umanista asa cum este a ta. Trebuie sa recunosc ca in lumea noastra contemporana, pentru ca sa supravietuiesti, si sa ramai “pe linie” in societate e cea mai buna abordare.

  Totusi nu pot sa nu ma intreb, de ce se decide altceva si se ignora complet orice dovada. Moderatoarea a observat foarte bine ca e o chestiune pusa prost.

  Axiome acceptate inclusiv de Biserica Ortodoxa si Catolica

  1. Dumnezeu face lumea in 6 zile, si si se odihneste in ziua a saptea.
  2. Ziua a saptea, ziua de odihna, sabatul conform Scripturii este sambata.

  Concluzie ILOGICA ortodoxa : ziua de odihna este duminica.
  Concluzie la fel de ilogica venita de la cei care nu ii intereseaza: ziua de odihna e aia care vrei tu.

  Oameni buni! Nu e deloc greu sa vezi negru pe alb care e adevarul. Mai mult ma bucur de unul onest care zice: Da man, sambata e ziua corecta dar eu NU VREAU sa o respect pe aia. Nu ma intereseaza de Dumnezei, ci ma inchin cand vreau si cum vreau.

 9. Mister_Q

  danielp,

  Nu vei gasi in Scriptura exprimarea, sau subiectul : a opta zi a saptamanii. Cel mult poti gasi a opta zi a luni, a opta zi de la nastere, etc.

  Aceasta idee de a opta zi a saptamanii este o alta idee adusa la existenta de unii parinti ai bisericii la cateva secole dupa moartea ucenicilor. Este un argument creat artificial pentru a sustine duminica, a opta zi, fiind considerata urmatorea dupa a 7-a.

  Dar repet, NU EXISTA a opta zi a saptamanii decat in argumentarea tarzie a unor oameni care incercau sa sustina oricum o anumita doctrina.

 10. Mister_Q

  Este ca si cum as gasi un eveniment cat de cat important care s-ar fi intamplat martea, si formez ideea de ziua a 10-a. Poate ramane doar ideea mea proprie, dar nu am nici o baza de pornire decat poate filozofica proprie, sau teologica individuala.

 11. Alin

  nu ma asteptam sa vad asa ceva pe site-ul asta …

  Respect ! Alin

 12. pion

  Intr-adevar, este foarte important sa-L slavesti pe Dumnezeu, insa nu-L poti slavi cum se cuvine calcandu-i vreo porunca, si mai ales una dintre cele 10 pe care le-a scris El Insusi pe table de piatra. Primii oameni au cazut – si moartea a intrat in omenire – tocmai fiindca au nesocotit o porunca aparent neinsemnata, insa nimic din ceea ce spune Dumnezeu nu este neinsemnat. De atunci, pacatul neascultarii a afectat creierul omenesc – acest formidabil si inegalabil COMPUTER – la fel ca un virus : ‘hardul’ e perfect sanatos insa ‘programul’ care ruleaza in creier nu ruleaza cum si-a dorit Proiectantul, iar ‘computerul’ nu-si prea da seama de asta. Singurul ‘program’ de devirusare este Cuvantul lui Dumnezeu -Biblia – care arata omului ce este bine si ce nu , din punctul de vedere al lui Dumnezeu.
  Se pot gasi multe argumente omenesti pentru a schimba ziua de odihna, iar invierea Domnului Hristos este unul puternic insa nu intr-atat incat sa justifice neascultarea de Dumnezeu. Ar fi putut sa o faca primii apostoli, insa nu au indraznit nici macar ei. Vechiul Testament ne da o pilda semnificativa si un raspuns valabil in acest caz, care ne arata cum priveste Dumnezeu o asemenea problema (1Samuel cap.15): regele Saul calca porunca lui Dumnezeu de a nu cruta nici macar vitele dusmanului si aduce in schimb o jertfa dintre acestea. Si Dumnezeu spune : “Îmi pare rău că am pus pe Saul împărat, căci se abate de la Mine şi nu păzeşte cuvintele Mele.” (1Sam 15.11) iar profetul (sfantul) Samuel :”Îi plac Domnului mai mult arderile de tot şi jertfele decât ascultarea de glasul Domnului? Ascultarea face mai mult decât jertfele, şi păzirea cuvântului Său face mai mult decât grăsimea berbecilor.” (1Sam 15.22)
  Tot asa si cu schimbarea zilei de odihna argumentand ca atunci a inviat Hristos.
  Insusi faptul ca duminica a fost pusa pana nu demult ca a 7-a zi din saptamana este relevant asupra importantei Zilei a 7-a din Decalog. Orice ar spune ei acum, nu mai pot ascunde faptul ca au mintit poporul.
  “Tată, Doamne al cerului şi al pământului, Te laud pentru că ai ascuns aceste lucruri de cei înţelepţi şi pricepuţi, şi le-ai descoperit pruncilor. Da, Tată, fiindcă aşa ai găsit cu cale Tu.” (Isus)-Luca 10.21
  Te felicit draga Radule ca te-ai gandit si la cele mai pretioase ‘computere’ din lume si la devirusarea lor.
  Sa auzim numai de bine si … fara virusi !

 13. Bogdan

  Se pare ca doar oameni religiosi citesc acest site.
  Sau poate ca doar comentarile acestora sunt aprobate.
  Ei bine eu sunt ATEU (so what?), nu cred in povesti nemuritoare, daca unii o fac e problema lor.
  Treaba cu “care e ziua de odihna” pentru mine e ca si cum v-ati intreba voi “care e ziua in care fac sport?”
  Pentru mine ziua de odihna poate fi oricare din cele 7.
  Ma odihnesc cand vreau eu, cand imi cere corpul si lucrez cand imi doresc si am chef.
  Nu sunt ingradit de niste reguli bagate in capul unora de mici copii (se cheama indoctrinare)
  Sunt liber!
  Sunt liber sa fac si sa gandesc ce vreau, nu ce-mi impune o religie bazata pe scrieri rastalmacite de acum 2000 ani
  De la primul articol legat de religie de pe acest site mi-am dat seama ca defapt autorul este adventist de ziua a 7-a cel mai probabil, iar acest nou articol nu vine decat sa confirme banuiala.
  Pana acum nu m-am gandit dar as fi curios daca apare vreun articol nou SAMBATA pe acest site

  Numai bine!

 14. cosmin

  Eu am inteles din Sfanta Scriptura ca ptr.crestinii nu mai era obligatoriu respectarea unui sabat saptamanal.
  Motivul ca este Legea lui Moise a fost doar o calauza spre Hristos.(Galateni 3:23,24)Dupa moartea sa a intrat in vigoare o lege superioara,,Legea lui Hristos,,
  Col 2:16,17 ,,Nimeni deci să nu vă judece pentru mâncare sau băutură, sau cu privire la vreo sărbătoare, sau lună nouă, sau la sâmbete, Care sunt umbră celor viitoare iar trupul este al lui Hristos,,
  Rom 14:5,6a ,, Unul deosebeşte o zi de alta, iar altul judecă toate zilele la fel. Fiecare să fie deplin încredinţat în mintea lui.
  Cel ce ţine ziua, o ţine pentru Domnul; şi cel ce nu ţine ziua, nu o ţine pentru Domnul,,
  Daca vrea cineva,poate sa tina o zi cu conditia sa nu o impuna si altora sau sa se considere superior prin aceasta.

  1. Denis

   Daca scri ceva din Biblie scrie exact asa cum e scris.De ce adaugi si scoti cuvinte?Poti sa schimbi sensul asa!Citeste in Apocaipsa 22:18-19 sa vezi ce se intampla cu cei care schimba Sfanta Scriptura:
   „18.Mărturisesc oricui aude cuvintele proorociei din cartea aceasta că,dacă va adăuga cineva ceva la ele, Dumnezeu îi va adăuga urgiile scrise in cartea aceasta.
   19.Și dacă scoate cineva ceva din cuvintele cărții acestei proorocii, îi va scote Dumnezeu partea lui dela pomul vieții și din ceteata sfântă,scrise in cartea aceasta.”
   In Col. 2:16-17 Scrie:
   „16.Nimeni dar să nu vă judece cu privire la mâncare sau băutură,sau cu privire la o zi de sărbatoare,cu privire la o lună nouă, sau cu privire la o zi de Sabat,
   17.cari sînt umbra lucrurilor viitoare , dar trupul este al lui Hristos.
   NU SCRIE CA PUTETI SA TINETI SABATE!DOAR UN SABAT ESTE!SI NU SCRIE CA HRISTOS A ZIS SA RESPECTAM ALCEVA!FII ATENT IN AFIRMATII!

