Ramnicu Valcea – Hackerville de Romania sau cum poti face avere din criminalitatea cibernetica

ramnicu valcea hackerville romaniaJurnalistii de la revista americana „Wired” au publicat pe site-ul lor un reportaj numit „Cum a devenit un oras izolat din Romania centrul criminalitatii informatice” . Acest reportaj amplu , realizat de Yudhijit Bhattacharjee, aduce in atentia intregii lumi problema infractionalitatii informatice care este pregnanta in Hackerville-ul romanesc.

Ramnicu Valcea are doar 120.000 de locuitori, dar, in lumea expertilor in securitatea online din intreaga lume, oraselul are un alt nume: Hackerville”, isi incep materialul jurnalistii de la prestigioasa revista americana.

Pentru a gasi raspunsurile la intrebarea „Cum a devenit un oras izolat din Romania centrul criminalitatii informatice”, autorul materialului a vizitat Ramnicu Valcea si a purtat mai multe discutii cu autoritatile locale, dar si cu membrii unor retele de frauda informationala.


Inca de la intrarea in Ramnicu Valcea, jurnalistul este surprins de numarul mare de masini scumpe care circula pe strazile orasului, dar mai ales de cei care conduc aceste masini.
“Stii ca ai ajuns in Ramnicu Valcea cand vezi reprezentanta Mercedes-Benz”, continua Yudhijit Bhattacharjee, autorul textului, care observa ca “masinile scumpe sufoca strazile din centrul orasului – BMW, Audi si Mercedes, toate conduse de tineri pe la 20 de ani, cu lanturi de aur la gat”.
Intelege rapid insa ca prosperitatea valcenilor nu se datoreaza locurilor de munca banoase pe care le-ar putea avea acestia, ci din castigurile de pe Internet, obtinute prin metode mai putin ortodoxe.

Politistii i-au explicat cum hackerii au inceput initial sa posteze anunturi false pe eBay si alte site-uri de licitatie pentru a primi bani prin transfer bancar de la cumparatorii din toata lumea, iar mai apoi au ajuns sa isi perfectioneze metodele de a fura cât mai multi bani prin intermediul Internetului. Asa s-a ajuns ca in 2005, Romania sa fie cunoscuta ca un rai al fraudei informatice si din acest motiv multi cumparatori au refuzat sa mai trimita bani in aceasta directie.

Dar, dupa cum spune agentul FBI la Bucuresti, Michael Eubanks, “escrocii s-au adapatat, aranjând ca banii sa fie trimisi in alte tari europene, unde complicii ridicau sumele.”


Nu se stie cum si de ce tinerii din Râmnicu Vâlcea au inceput sa comita sirul infractiunilor pe internet, insa Yudhijit Bhattacharjee a aflat ca acest fenomen nu a disparut, iar hackerii sunt din ce in ce mai abili si gasesc mereu noi metode de a-si desfasura activitatea ilegala.

Articolul complet il gasiti la adresa:
https://www.wired.com/magazine/2011/01/ff_hackerville_romania/all/1

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

2 responses to “Ramnicu Valcea – Hackerville de Romania sau cum poti face avere din criminalitatea cibernetica”

 1. Ionut

  Sa iti zic eu care e adevarata smecherie. Tot articolul se bazeaza pe fapte facute pana mai acum 2 daca nu 3 ani, pentru ca in prezent mai toate smecheriile au inceput sa cada sau cel putin baietii care faceau acum 7 ani au devenit oameni in toata firea si si-au dat seama ca a se da mari cu masini scumpe fara sa aiba ceva in spate nu mai merge.

  Valcea nu e capul infractiunilor cibernetice asa cum se crede. Sunt multe alte parti din lumea asta de care nu aminteste nimeni nimic.
  Poate ca acest oras a devenit celebru pentru simplul fapt ca mai toti care mergeau la internet cafee-uri erau tepari, dar asta nu inseamna ca valcea e mai presus decat celebra scrisoare Nigeriana de care cred ca mai toata lumea stie.

  Oricum ar fi orasul eu zic ca linistea, curatenia si frumusetea lui iti poate permite sa traiesti cat de cat bn fata de alte orase din Romania.

  Apropo de hackerville, cred ca au atribuit gresita denumirea, deoarece orasul Dragasani ar fi trebuit sa o aiba.

 2. eBay

  Inca mai merge cu netu’ prin ramnic, dar vremurile de acum 4-5 ani au apus; atunci toti faceau bani de un bmw si de haine scumpe, restaurantele, culuburile, magazinele si terasele erau pline…orasul inflorise.
  In prezent s-a nasolit treaba, au fost prinsi destui si au facut puscarie, oricum foarte putine persoane mai fac bani in acest mod, si se cam stiu care….

Leave a Reply