Moment Aniversar: 25 de Ani de la primul Virus

In Ianuarie 1986, a fost descoperit primul virus care infecta PC-urile IBM. “Brain” se infiltra in sectorul de bootare al unei dischete in format DOS. Conform Wikipedia, virusul Brain a fost scris de doi frati din Pakistan pentru a-si proteja softul medical contra pirateriei.
Acestia au in prezent o companie de internet providing denumita: Brain Telecommunication Limited, ce opereaza tot in Pakistan.

Totusi, desi majoritatea considera Brain ca primul virus pentru calculator, se pare ca nu este chiar asa. Aceasta onoare se pare ca i-ar putea fi acordata virusului Elk Cloner ce infecta sectorul de bootare al sistemelor Apple II. Fusese scris de un pusti de 15 ani, in anul 1982.


Majoritatea malwareului actual este creat pentru platforma Windows. Principalele atacuri sunt indreptate spre banci si tranzactiile online si de asemenea crearea de retele botnet pentru spam si distribuirea de atacuri de tip DDoS (distributed denial-of-service).
Desi acest tip de malware nu mai implica un virus clasic ce se raspandeste infectand fisiere sau unitati de stocare media, numele de virus, a ramas, de-a lungul anilor, un termen generic pentru a descrie orice forma de malware ce vizeaza un calculator.

O exceptie o pot reprezenta programele spyware care vizeaza anumite informatii sau utilizatori. Acest tip de malware are specificitate de platforma, care poate fi Linux sau Mac OS X. Un alt caz special il reprezinta programele de sabotaj, cum ar fi Stuxnet.

Cei de la F-Secure vor realiza un interviu cu cei doi creatori ai virusului Brain. Daca aveti intrebari le puteti adresa si voi in sectiunea de comentarii a blogului F-Secure.

via H-Security

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

9 responses to “Moment Aniversar: 25 de Ani de la primul Virus”

 1. Johane

  “Majoritatea malwareului actual este creat pentru platforma Windows.”:Mai bine ai spune 99.99%.
  “Acest tip de malware are specificitate de platforma, care poate fi Linux sau Mac OS X.”:Cam greu să găseşti pe linux şi Mac malware. Nici macar nu exista antivirus pe linux şi mac.În schimb pe windows avem o multime de antivirusi si virusi.

  1. Catalin Pop

   @Johane Ai fi surprins cati virusi sunt pentru linux (20 % cati sunt pentru Windows)

 2. alin
 3. happyday

  si cam cum ai propune sa aniversam momentul asta istoric? 🙂

 4. Cata

  In Ianuarie 1986, a fost descoperit primul virus, iar acum, in 2011 exista virusi fara numar.

 5. Johane

  “Ba Johane , cum naiba sa nu existe antivirus sau virusi pt linux si mac ?”
  @Radu:Irosire de bani. Nu ai ce face cu el. Vezi mai jos explicaţia.
  “Ai fi surprins cati virusi sunt pentru linux (20 % cati sunt pentru Windows)”
  @Catalin Pop: :)). Dacă sunt 1000 e bine. Din toţi ăştia 1000 toţi trebuie să îi instalezi manual ( îţi bagi virusul singur?), şi cel mai important, trebuie să rulezi executabilul cu drepuri de root. Trebuie să fii nebun să faci asta, adică să iei un soft ciudat care nu stii ce face şi să îl rulezi pe linux/mac.

 6. dinamita

  sa ne bucuram si un cantec vesel sa cantam!

  Fara numar!
  Fara numar!
  Fara numar!

  Dedicatie speciala de la nasu mare pt toti virusatii: Caut un virus si nu gasesc! toti virusii sa apeleze la mine!

 7. Dupa Brain in Pakistan – Interviu VIDEO cu primii creatori de virusi informatici

  […] primii creatori de virusi informaticiBy Radu FaraVirusi(com) on March 18, 2011Acum circa doua luni aniversam 25 de ani de la aparitia primului virus informatic: Brain. In Ianuarie 1986, a fost descoperit primul virus […]

Leave a Reply