 15. ads

  Zilele trecute am dat din intamplare de un articol care ma bulversat pe moment.
  https://www.dinuzara.com/2011/01/staretul-manastirii-putna-velnic.html
  Cat de greu e sa vezi adevarata fata a unui om.
  https://www.youtube.com/watch?v=ZKsHJnMxvKE&feature=player_embedded

 16. jijel

  asa, si ce legatura au toate astea cu faravirusi,com? aaaaaa, inteleg, dumnezeu ne-a creat internetul, dumnezeu a creat virusii, dumnezeu a creat programele antivirus…..intrebarea e , in care zi a creat toate astea, sa stiu, sa serbez si eu ceva in ce ma regasesc :))

 17. Nick

  Eu cred că ziua de odihnă , este cea în care reuşeşti să-ţi încarci bateriile pentru o nouă săptămână ! 🙄

 18. bazz

  Poate ne lamuresti si cu dacii sau cu japonezii nu numai cu crestinii.

 19. MV

  @Radu
  NU MAI SUNTEM sub Legea Vechiului Testament. Legea veche a fost data pentru a pregati poporul evreu, si prin el intreaga omenire, pentru primirea lui Mesia (in greaca Hristos). Dumnezeu a pregatit omul treptat, pentru a putea primi Noul Testament, pe Hristos Dumnezeu-Omul, asa cum de ex. pruncul trebuie sa intai sa fie hranit cu lapte, apoi cu mancare usoara si abia dupa un timp cu carne; sau cum pe elevul de clasa I nu-l poti trimnite la facultate.

  Asa si Dumnezeu ne-a luat treptat, caci daca , de ex. dupa cadere lui Adam sa zicem ca i s-ar fi dat Noul Testament, in starea in care era nu ar fi fost capabil sa inteleaga nimic. Asa ca omenirea a fost trecuta prin niste etape. Ultima etapa in pregatirea ei a fost Vechiul Testament. Care prevedea ca zi de odihna sambata, ca cinstire a zilei de odihna a lui Dumnezeu dupa facerea lumii.
  Doar ca acum ziua de odihna este Duminica (de la latinescul Dominus Dei – ziua Domnului; si in greaca semnificatia este aceiasi), zi pe care a sfintit-o CHIAR HRISTOS, prin Invierea Sa ! Iar Invierea Domnului este elementul central al operei Lui Dumnezeu de mantuire a omului, de evident mai mare insemnatate pt. om decat ziua de odihna de dupa creatie
  Si oare credem noi ca daca ar fi vrut sa pastreze sambata ca zi de odihna, nu putea Hristos sa invieze sambata ???

  In plus nu intamplator a inviat duminica, PRIMA zi a saptamanii (caci este prima, si nu ultima, cum credem noi). Caci de atunci incepe o lume noua, de atunci incepe cu adevarat noua viata a omenirii (omenire careia prin Inviere i se redeschid portile catre Viata, inchise prin caderea lui Adam).

  Radu, daca noi spunem ca Biserica a schimbat ceva stabilit de Dumnezeu , insemna ca noi nu stim ce este Biserica, si mai mult, noi il consideram neputincios pe Dumnezeu. Oare n-ar fi mai intelept sa consideram ca n-am inteles noi, ca nu stim , ca nu ne pricepem?
  Biserica are ca si CAP pe Hristos, este Mireasa Lui, cum se spune deseori. Si nimic nu s-a hotarat, nu s-a stabilit in Biserica fara Harul Duhului Sfant, care este cel ce lucreaza in Biserica.
  Nici nu s-ar putea altfel, pentru ca Dumnezeu nu ar fi creat tot ce este mai mare in cer si pe pamant (adica Biserica) pentru a o las-a apoi sa fie pangarita si deformata de om asa cum i-ar trece lui prin cap. Daca ni se pare noua ca omul a facut ce a vrut in Biserica, a stabilit zile de odihna sau mai stiu ce, inseamna ca nu stim carui Dumnezeu credem …

  @danielp – “ziua a opta” mai este numita perioada de dupa a doua venire a Domnului, vazuta ca o singura zi, dupa toate celelalte, si fara de sfarsit, caci nu va mai fi temporalitate. Ca o analogie, poate fi numita si ziua Invierii Domnului – zi a opta – ca o prefigurare a Imparatiei ce va sa vie.

  Problema e ca noi citim si comentam Scriptura dupa mintea noastra, si apoi ne mai miram ca ajungem la tot felul de interpretari ciudate si nu intelegem nimic. Ori pentru a interpreta Cuvantul lui Dumnezeu in intelesul pe care a vrut Dumnezeu sa i-l dea, trebuie si TRAIT in Duhul lui Dumnezeu…

  1. Denis

   arata-mi un verset in Biblie in care zice ca Hristos a schimbat ziua de odihna in Duminica si ca a si sarbatorit-o!Eu iti pot da nenumerate versete ca tot Sambata trebuie pastrata si ca dupa inviere nu a tinut duminica.El a stat in mormant tota periada Sambetei care inseamna ca a tinut Sambata si s -a odihnit dupa scriptura si Duminica pt ca era ziua intai a saptamani si era o zi de munca ,a inviat „ca sa-si inceapa din nou activitatea”!NU E NIMIC SPECIASL CA A INVIAT DUMINICA!

 20. betty

  marmar,tu zici ca poporul evreu a fost ales de Dumnezeu inca de la Avraam. dar pana la Avraam ai cui au fost oamenii? Set,Noe,nu au fost oare credinciosi lui Dumnezeu? Si mai intai de toate porunca a fost data inca de la intemeierea pamantului,lui Adam si Evei,perpetuindu-se de-a lungul veacurilor…

  1. marmar

   betty,
   🙂 nu eu zic ca D-zeu a ales poporul evreu de la Avraham, ci asa este scris in Biblie. Alegerea unui popor in scopul “publicarii” unui sistem religios prin intermediul acestuia.
   Iesirea 19:3-6
   3. Apoi s-a suit Moise în munte, la Dumnezeu; şi l-a strigat Domnul din vârful muntelui şi i-a zis: “Grăieşte casei lui Iacov şi vesteşte fiilor lui Israel aşa:
   4. “Aţi văzut ce am făcut Egiptenilor şi cum v-am luat pe aripi de vultur şi v-am adus la Mine.
   5. Deci, de veţi asculta glasul Meu şi de veţi păzi legământul Meu, dintre toate neamurile Îmi veţi fi POPOR ALES că al Meu este tot pământul;
   6. Îmi veţi fi împărăţie preoţească şi neam sfânt!” Acestea sunt cuvintele pe care le vei spune fiilor lui Israel”.

   1. Denis

    Dupa cum spui tu inseamna ca decat Evrei pot sa fie mantuiti iar restul sa moara!nu asta vrea si Dumnezeu.
    Romani 10:9  Dacă mărturiseşti deci cu gura ta pe Isus ca Domn, şi dacă crezi în inima ta că Dumnezeu L-a înviat din morţi, vei fi mântuit.
    Romani 10:13  Fiindcă “oricine va chema Numele Domnului, va fi mântuit.”

    1. Denis

     Citeste tot capitolu 10 din Romani ca sa te convingi!

 21. betty

  MV,dupa opinia pe care o ai inclin sa cred ca apartii cultului Martorii lui Iehova.dar nu asta e important.am doar o intrebare la care nu gasesc raspuns in cele scrise de tine,si anume:ai afirmat ca noi ne ghidam dupa noul testament si nu dupa cel vechi.dar,arata-mi te rog,unde scrie in Biblie ca vechiul testament nu mai e vrednic de crezare?daca era asa,oare mai era el inclus in Biblie?daca legile de acolo nu mai au valoare,atunci de ce nu este exclus din cartile canonice?este adevarat,unele legi nu se mai practica,dar doar acelea care prefigurau ispasirea,adica:injunghierea mielului,ispasirea realizata odata pe an,etc..toate acestea Il prefigurau pe Domnul Isus Hristos,care a facut ispasire pt toate pacatele omenirii,astfel mielul care servea drept simbol devenind nenecesar.
  sper ca am fost de folos!
  Betty

 22. betty

  nu ma pot abtine sa nu las o idee si pentru adeptii ateismului,pe care ii provoc sa se gandeasca la urmatorul lucru:
  ”daca Dumnezeu nu exista,iar tu nu crezi in el,nu ai pierdut nimic.
  insa daca El exista si tu nu crezi in El,ai pierdul TOTUL!”

  *personal,nu ma pot impaca cu ideea ca sunt doar o maimuta superioara,cu un comportament asemanator ei.eu nu ma vad asa.
  Vrei sa stii cu adevarat daca exista sau nu Dumnezeu?pune-L la incercare!pune un semn in mintea ta(in nici un caz ceva de genul:”daca va castiga dinamo,inseamna ca…iar daca va castiga steaua…”)si te asigur ca daca incerci sa gasesti raspuns la aceasta intrebare sincer si nu de ”curiozitate” sunt ferm convinsa ca Dumnezeu ti Se va descoperi!
  succes!

