WikiLeaks, tema predilecta pentru mesajele spam lansate la sfarsitul anului trecut

Expertii Kaspersky Lab au redactat raportul atacurilor de tip spam pentru luna decembrie a anului 2010, afirmand ca spammerii au exploatat interesul publicului pentru scandalul WikiLeaks, dar s-au folosit si de contextul dat de Craciun si sarbatoarea Anului Nou.

Kaspersky Lab a inregistrat un numar semnificativ de mesaje spam care indemnau utilizatorii sa raspandeasca link-uri WikiLeaks in numele democratiei. In plus, spammerii au integrat numele WikiLeaks in textele de fundal din mail-uri si in link-uri pentru a evita detectia de catre filtrele anti-spam. Mesajele trimise contineau citate preluate de pe site sau stiri despre acesta.

In luna decembrie 2010, India s-a aflat pe primul loc in topul tarilor care raspandesc mesaje spam, cu un volum de trafic de 9,9% din totalul acestora. Pe locul doi s-a aflat Rusia (8,5%), urmata de Italia (4,8%), Vietnam (4,7%) si Brazilia (4,4%). Cantitatea de spam venita din Europa de Vest a scazut cu 1,6%, tarile fruntase din aceasta regiune fiind Marea Britanie (4,3%), Franta (2,2%) si Germania (1,8%). In 1,75% dintre mesajele spam au fost identificate atasamente malware, o crestere cu 0,15% fata de luna noiembrie a anului trecut.


Lupta autoritatilor cu retelele de tip botnet a continuat si in decembrie 2010, cu proceduri initiate in SUA in cazul cetateanului rus Oleg Nikolaenko, suspect pentru crearea si administrarea retelei-zombie Mega-D, cunoscuta si drept Ozdok. Botnet-ul era folosit pentru distribuirea de mesaje spam publicitare la medicamente si produse contrafacute. Se presupune ca aceasta retea avea capacitatea, in perioada de eficienta maxima, sa distribuie pana la 30-35% din spam-ul mondial.

„In aceasta perioada a anului, mesajele spam fac referiri cu precadere la Craciun si Anul Nou, dar finalul lui 2010 a adus un subiect nou pe agenda spammer-ilor – scandalul din spatele WikiLeaks”, spune Maria Namestnikova, Senior Spam Analyst la Kaspersky Lab. „Inainte sa inceapa sarbatorile de iarna am observat o scadere a volumului de spam la nivel mondial. Acesta este un fenomen sezonier – la fiecare sfarsit de an numarul mesajelor nesolicitate scade semnificativ datorita inchiderii unor retele de tip botnet”, incheie Namestnikova.

Versiunea completa a raportului privind atacurile spam in luna decembrie 2010 poate fi accesata aici:
https://www.securelist.com/en/analysis/204792158/Spam_report_December_2010

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

Leave a Reply