Victimele virusilor in Europa (raportul anului 2010)

Aproape 1/3 din utilizatorii de internet din Uniunea Europeana au avut computerul virusat in ciuda faptului ca majoritatea utiliza un program de securitate.

Virusii au fost foarte raspanditi in Bulgaria, Slovacia si Ungaria, in timp ce la polul opus s-au situat Austria, Irlanda, Finlanda, Germania.


Acestea sunt cateva din rezultatele agentiei de statistica europeana, Eurostat, cu sediul la Luxembourg.
Datele au fost colectate pe un esantion de 200.000 persoane cu varsta intre 16 si 74 de ani in 27 de state ale UE.
In al patrulea trimestru al anului 2010, McAfee anunta o crestere cu 46% a numarului de virusi afectand smartphone-urile.
Totusi, numarul lor total a fost de doar 967 in acelasi trimestru.

Este interesant de observat ca tarile Finlanda, Austria si Germania sunt cele in care isi au sediu sau reprezentanta cele mai bune doua produse antivirus din lume: F-Secure si Avira. Aici s-a inregistrat cel mai mic numar de virusi informatici ce au afectat utilizatorii.
Slovacia, tara in care isi are sediul ESET, producatorul NOD32 a fost in top 3 al infectiilor.


Sa fie o legatura directa intre tara, utilizatori si producatorii Antivirus care isi au sediul acolo? Voi ce credeti?

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

7 responses to “Victimele virusilor in Europa (raportul anului 2010)”

 1. AlienForce1

  Radu – tu chiar crezi ca este o legatura intre sediu companie AV si utilizatori autohtoni ?
  Aminteste-ti de ex. de Romania unde eu nu cred ca BitDefender este cea mai utilizata solutie anti-malware .
  Eu cred (si sper – cel putin asa ar trebui …) ca utilizatorii au inceput sa foloseasca produse AV dupa cat de bune (eficiente) sunt – nu dupa tara de origine a AV .

  Un rol important in indrumarea / educarea utilizatorilor au si blogurile (ca al tau) si revistele de specialitate …

  Dar din pacate situatia reala este mai proasta decat se crede – zilnic vad calculatoare neprotejate deloc (pe ideea `mie nu au ce sa-mi ia` ) sau cu AV neactualizat de 6-12 luni sau versiune trial expirata de ani … – si dupa aia vin la tine si te intreaba de ce le merge calculatorul foarte incet (sau nu mai merge de loc)…

  1. happyday

   din cate stiu, bitdefender detine cam 40% din piata romaneasca a produselor av cumparate (bineintele, nu se includ aici utilizatorii de produse moka sau vanatorii de promotii) si cam 5% din piata mondiala unde lider e norton cu peste 30 de procente urmat de mcafee cu aproape 20% (informatiile sunt de la mijlocul anului trecut) .

   referitor la situatiile in care utilizatorii nu sunt protejati e drept, sunt o gramada, dar asta tine de lipsa “culturii in domeniulsecuritatii it” (suna pompos, stiu, dar n-am alta expresie la indemana acuma, pe fuga) si nici nu cred ca se vor schimba prea mult lucrurile in urmatorii 3-4 ani.

   1. Gigi

    Gresesti cand excluzi produsele moka. 42% dintre antivirusii instalati sunt freeware.

    1. happyday

     nu gresesc nimic. a fost o precizare destul de clara : 40% dintre cei care CUMPARA. paranteza a fost o specificare, posibil inutila, dat fiind ca, se pare, induce in eroare.

 2. vlad

  nu ma asteptam ca mcafee sa fie al 2 lea ca vanzari.
  majoritatea userilor folosind un antivirus se considera protejati 100%, si daca cumva se viruseaza e vina AV-ului , nu a lor, a lipsei de updates etc.
  si da, exista legatura. avira/f-secure sunt produse mai bune decat nod32

  1. happyday

   de ce te surprinde mcafee? chiar crezi ca cei de la intel dadeau 7 miliarde de dolari pe o companie cu o cota de piata insignifianta? initial tinta lor a fost symantec dar, probabil, pretul a fost prea mare ( symantec era evaluata la aprox. 12.5 mld de dolari, cu vreo 40% mai mult fata de mcafee, dar cu o cota de piata doar cu 11 procente mai mare) .

 3. aiurel bn

  Ca sa nu mai pomenim de G-Data …

Leave a Reply