 23. betty

  daca creatorul acestui site este adventist de ziua a saptea,toata stima.!iti impartasesc convingerile.

 24. daniel

  Buna seara .dragi cititori si colaboratori ai acestui site.nu are nici o importanta ce esti sau cine esti,trebuie sa fi transparent, sa te intrebi sincer in mintea ta ta fara sa stie nimenea ca ai aceasta nelamuriere,,si incerca sa gasesti un raspuns sincer nu unul care “ITI CONVINE”

  Romani 1:25″”” căci au schimbat în minciună adevărul lui Dumnezeu, şi au slujit şi s-au închinat făpturii în locul Făcătorului, care este binecuvântat în veci! Amin.”””stiti la cine se refera ….

  Apocalipsa 22:18-19
  Mărturisesc oricui aude cuvintele prorociei din cartea aceasta că, dacă va adăuga cineva ceva la ele, Dumnezeu îi va adăuga urgiile scrise în cartea aceasta.
  Şi dacă scoate cineva ceva din cuvintele cărţii acestei proorocii, îi va scoate Dumnezeu partea lui de la pomul vieţii şi din cetatea sfântă, scrise în cartea aceasta.”

 25. cosmin

  Salut Radu.
  Iti respect pct.de vedere chiar daca eu am alta parere.
  Nu cred ca MV este martor al lui Iehova ptr.ca noi nu folosim asemenea terminologie si argumentare.
  Cu privire la argumentul meu,al doilea din Romani 14:15,16 nu mi ai scris parerea ta.
  Oricum ca dovada ca nu doar legea ceremoniala s-a inlaturat ci si cele 10 porunci verifica textul din Romani 7:6,7.In context Pavel arata ca legea care era buna,avea un scop ca evreii sa isi dea seama de starea lor de pacat si sa fie constientii ca au nevoie de Mesia.(vezi si Galat.3:19)
  Insa dupa venirea sa am ,,fost dezlegati de lege,,Care lege?Cea orala sau ceremoniala?Pavel ca raspuns mentioneaza apoi una dintre cele 10 porunci,,Sa nu poftestii,,
  A doua dovada este ca Isus nu facea separare intre 2 tipuri de lege,ca si importanta.(Matei 22:36-40)
  Cand este intrebat care este cea mai mare porunca din ,,LEGE,,el nu citeaza din cele 10 ci din contra din celelalte porunci:(Deut 6:5,Lev 19:18)

  1. betty

   cele zece porunci mai sunt cunoscute si sub denumirea de ”Decalog”.daca tu imi spui unde pot gasi ca acest ”Decalog” a fost desfiintat iti voi urma convingerile,insa daca sunt doar speculatii,nefaodate pe Biblie,imi pare rau…te invit sa studiezi in continuare cu sinceritate si nu cu scopul de a specula in scopul sustinerii anumitor principii.

 26. cosmin

  Cu privire la intrebarea ta,,Ce este Legea lui Hristos analizeaza versetele(Galat 6:2; 1 Corint 9:21)
  De ce este superioara Legi mozaice?
  Aceasta lege are la baza iubirea si credinta.
  1)Ex: Ioan 13:35 el da o ,,porunca noua,,.in ce sens noua?
  Legea spune sa iti iubesti aproapele ca pe TINE si atat.insa legea lui Isus spune ca trebuie sa avem o iubire care se sacrifica ptr.altii,,cum v-am iubit eu,,adica mai mult decat pe TINE insuti.
  2)Cele 10 porunci puneau accentul pe ce ,,SA NU…,, faci.Insa Legea lui Isus pune altfel lucrurile.
  Nu ajunge sa nu-i faci nimic aproapelui(ex.minti,furi,ucizi)Problema se pune Ce FACi ptr.el ,adica sa actionezi in folosul lui.
  3)Legea mozaica condamna ACTIUNILE. Poate un evreu avea multe dorinte pacatoase (De ex sa ucida pe vecinul)Insa ii lipsea ocazia sa le materializeze.el nu era condamnat ptr.intentie.
  Insa Legea lui Hristos merge la radacina pacatului si arata ca deja este gresit modul de gandire.(DeEx.ura ,invidia sau dorintele patimase)De aceea este mai eficienta in compaterea pacatului.(Matei 5:21,22;27,29)
  De aceea Legea mozaica a fost inlaturata printr-o lege mai buna( Romani 10:4)

  Acestea sunt doar cateva argumente.Poti citi daca vrei si Galatenii cap 3 in intregime.
  Oricumeste e dificil sa schimbi unele idei adanc inradacinate ptr.ca sunt implicate sentimentele noastre.Si aici nu cred ca este locul de discutie recomandat. Oricum te rog cu toata dragostea frateasca, incearca sa traiesti dupa Legea lui Hristos si o sa ai numai binecuvantarii.

 27. Mister_Q

  Este interesant cu aceasta Lege a lui Hristos despre care vorbiti voi, care este superioara vine sa desfinteze chiar porunca din inima decalogului, una care nici macar nu isi are originea pe Sinai, ci apare pentru prima data in Geneza, dar bineinteles nu ca o porunca, pentru ca porunca in sine vizeaza comuniunea, partasia, timp petrecut cu Dumnezeu care nu avea cum sa fie poruncita intr-un univers perfect.

  A spune ca traiesti dupa Legea lui Hristos dar in acelasi timp desfintezi in cuvant si practica ceva sfintit si binecuvantat de Insusi Creatorul, de la creatie, este o trista amagire.

  Legea celor 10 porunci, pusa in chivot nu poate fi confundata cu legea mozaica, decat de cineva rau intentionat. Reamintesc faptul ca in contextul ultimei judecati a lui Dumnezeu, in Apocalipsa 11 Ioan vede in Templul lui Dumnezeu din ceruri chivotul legamantului :

  Şi Templul lui Dumnezeu, care este în cer, a fost deschis: şi s-a văzut chivotul legământului Său, în Templul Său. Şi au fost fulgere, glasuri, tunete, un cutremur de pământ, şi o grindină mare.

  Sunt de acord cu cosmin ca Legea lui Hristos merge in profunzime, mai mult de cat “sa nu”, insa aceasta nu are cum sa desfinteze, ci aprofundeaza. Daca evreul respecta sabatul de forma impins de la spate, Hristos Domnul sabatului intra in profunzime si explica adevaratul sens al sabatului, in care nu esti incorsetat de traditii si reguli, ci te indeamna la bine, la lucru spre binele altora. E una sa spui ca Legea lui Hristos te indeamna sa lasi reguli care nu ajuta la nimic, si sa respecti legea asa cum a respectat-o Hristos, si e altceva sa propui ca superioritatea acestei legi vine sa desfinteze porunci pur si simplu.Trista amagire.

  Oare doar la intamplare apare chivotul(care avea in el tablele legii) chiar in contextul judecatii finale?

 28. Mister_Q

  cosmin,

  Tu ne recomanzi versetele din Romani 7, 6,7 si concluzionezi de aici ca inclusiv cele 10 porunci au fost desfintate. Este o mare nedumerire pentru mine cum ai putut sa tragi o astfel de concluzie numai din aceste 2 verstete.

  Pavel explica simplu, ca Legea imi arata pacatul in aceste versete. El da si exemple. Avand in vedere ca firea omului e din start pornita spre rau, daca legea nu mi-ar fi spus sa nu poftesc, nu as fi stiut ca acesta este un pacat.

  Concluzia ta desfinteaza insasi ideea lui Pavel. Daca legea care imi arata pacatul oglinda, o consider nula ce imi mai arata pacatul? De unde mai stiu ce este si ce nu este pacat? Mai mult, ai omis sa citesti cateva versete mai jos :

  Romani 7:12
  Aşa că Legea, negreşit, este sfântă, şi porunca este sfântă, dreaptă şi bună.

  De ce e buna si dreapta si sfanta? Pentru ca e oglinda pentru mine si pentru tine Daca am pete pe costum, si ma uit in oglinda le vad. Oglinda mi le arata. Daca sparg oglinda, si zic ca nu am nici o pata face asta ca petele sa dispara in realitate? Nu! Ma mint singur.

  Tu si cei ca tine care mergeti pe acest rationament in argumentare nu sunteti nici macar consecventi rationamentului pana la capat. Sa ma explic.

  Consideram tezele:

  1. Cele 10 porunci sunt nule, au fost desfintate de legea lui Hristos.
  2. Pentru ca porunca a 4-a, cea cu ziua de odihna face parte din cele 10 normal si logic, si aceasta este desfintata. Putem alege ce zi vrem noi, sau toate, sau niciuna.(culmea este ca tot cea aleasa de catolici s-a ales, dar asta e alta poveste).

  Conluzie logica a rationamentului: Daca 1 si 2 sunt adevarate, atunci orice porunca din cele 10 poate fi calcata, si nu este nici un pacat sa mint sa fur, sa poftesc,etc. Cu aceasta concluzie nu sunteti de acord, pentru ca ziceti ca va invata Legea lui Hristos sa nu le faceti. Fals. Hristos nu a venit cu o noua lista de reguli.

  Hristos vine si zice: Ai auzit ca s-a zis :”Sa nu ucizi!”? Ok, fii atent, ca si mania si jignirea aproapelui inseamna tot ucidere, si deci tot calcare de lege. ( Asta inseamna ca trebuie sa nu jignesc aproapele, dar ca pot de acum incolo sa ucid la propriu?) Ai auzit ca s-a zis sa nu preacurvesti? Ok, fii atent ca daca te uiti dupa femei , si faci sex mintal cu ele, tot pacat e. (Asta inseamna ca pot sa preacurvesc, dar sa nu poftesc in inima mea femeile) Ai auzit fariseii care isi bat joc de sabat, si nu te lasa nici sa scuipi ca cica e pacat? Ia aminte ca a face bine in sabat, a te bucura de acesta asa cum a dorit Dumnezeu, a lucra pentru binele altora in sabat NU ESTE PACAT. etc.

  Ce se poate observa aici? Desfintarea unei porunci din cele 10? Nicidecum. Porunca este sfanta, dreapta si buna, si ea imi arata pacatul, definindu-l. Ce face totusi Hristos? Aprofundeaza, merge in spiritul legii, dezvolta si construieste. Nici vorba de vreo desfintare de porunca. Sunt de acord si eu, ca in cazul multora e vorba de sentimente, care nu te lasa sa pricepi nici daca e negru pe alb. Totusi sentimentele pot fi controlate, si omul poate sa faca loc ratiunii care nu are cum sa nu observe cat de logice sunt lucrurile.

 29. MV

  Din pacate timpul meu pt. net este limitat, asa ca nu ma pot intinde prea mult, cu atat mai mult cu cat nu sunt eu cel mai in masura sa abordeze acest subiect. Insa nu afirm decat aspecte cu privire la care am certitudinea ca sunt reale si corespund invataturii Bisericii.

  Iar Biserica este UNA , Radu. Hristos a infiintat O SINGURA BISERICA , pe care o conduce prin Harul Duhului Sfant ca si CAP al ei. Si a spune ca azi sunt mai multe biserici inseamna de fapt a-l considera pe Hristos un dumnezeu incapabil sa-si mentina invatatura de credinta nemodificata. NU. Biserica este una, asa cum de altfel si Crezul (invatatura de credinta alcatuita la primul si al doilea sinod a toata lumea,anii 300-400) a statuat-o. Si aceasta este Biserica Ortodoxa. Nu pentru ca sunt eu ortodox, ci pentru ca adevarul nu poate fi schimbat, oricat ar deranja.

  Cum se poate constata unde s-a pastrat credinta neschimbata, nealterata, fara agiornamente (aduceri la zi ) ? Comparand invatatura Bisericii din primul mileniu, inainte de desprinderea catolicismului (si ulterior a protestantilor), cu invatatura Bisericii ortodoxe. Cine va face asta va observa ca Biserica Ortodoxa NU ESTE ALTCEVA decat Biserica primului mileniu (dogme, cult, s.a.m.d). Unii dintre noi nu pot accepta lucrul asta; nu e political corect. ( de parca ar fi vinovata ortodoxia ca in decursul vremii unii oameni au interpretat crestinismul dupa capul lor).

  Noi luam ortodoxia asa, ca pe ceva intre altele. Dar s-au tiparit destule carti ale unor occidentali (si europeni si americani) care simtind lipsurile cultelor din care faceau parte, s-au intors la invatatura Bisericii primare (pentru ca s-au pastrat o multime de scrieri din acea perioada), pentru a descoperi apoi cu surprindere ca acea invatatura primara inca exista – in ortodoxie.
  Imi dau seama ca acest lucru deranjeaza; doar suntem in epoca relativismului – fiecare are dreptatea lui. Dar adevarul nu poate fi schimbat oricat ne-ar conveni sau nu.

  Revenind la subiectul initial, Hristos nu a venit sa schimbe legea veche, ci s-o implineasca ! (dupa cum Insusi spune).
  Ce legatura are ziua de odihna cu Invierea? De fapt, daca e sa o luam strict, noi nici nu avem propriuzis zi de odihna. 🙂 Pentru ca duminica nu e chiar de odihna, ci de “lucru” spiritual, este ziua inchinata Domnului, si asta prin participarea la Sfanta Liturghie ( cel mai mare lucru in cer si pe pamant), cititul Evangheliei si a altor carti ortodoxe, fapte bune, etc.

  Insasi notiunea de odihnire a Domnului dupa ce a facut lumea noi o percepem aiurea, gandindu-ne la Dumnezeu ca la om. Dumnezeu s-a odihnit nu pt. ca a obosit, ci in sensul ca a gasit placere (si nu cum intelegem noi placerea) in creatia sa, odihnire in sensul de implinire a iubirii Sale prin punerea acesteia in lucrare; si isi pune iubirea in lucrare atunci cand are grija de fapturile Sale. Noi acum ne aflam in ziua a saptea, cand Dumnezeu de fapt lucreaza, avand grija de fapturile sale (“Tatal Meu pana acum lucreaza si Eu lucrez” spune Mantuitorul ) Caci iubirea nu poate fi statica, iubirea este dinamica ,lucreaza, impartaseste iubire,o inmulteste! Iata deci ca Dumnezeu , aflat in ziua a saptea, nu se odihneste. 🙂 Si stai linistit, acestea nu sunt ideile mele, ci ale ortodoxiei.

  Deci ziua a saptea nu era atat o zi de odihna, cat o zi dedicata lui Dumnezeu, inchinata Lui Dumnezeu. Aceasta perspectiva este accentuata in crestinism in privinta Duminicii. Prin asta nu se incalca decalogul. Vezi, noi suntem rigoristi de fel, ne asemanam oarecum fariseilor (se pare ca e general uman 🙂 ) Domnul merge insa la esenta. Deci care este ideea cu ziua de odihna? Ideea de a consacra un timp si lui Dumnezeu, si nu ca ar avea Dumnezeu nevoie de timpul nostru, ci dedicand acest timp Lui, il dedicam de fapt sufletului nostru.
  Si revin la ce am spus si data trecuta. Cel mai important aspect pentru om este Invierea Domnului, prin care omul a fost rascumparat din moarte. Iata de ce cinstim Duminica. Si sa nu credem ca aducem vreo necinstire Lui Dumnezeu in acest fel. Sa nu uitam ca Dumnezeul nostru este treimic, una in Fiinta si Intreit in Persoane. Iar Fiul, Dumnezeu Cuvantul, nu avea trup omenesc, era atunci “doar” Dumnezeu, si a participat la creatie; creatia si prin El s-a facut !!! Deci a caruia odihna se cinstea in ziua a saptea, se cinsteste acum Invierea in prima zi a saptamanii, duminica.

  Ca Mantuitorul a vorbit doar de sambata. Evident ca nu putea sa vb. despre duminica. Nu puteau ucenicii sa “duca” nici ideea patimirii, mortii si invierii, d-apai sa fi vorbit de cinstirea zilei Invierii Sale. Ar fi fost cumva a pune caruta inaintea cailor. Iar scrierile Evangheliei si Epistolele apostolilor se completeaza cu Traditia Bisericii (insuflata de Duhul Sfant, Cel sub care se face totul in Biserica). Hristos a continuat si continua sa-si conduca Biserica ; era si imposibil omeneste, imposibil pt. om sa primeasca pe timpul vietii Mantuitorului tot ce avea nevoie raportat la dezvoltarea ulterioara si problemele care urmau sa apara ! Nici macar tot ce a spus Mantuitorul nu s-a consemnat. Sf.Ap si Evanghelist Ioan spune f.clar la sfarsitul Evangheliei: multe sunt care le-a spus Hristos, mult prea multe pentru a putea fi scrise in carti. Ele au fost pastrate de ucenici si transmise prin viu grai – si aceasta a fost baza Sfintei Traditii a Bisericii. Deci nu e vorba de a modifica Biblia , nicidecum.

  Apostolii au continuat sa serbeze sambata atata timp cat inca nu s-au desprins clar de iudaism.
  Trebuie sa intelegem ca lucrurile nu se intampla brusc, ci exista o crestere fireasca. Dar duminica a fost consacrata ca zi a Domnului inca din perioada primara, a persecutiilor

  Si nu mai suntem sub legea veche nu pentru motivele pe care le-ai spus tu (ca nu mai facem cutare si cutare) ci pentru ca a venit Mesia, cel pentru care legea veche pregatea pe om. Deci legea veche si-a pierdut rostul ! Sau mai bine zis si-a implinit menirea. Noi acum suntem sub legea harului. Dar repet, Hristos nu a desfiintat-o, ci a implinit-o, pastrand desigur acele aspecte general valabile; caci ce este decalogul:sa nu furi, sa nu ucizi s.a.m.d. , decat niste reguli de bun simt uman, ca sa spun asa.

  1. Denis

   Sustin idea ca este o singura biderica cu versetul urmator:
   Efeseni 4:5  Este un singur Domn, o singură credinţă, un singur botez.

 30. Mister_Q

  “Ziua in care crestinii savarseau cultul lor religios la inceput a fost sambata, mai tarziu duminica, zi de inchinare si bucurie, dupa cum zice si sfantul Atanasie al nostru: Sambata noi ne adunam laolalta nu ca sa iudaizam… ci ca sa ne inchinam lui Isus, Domnul Sabatului .” Arhiereul Calist Botosaneanul, episcop de Arges, in “Istoria bisericeasca” din 1902, pg. 55,

 31. mitzu

  super tare.ai mai multe comentarii pe teme religioase decat pe alte subiecte.
  eu nu ma inchin nici mie d-apoi unei inventii de prin anii 300-400

 32. Ana Idarb

  Sabat nu e sâmbătă, ci e zi de încetare a activității cotidiene și e zi de odihnă, care se aplică la sabatul zilei a șaptea dar și la Ziua Ispășirii sau la anul de odihnă al 7-lea sau la anul Jubiliar al 50-lea. Nu confundați noțiunile!

  Extras din “Curs de ebraică”, de Timothy Crow şi Silviu Tatu, Editura Institutului Biblic “Emanuel”, Oradea, 1999
  Problema rădăcinii comune a cuvintelor
  – substantivul SABAT = zi de odihnă

  – numeralul ŞAPTE = 7

  SABAT se scrie שּׁבּ ת şi se pronunţă ŞABAT(h)

  Şapte = 7 se scrie שּׁ ב י ע י şi se pronunţă ŞEVI’I

  Lăsând la o parte pronunţia diferită, trebuie să observăm GRAFIA DIFERITĂ. Numai primele două litere sunt identice, dar deja a doua se pronunţă diferit. Ce ne facem însă cu literele celelalte ?”
  Vă invit să urmăriți continuarea pe https://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=12138.
  Sabat nu înseamnă sâmbătă și asta o știe orice profesor de ebraică. Saturn are mai multe înțelesuri, în cultura noastră din timpurile trecute. Ea reprezintă “Sâmbătă”, în care a 7-a zi a săptămânii a fost numită dupa planeta Saturn nu mai târziu de secolul al doilea.
  Acest lucru este explicat în acest link: https://en.wikipedia.org/wiki/Saturday .
  H7676, – שׁבּת shabbâth ,shab-bawth’
  Ziua de sabat nu este numai sâmbăta, ci o zi în care încetează activitățile cotidiene, o zi de odihnă și comuniune cu Creatorul.
  H7677
  H7677 שׁבּתון – shabbâthôn , shab-baw-thone’ înseamnă :a. Sabat săptămânal , b. ziua ispășirii , c. an sabatic, d. Sărbătoarea Trâmbițelor, e. 1 și ultima zi din Sărbătoarea Corturilor.

  Exodul 16:23 Şi Moise le-a zis: „Domnul a poruncit aşa. Mâine este ziua de odihnă H7677, Sabatul H7676 închinat Domnului; coaceţi ce aveţi de copt, fierbeţi ce aveţi din fiert şi păstraţi până a doua zi dimineaţa tot ce va rămâne!”
  Exodul 16:25 Moise a zis: „Mâncaţi-o azi, căci este ziua Sabatului H7676; azi nu veţi găsi mană pe câmp.

  Leviticul 23:3 Şase zile să lucraţi; dar ziua a şaptea este Sabatul H7676 , ziua de odihnă H7677 cu o adunare Sfântă. Să nu faceţi nici o lucrare în timpul ei: este Sabatul H7676 Domnului, în toate locuinţele voastre.

  Nu doar sâmbăta este o asemenea zi ci și ziua Ispășirii:
  Leviticul 16:31 Aceasta să fie pentru voi o zi de Sabat H7676, o zi de odihnă H7677, în care să vă smeriţi sufletele. Aceasta să fie o lege veşnică.
  Sabat este și anul sabatic:
  Leviticul 25:6 Ceea ce va ieşi de la sine din pământ în timpul Sabatului H7676 lui, să vă slujească de hrană, ţie, robului şi roabei tale, celui tocmit de tine cu ziua şi străinului care locuieşte cu tine

  Leviticul 25:2 „Vorbeşte copiilor lui Israel şi spune-le: „Când veţi intra în ţara pe care v-o dau, pământul să se odihnească, H7673 să ţină un Sabat H7676 în cinstea Domnului.
  Sabat este și săptămâna:
  Leviticul 25:8 Să numeri şapte săptămâni H7676 de ani, de şapte ori şapte ani şi zilele acestor şapte săptămâni de ani vor face patruzeci şi nouă de ani.

  Leviticus 25:8 (KJV_Strongs)
  8 H5608 And thou shalt number [H8804] H7651 seven H7676 sabbaths H8141 of years H7651 unto thee, seven H6471 times H7651 seven H8141 years H3117 ; and the space H7651 of the seven H7676 sabbaths H8141 of years H705 shall be unto thee forty H8672 and nine H8141 years.
  H7676 din texte 55 și 66 apariții (din 89) noi am găsit sabat săptămânal 51, sabatele plural 4, Ziua ispășirii 2, sabate anuale 8, jubileu 1 .
  H7676 se trage din H7673
  Geneza 2:2 În ziua a şaptea Dumnezeu Şi-a sfârşit lucrarea pe care o făcuse; şi în ziua a şaptea s-a odihnit H7673 de toată lucrarea Lui pe care o făcuse.
  Corespondentul grecesc a lui H7676 este G 4521.
  G4521, σάββατον, din 59 de versete și 64 apariții este repartizat așa: ziua a șaptea de 57 de ori și săptămâna de 7 ori.
  Luca 13:10 Isus învăţa pe norod într-o sinagogă în ziua Sabatului G4521.

  Ion 5:16 Din pricina aceasta, Iudeii au început să urmărească pe Isus şi căutau să-L omoare, fiindcă făcea aceste lucruri în ziua Sabatului G4521.

  Marcu 16:9 (Isus, după ce a înviat, în dimineaţa zilei dintâi a săptămânii G4521, s-a arătat mai întâi Mariei Magdalenei, din care scosese şapte draci.

  Faptele Apostolilor 20:7 În ziua dintâi a săptămânii G4521, eram adunaţi la olaltă ca să frângem pâinea.

  Deci stimați cititori denumirea de sabat nu se aplică doar la sabatul zilei a șaptea și cu atât mai puțin la sâmbăta care nu exista pe timpul lui Moise. La Creațiune nu se amintește de sabat, el apare abia din Exodul și Leviticul cu noțiunea de sabat și apare pe calendar lunar-solar, nu gregorian, doar solar.

 33. Ana Idarb

  Săptămânile din luna Abib sau Nissan
  Acum să luăm fiecare zi din Luna Nissan sau Abib și să vedem care zile pot fi sabate săptămânale și cum demonstrăm noi că ele cad fix în luna lunară.
  Ziua întâi a oricărei luni e zi distinctă, nu e zi de lucru și nici de sabat săptămânal.
  Ezec 46:1.3 Isaia 66:23 demonstrează că nu pot fi simultan 2 zile diferite, când ușa dinspre răsărit era deschisă: ori e sabat săptămânal ori e zi de Lună Nouă.
  Ziua 2 Abib sau Nissan: dacă e sabat în 2 atunci și 9,16,23 trebuie să fie sabat. Acum rămânem la V.T: porunca a patra spune între altele în Deuteronomul 5:12 „2, Adu-ti aminte ca sa sfinţeşti, Șabat-ul ziua Mea de odihnă 13. Şase zile* să lucrezi şi să-ţi faci toate treburile.14. Dar ziua a şaptea este Șabat-ul ziua* de odihnă a lui יהוה YaHWeH, Eylohim al tău: să nu faci nici-o lucrare în ea, nici tu, nici fiul tău, nici fiica ta, nici robul tău, nici roaba ta, nici boul tău, nici măgarul tău, nici vreunul din dobitoacele tale, nici străinul care este în locurile tale, pentru ca şi robul, şi roaba ta să se odihnească întocmai ca tine.15. Adu-ţi* aminte că şi tu ai fost rob în ţara Egiptului, şi יהוה YaHWeH Eylohim al tău, te-a scos din ea cu** mînă tare şi cu braţ întins: de aceea ţi-a poruncit יהוה YaHWeH, Eylohim al tău să ţii odihna de Șabat”.
  În ce zi se aplică Versetul „te-a scos din ea cu mână tare şi cu braţ întins: ”??? Biblia nu ne lasă să bâjbâim aici: Au ieșit din Egipt în ziua 15, luna întâi Numeri 33:3 Au pornit din Ramses în luna întâi, în ziua a cincisprezecea a lunii întâi. A doua zi după Paşte, copiii lui Israel au ieşit …,”
  Exodul 12:11„Cînd îl veţi mînca, să aveţi mijlocul încins, încălţămintea în picioare şi toiagul în mînă; şi să-l mîncaţi în grabă; căci este paştile* lui יהוהYaHWeH. 14. Şi pomenirea* acestei zile s-o păstraţi şi s-o prăznuiţi printr-o Sărbătoare** în cinstea lui יהוהYaHWeH; Sa fie o♦ Lege Veşnică pentru urmaşii voştri”.

  Ca o lege veșnică a rămas înscrisă chiar în porunca a patra.
  Exodul 12:29 9.„ La* miezul nopţii, יהוהYaHWeH a** lovit pe toţi întîii născuţi din ţara Egiptului, de la♦ întîiul născut al lui faraon, care şedea pe scaunul lui de stăpînire pînă la întîiul născut al celui închis în temniţă, şi pînă la toţi întîii născuţi ai dobitoacelor.30. Faraon s-a sculat noaptea, el şi toţi slujitorii lui, şi toţi egiptenii; şi au fost mari ţipete* în Egipt, căci nu era casă unde să nu fie un mort.31. În aceeaşi noapte faraon a chemat* pe Moise şi pe Aaron şi le-a zis: „Sculaţi-vă, ieşiţi din mijlocul poporului meu, voi şi** copiii lui Israel. Duceţi-vă de slujiţi lui יהוהYaHWeH, cum aţi zis.32. Luaţi-vă* şi oile şi boii, cum aţi zis duceţi-vă şi** binecuvîntaţi-mă.”
  Cred că nu mai este dubiu că ziua de 15 Nissan era ziua ieșirii din Egipt.
  Psalmi 81:3 Sunaţi din trâmbiţă la luna nouă, la luna plină, în ziua sărbătorii noastre!4 Căci aceasta este o lege pentru Israel, o poruncă a Dumnezeului lui Iacov.5 El a rânduit sărbătoarea aceasta pentru Iosif, când a mers împotriva ţării Egiptului Atunci am auzit un glas pe care nu l-am cunoscut:6 „I-am descărcat povara de pe umăr şi mâinile lui nu mai ţin coşul.”

  Deci este clar că ziua ieșirii din Egipt, eliberarea din sclavie s-a făcut în sabat. Sabatul comemorează ieșirea din sclavie, nu doar încetarea lucrului obișnuit.
  Acum dacă 15 era sabat atunci 2, 9,16,23 trebuie să fie prima zi a săptămânii, că 16 vine după ziua a șaptea și e ziua întâi a săptămânii (asta o demonstrează și N.T.).
  Alt martor că 16 Nissan face parte din prima zi a săptămânii, că în Deut 16:8 e vorba de săptămâna biblică care cuprinde ultimele 6 zile de Azimi și sabatul săptămânal:
  Exodul 12:18 În luna întâi, din a patrusprezecea zi a lunii, seara, să mâncaţi azimi, până în seara zilei a douăzeci şi una a lunii.
  Deuteronomul 16:8 Şase zile, să mănânci azimi şi a şaptea zi să fie o adunare de sărbătoare în cinstea Domnului, Dumnezeului tău: să nu faci nici o lucrare H4399 în ea.

  Oare Azimile țin 6 zile ca în Deut 16:8 ??? Oare în zilele de Azimi este interdicția „să nu faci nici o lucrare H4399 în ea ” sau acolo se spune altceva : că azimile țin 7 zile din 15 Nissan și să „nu faceţi nici o lucrare de slugă” (Lev 23:7) spre deosebire de sabatul zilei a șaptea și ispășire, unde interdicția este totală: „nici o lucrare”.

  E clar că Deut 16:8 nu se poate referi decât la ultimele 6 zile de azimi 16,17,18,19,20,21 Nissan iar ziua în care era interzis și gătitul era ziua 22 Nissan, sabat săptămânal. Deci dacă în zilele 16,17,18,19,20,21 se îngăduia gătitul, acele zile nu pot fi zile de sabat săptămânal, ceea ce face ca și zilele lor anterior și după ele la 7 zile să nu poată fi sabat săptămânal.
  Exodul 12:16 În ziua dintâi veţi avea o adunare de sărbătoare Sfântă; şi în ziua a şaptea veţi avea o adunare de sărbătoare Sfântă. Să nu faceţi nici o muncă în zilele acelea; veţi putea numai să pregătiţi mâncarea fiecărui ins.”
  În cele 7 zile de azimi ai voie să pregătești mâncarea fiecărui ins cu excepția sabatului zilei a șaptea. Se știe că în mod normal zilele săptămânii 1-6 (din care ziua a 6 – a e ziua pregătirii, pentru ziua a șaptea) sunt zile de lucru. Aici din cauză că aceste zile sunt zile de Azimi, și deci de sărbătoare, se îngăduie gătitul doar. Dar în ziua a șaptea săptămânală se știe sigur că și gătitul este interzis: Exodul 20:10„ Dar ziua a şaptea este ziua de odihnă închinată Domnului, Dumnezeului tău: să nu faci nici o lucrare în ea, nici tu, nici fiul tău, nici fiica ta, nici robul tău, nici roaba ta, nici vita ta, nici străinul care este în casa ta”. Aceeași poruncă în Leviticul 23:3. Dar la zilele azimilor care încep după seara zilei de 14, și sunt zilele de 15-21 Nissan (după tăierea mielului și pregătirea azimilor) nu este nici o contradicție. Ziua de 14 Nissan este și zi de pregătire săptămânală, ziua a șasea din săptămână. Am văzut în :Marcu 15:42 „ ziua dinaintea Sabatului” sau Ioan 19:31 „ căci era ziua Pregătirii şi ziua aceea de Sabat era o zi mare ”(că era sabat săptămânal dar și Azimi) sau Ioan 19:42 „ era ziua Pregătirii Iudeilor ” care era o singură zi, ziua a șasea din săptămână. Aici nu se poate spune că era numai ziua pregătirii Paștelui, ci și a sabatului săptămânal (să fie clar Isus a înviat în prima zi a săptămânii).
  Datele sunt fixe și în N.T. că porunca este „din an în an” iar Mântuitorul a „împlinit” legea după poruncă și a fost sacrificat conform poruncii din V. T.: „Matei 5:17 Să nu credeţi că am venit să stric legea sau Prorocii; am venit nu să stric, ci să împlinesc”.
  Exodul 13:8 „Să spui atunci fiului tău: „Aceasta este spre pomenirea celor ce a făcut YHWH ( Domnul) pentru mine când am ieşit din Egipt.”9 Să-ţi fie ca un semn pe mână şi ca un semn de aducere aminte pe frunte între ochii tăi, pentru ca legea Domnului să fie totdeauna în gura ta; căci cu mână puternică te-a scos Domnul din Egipt.10 Să ţii porunca aceasta la vremea hotărâtă, din an în an.”
  Deci și N. T. sărbătoarea Paștelui e fixă în lună și ziua pregătirii este în 14 Nissan.
  Deci și Deut 16:8 ne demonstrează că săptămâna biblică e fixă în luna lunară și are 6 zile de azimi, deci 16 e a doua zi de azimi și prima zi din săptămână.
  În data de 16 Nissan se tăia snopul de legănat, ceea ce nu se făcea în sabtul săptămânal.
  N. T. confirmă 16 Nissan ca ziua Învierii și ca fiind prima zi din săptămână : Marcu 16:1,2,9; Matei 28:1; Luke 24:1; Ioan 20:1; Unii ar dorii să spună că nu e prima zi din săptămână, dar Scriptura nu le dă dreptate.
  G4521
  Ziua dintâi a săptămânii. Gr. mia sabbathon. Cuvântul sabbathon atât în forma lui de plural, ca aici, cât şi la singular, înseamnă fie „Sabat”, ziua a şaptea a săptămânii, fie „săptămâna”. Exemple de folosirea lui în ultima forma sunt Luca 18,12; 1 Corinteni 16,2
  Luca 18:12 Eu postesc de două ori pe săptămână G4521, dau zeciuială din toate veniturile mele”.
  1 Corinteni 16:2 În ziua dintâi a săptămânii H4521, fiecare din voi să pună deoparte acasă ce va putea, după câştigul lui, ca să nu se strângă ajutoarele când voi veni eu.
  Am văzut că G4521 e atât Sabat cât și săptămână (G4521 din 59 de versete și 64 apariții este repartizat așa: ziua a șaptea de 57 de ori și săptămâna de 7 ori).

  Ca să nu mai avem îndoieli în următorul verset se numește, atât ziua a saptea cât și săptămâna cu același cuvânt G4521:
  Matei 28:1 La sfârşitul zilei Sabatului (G4521), când începea să se lumineze înspre ziua dintâi a săptămânii (G4521 ), Maria Magdalena şi cealaltă Marie au venit să vadă mormântul.
  Deci dragi cititori cele 7 zile ale Azimilor se întinde pe două săptămâni: 15 Nissan e sfârșitul primei săptămâni și e sabat săptămânal iar 16 Nissan e ziua întăi a următoarei săptămâni.

  Să mergem la 3 Nissan, dacă e sabat în 3 atunci și 10,17,24 Nissan trebuie să fie sabat săptămânal. Exodul 12:3„ Abib 10, este ziua alegerii mielului de Paște (se face comerț) și porunca era expresă pe 10 Nissan, nu altă zi. Deci dacă 10 Nissan nu e sabat atunci nici în 3 ,17,24 nu poate fi sabat săptămânal. Și mai e și cealaltă problemă: dacă 15 Nissan e sabat 17 Nissan e ziua a doua din săptămână și după Deut 16:8 e ziua a treia de azimi.
  Ziua 4 din luna Nissan: dacă e sabat în 4 atunci și 11,18,25 Nissan trebuie să fie sabat săptămânal dar 18 este a patra zi de azimi (Deut 16:8) și a treia zi din săptămână (dacă 15 e sabat săptămânal vezi porunca a patra Deut 5:15 și Num 33:3). Deci dacă 4 Nissan nu poate fi sabat săptămânal atunci nici 11,18,25 Nissan nu pot fi zile de sabat săptămânal.
  Ziua 5 din luna Nissan: dacă e sabat în 5 atunci și 12,19,26 Nissan trebuie să fie sabat săptămânal dar 19 Nissan este a cicea zi de azimi (Deut 16:8) și a patra zi din săptămână (dacă 15 e sabat săptămânal vezi porunca a patra Deut 5:15 și Num 33:3). Deci dacă 5 Nissan nu poate fi sabat săptămânal atunci nici 12,19,26 Nissan nu pot fi zile de sabat săptămânal.
  Ziua 6 din luna Nissan: dacă e sabat în 6 Nissan atunci și 13, 20, 27 Nissan trebuie să fie sabat săptămânal dar 20 Nissan este a șasea zi de azimi (Deut 16:8) și a cincea zi din săptămână (dacă 15 e sabat săptămânal vezi porunca a patra Deut 5:15 și Num 33:3). Deci dacă 6 Nissan nu poate fi sabat săptămânal atunci nici 13, 20, 27 Nissan nu pot fi zile de sabat săptămânal.
  Ziua 7 din luna Nissan: dacă e sabat în 7 atunci și 14, 21 ,28 Nissan trebuie să fie sabat săptămânal dar 21 Nissan este a șaptea zi de azimi (Deut 16:8) și a șasea zi din săptămână (dacă 15 e sabat săptămânal vezi porunca a patra Deut 5:15 și Num 33:3). Deci dacă 5 Nissan nu poate fi sabat săptămânal atunci nici 14,21,28 Nissan nu pot fi zile de sabat săptămânal. Aici ne mai ajută și data de 14 Nissan care nu poate fi sabat că e ziua pregătirii mielului (a Paștelui) dar și ziua de pregătire săptămânală.
  14 e dată fixă în luna lunară Nissan sau Abib, Exodul 12:21 Moise a chemat pe toţi bătrânii lui Israel şi le-a zis: „Duceţi-vă de luaţi un miel pentru familiile voastre şi junghiaţi Paştele”.
  21 Abib e ziua 7 de Azimi dar din săptămâna 16-22 încheie ziua a șasea după Deuteronomul 16:8.
  14 Nissan ca ziua pregătirii apare de multe ori în N. T. Ziua pregătirii Matthew 27:62, Mark 15:42, Luke 23:54, John 19:14, John 19:31, John 19:42.
  Acum dacă 14 e ziua pregătirii e clar că și ziua 21 Nissan e ziua pregătirii și la fel ziua 28 Nissan.
  Iată de ce trebuia ca în 21 Nissan, deși zi de sărbătoare (Azimi 7) să se îngăduie gătitul ( ), pentrucă venea sabatul din 22 și trebuia să fie o zi de pregătire a hranei (vezi Exod 12:16 sau Lev 23:7).
  Ziua de 8 Nissan: dacă e sabat în 8 Nissan atunci și 15, 22 și 29 Nissan trebuie să fie sabat săptămânal.
  Că 15 Nissan e ziua sabatului am văzut că e confirmat chiar de porunca a patra, apoi ziua pregătirii din 14 Nissan întărește aceast lucru și ziua întâi din săptămâna învierii este alt martor: Matei 28:1 La sfârşitul zilei Sabatului (G4521), când începea să se lumineze înspre ziua dintâi a săptămânii (G4521 ), Maria Magdalena şi cealaltă Marie au venit să vadă mormântul.
  Deci dacă 15 Nissan e confirmat de Scriptură ca fiind sabat atunci automat și 15, 22 și 29 Nissan trebuie să fie sabat săptămânal.

 34. Ana

  Sabatul zilei a șaptea instituit la Creațiune nu este sâmbăta sau duminica, de pe calendarul solar actual. La creațiune s-a dat calendarul lunar-solar în Gen 1:14.
  Calendarul cerului spune clar că soarele, luna și stelele, arată timpul de închinare (vremurile din Gen 1:14 sau Ps 104:19 e „ moed”) iar în Lev 23:1-4 între „moed” găsim și sabatul săptămânal.

  Moed este timpul de închinare rânduit, descoperit, marcat şi arătat de către Lună şi Soare, ca ,,indicatoare ale vremii de închinare (Sărbători = zile de odihnă), şi ale timpului (zile şi ani); Genesa 1.14 ; nu în zilele unei săptămâni ce se repetă perpetuu.
  Pe lângă rolul dat Soarelui şi Lunii (instrumente de măsură şi marcare a timpului), YHVH a hotărât ca aceşti doi aștri sunt martori credincioşi din cer (Psalmii 89.37
  Deci, succint, Soarele arată zilele și anii cu multiplii și submultiplii lor, iar Luna arată săptămâna, luna, și moed = vremea închinării.
  Deci dragi cititori, sabatul cerului îl găsiți pe calendar lunar-solar vechi, ca pe timpul lui Moise sau mai înainte de Constantin.

  Pentru că ziua de odihnă săptămânală a fost dată la creațiune, când încă nu erau evrei, și a fost dată pe calendar lunar solar conform Gen 1:14.

  Pe calendarul solar nu se poate găsi ziua de odihnă!!

  În timpul cand Mantuitorul era pe pamant Sambata (Ziua lui Saturn) nu exista in calendarul roman-iulian de atunci. La acel timp calendarul iulian avea saptamana de opt zile.

  Saptamana planetara a fost standardizata in format modernă, incepand Duminica si sfarsind Sambata ( Ziua lui Saturn) la Consiliul de la Niceea in secolul patru.

  Cum apare vineri, sâmbătă, duminică, în Biblie ?

  Era creștină apărută după secolul al VI-lea dupa Hristos, a făcut posibil acest lucru.
  Un calugar numit Dionysius Exiguus a inventat un nou tabel al Pastelui, in care a introdus o noua metoda de a numerota anii și de atunci evenimentele se extind inapoi, inainte de era crestina. Așa a apărut și că ziua învierii a fost duminica fără nici un suport scripturistic. Ziua întâi din săptămâna biblică nu era duminica pe timpul Mântuitorului.

  În limba greacă corespondentul lui„ moed„ sau H4150 este καιρός, kairos,kahee-ros’ G2540.

  Sărbătorile toate, inclusiv sabatul săptămânal, după biblie, cădeau pe zile fixe în lună (Lev 23:1-3 găsim între moed=sărbători și sabatul săptămânal).

 35. Ana

  Dar de când ne arată Luna și aștrii cerești timpul „moed”?

  Faptele Apostolilor 17:26 „ El a făcut ca toţi oamenii, ieşiţi dintr-unul singur, să locuiască pe toată faţa pământului; le-a aşezat anumite vremuri (G2540) şi a pus anumite hotare locuinţei lor,” – deci de la creațiune YHWH (Dumnezeu) ne-a setat timpul și zilele de „moed” care sunt zile sfinte, setate de la creațiune, de către Creator.

  Romani 5:6 „Căci, pe când eram noi încă fără putere, Hristos, la vremea cuvenită (G2540) a murit pentru cei nelegiuiţi” . Deci și în Noul Testament, Mântuitorul a murit la vremea stabilită încă din Gen 1:14 sau Psalm 104:19.

  Nu e scuză că Satana ne-a șters calendarul adevărat, că acest lucru a fost prevăzut în Dan 7:25
  Daniel 7:25 El va rosti vorbe de hulă împotriva Celui Prea Înalt, va asupri pe sfinţii Celui Prea Înalt şi se va încumeta să schimbe vremurile şi legea;

  Mântuitorul a murit după același calendar stabilit la creațiune. Porunca spunea : Exodul 13:10 Să ţii porunca aceasta la vremea hotărâtă (H4150), din an în an.” Omul nu poate schimba datele de la un an la altul, dacă Creatorul a stabilit date sărbătorilor încă înainte de creerea omului (FA 17:26) și Gen 1:14.
  Dacă ar fi săptămâni perpetue, și nu lunare, sabatul săptămânal ar putea cădea în 10 Nissan care era ziua alegerii mielului sau a cumpărării lui, atunci era porunca să se aleagă mieii de Paște, care trebuia ținut în familie până la sacrificiu. Ori așa ceva era imposibil. Dacă 10 Nissan nu poate fi sabat săptămânal nici 3, 17 și 24 Nissan nu putea fi sabat săptămânal.

  Săptămâna patimilor ne dovedește clar că 14 Nissan e ziua pregătirii Paștelui dar și ziua de pregătire săptămânală, între cele două seri începe Paștele, că 15 Nissan e sabat mare dar și Praznicul Azimilor , că 16 Nissan e ziua întâi a săptămânii și ziua învierii, și asta atât în Vechiul Testament cât și în Noul Testament. Ziua de 14 Nissan nu putea fi sabat săptămânal sub nici o formă, ceea ce face ca nici 7,21,28 Nissan să nu poată fi sabat săptămânal.

  Porunca a patra are o avertizare de a nu uita ieșirea din Egipt: Deuteronom 5:12-15 dovedește că Abib 15, ziua eliberării lui Israel , este Sabatul săptămânal. Ziua ieșirii din Egipt e 15 Nissan sau Abib: Numeri 33:3 „ Au pornit din Ramses în luna întâi, în ziua a cincisprezecea a lunii întâi.

  Este imposibil ca 10 Tishrei, luna a șaptea, Ziua Ispășirii să cadă vinerea, că Ziua Ispășirii nu poate fi făcută ziua pregătirii. Vedeți ce încurcătură se face în sărbători??? De aceea evreii schimbă data când ar trebui să cadă ziua de 10 luna a șaptea vinerea. Asta ar însemna că nici 3,17, 24 luna a șaptea nu poate fi vinerea niciodată, că sunt multiplu sau submultiplu de 7.

  Ierihonul nu putea fi înconjurat 7 zile dacă una din zile nu era sabat săptămânal. Vezi Iosua 6:14-15.
  Sau și mai grav israelul din vechime nu a stat 7 zile la luptă în: 1 Regi 20:29 Au stat tăbărâţi şapte zile unii în faţa altora. În ziua a şaptea au început lupta şi copiii lui Israel au omorât Sirienilor o sută de mii de oameni pedestraşi într-o zi.”
  Sabatul avea altă menire și atâta timp cât poporul asculta de YHWH, pacea era asigurată:„Exodul 34:24 Căci voi izgoni neamurile dinaintea ta şi-ţi voi întinde hotarele; şi nimeni nu-ţi va pofti ţara în timpul când te vei sui de trei ori pe an ca să te înfăţişezi înaintea Domnului, Dumnezeului tău.”

  Dacă am fi sinceri nu am fi ignoranți. Care sabat este adevărat, cel de la vest sau de la est de meridianul 180, de schimbare a datei? Meridianul 180 este meridianul de schimbare a datei. Dar de ce doar de o parte și alta a acestui meridian sunt două zile diferite?? La restul de meridiane este aceeași dată calendaristică și între 2 meridiane succesive este o diferență de 1 oră, doar la meridianul 180 este diferența de dată diferită (de o zi). Acest meridian merge mai mult prin Oceanul Pacific dar atinge și câteva țări de pe uscat. Dacă ați dori cu adevărat să știți ziua de odihnă, chiar și numai acest fenomen (existent doar din 1884) v-ar fi fost suficient ca să vedeți că nici sâmbăta și nici duminica actuală din calendarul Gregorian nu este adevărata zi a șaptea din săptămâna biblică. Oare copiii lui Noe după ce au coborât din arcă și s-au întâlnit după mii de ani de o parte și alta a meridianului 180, aveau zile diferite de închinare???

  Ezechiel 46:1 Aşa vorbeşte Domnul Dumnezeu: „Poarta curţii dinăuntru: dinspre răsărit, va rămâne închisă în cele şase zile de lucru; dar se va deschide în ziua Sabatului şi va fi deschisă şi în ziua lunii noi..3 Poporul ţării se va închina şi el înaintea Domnului la intrarea acestei porţi, în zilele de Sabat şi la lunile noi”.

  Ce se întâmplă dacă luna nouă cade într-o marți ( pe calendarul omului)? Este poarta deschisă sau închisă? Nu există nici un răspuns corect.
  Soluția este că Luna Noua nu cade niciodată pe o zi de lucru, pentru că nu este o zi de lucru. Este a treia categorie de zile. Poarta este închisă pe toate cele șase zile de lucru. Acest pasaj din Ezechiel este singurul din Scriptură care menționează toate cele trei tipuri de zile, în același pasaj, dar alte pasaje implică foarte clar că zilele de muncă sunt separate de zilele luni noi și de Sabat.

  Lucrurile sunt clare, zilele de sărbătoare, toate sunt fixe în luna lunară și omul nu are voie să le schimbe iar Hristos nu le-a schimbat, că doar El a stabilit cu Tatăl acest lucru. Și tot El a stabilit că sabatul săptămânal e moed, ca și celelalte sărbători (vezi Lev 23:1-3) și se calculează după aceleași reguli ca în Gen 1:14.

  La Creațiune s-a dat săptămâna ca un etalon de timp. Dar nu se specifică în Geneza cum e integrat acest segment de timp în calendar. Nimeni nu poate spune că au fost săptămâni perpetue de atunci. Și asta că în Exodul cap 16 vine cu instructajul săptămânii în cadrul lunii. Este același autor care a scris Geneza ca și Exodul. Iar 4 luni successive cu sabat pe ziua de 15 a lunii nu poate dovedi săptămâni perpetue (luna întâi : exodul; luna a doua= mana Exod cap 16; luna a treia ajug la Refidim pe 15 vezi Exod 19:1, și Estera 9:18 e în luna 12, după ea vine luna întâi—deci 4 luni la rând sunt versete cu ziua de 15 a lunii ca sabat săptămânal- ceea ce face logic că și 8, 22 și 29 e sabat săptămânal).

 36. Antonia

  “Adu-ţi aminte de ziua de odihnă, ca s-o sfinţeşti. Să lucrezi şase zile şi să-ţi faci lucrul tău. Dar ziua a şaptea este ziua de odihnă închinată Domnului, Dumnezeului tău: să nu faci nici o lucrare în ea, nici tu, nici fiul tău, nici fiica ta, nici robul tău, nici roaba ta, nici vita ta, nici străinul care este în casa ta. Căci în şase zile a făcut Domnul cerurile, pământul şi marea şi tot ce este în ele, iar în ziua a şaptea s-a odihnit: de aceea a binecuvântat Domnul ziua de odihnă şi a sfinţit-o”
  ziua a 7a este sambata, cum este trecuta si in calendar.
  Nu vad ce este atat de complicat si totusi majoritatea aleg minciuna . Asa este mai simplu pentru ei, de ce sa iasa din zona de comfort ….. ca doar Isus Cristos a murit pentru ei…acum ei nu mai trebuie sa faca nimic. Cu alte cuvinte, Dumnezeu a zis ziua a7a dar noi tinem ziua 1 ca asa ni se pare noua mai logic 😐 ca doar noi stiim mai bine….asa-i?
  Alta sursa:
  https://www.youtube.com/watch?time_continue=228&v=-kv54nUCGjM

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.