In luna Ianuarie, 50 % din totalul calculatoarelor din intreaga lume au fost infectate cu diverse tipuri de amenintari informatice

 • Conform datelor colectate de catre antivirusul online gratuit Panda ActiveScan, 50% din calculatoarele scanate au fost infectate cu malware, in cea mai mare parte troieni.
 • Cu un procent de 30%, Romania ocupa locul 59 in topul mondial al tarilor cu cele mai infectate calculatoare.

Potrivit datelor colectate de catre Panda ActiveScan, scanerul online gratuit oferit de Panda Security – The Cloud Security Company, 50% din toate calculatoarele de pe glob, scanate in luna ianuarie au fost infectate cu malware. In ceea ce priveste amenintarile malware cele mai daunatoare, troienii au cauzat cele mai multe incidente (59% din toate cazurile), urmati de virusii traditionali (12%) si viermi (9%).

grafic 1Clasamentul celor mai frecvente amenintari malware este dominat de troienii generici, urmati de downloader-e, exploit-uri si adware. Trebuie mentionata prezenţa troianului Lineage, un troian mai vechi care continua sa se raspandeasca si sa infecteze sistemele.

grafic 2

Thailanda, China, Taiwan, Rusia si Turcia ocupa pozitii de top in clasamentul tarilor cu cel mai mare numar de infectii (peste 50% din calculatoarele scanate infectate cu malware). Alte “paradisuri malware” traditionale, cum ar fi Brazilia sau Polonia, sunt in scadere aceasta luna.

Romania, Austria, Finlanda, Germania sau Suedia au avut printre cele mai putin infectate calculatoare in ianuarie, cu procente de pana in 30%. Spre comparatie, 51% din calculatoarele bulgarilor si turcilor si peste 45% dintre computerele polonezilor au fost afectate de amenintarile informatice ale inceputului de an.

grafic 3

Potrivit Luis Corrons, Director Tehnic al Panda Security, ”nu vedem multe schimbari semnificative de la o luna la alta, in ceea ce priveste numarul de infectii la nivel mondial. Acest lucru reflecta doar realitatea situatiei actuale: in fiecare zi primim in jur de 61.000 noi mostre malware in laboratorul nostru si daca nu aveti o solutie ca Panda Cloud Antivirus cu cele mai recente tehnologii de protectie in timp real, ar dura prea mult timp pentru ca solutiile traditionale sa includa si noile semnaturi malware. In acest timp, utilizatorii raman neprotejati impotriva noilor amenintari”.

Mai multe informatii sunt disponibile pe PandaLabs Blog.

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

6 responses to “In luna Ianuarie, 50 6 din totalul calculatoarelor din intreaga lume au fost infectate cu diverse tipuri de amenintari informatice”

 1. Moroi

  Grozav … Deci unul din 2 oameni a fost infectat. Sper ca din ăia doi să fiu eu ăla neinfectat. Şi fratele Happyday să fie celălalt… 🙂

 2. Florin

  Ma bucur ca PC-ul meu face parte din celelalte 50% de calculatoare. Kaspersky 2011 isi face treaba excelent.

 3. Moroi

  @ Florin

  Daca nu si-ar face treaba, cum ai stii ? De unde stii ca nu ai un backdoor care iti stie parolele ? … Eu in locul tau m-as abtine la declaratii din astea.

 4. Tare

  din titlu reiese ca 50% din totalul calculatoarelor din lume au fost infectate ; asta inseamna ca panda a scanat absolut toate calculatoarele ceea ce este o prostie. intre nr. total de calculatoare din lume si nr. calc. scanate de panda este o mare diferenta. statistica asta nu spune nimic. .. mai degraba panda incearca sa sperie utilizatorii si sa-i indemne sa foloseasca programele lor. …parerea mea

 5. Florin

  Stiu ca isi face treaba, pentru ca scanez si cu Malwarebytes, si acesta nu gaseste nici un virus de fiecare data cand scanez cu el.

 6. Viorel

  @Tare
  Cred ca ar trebui sa studiezi mai mult despre metodologia cercetarilor de piata. Se folosesc esantioane care pot fi reprezentative sau nu, adica poti generaliza sau nu la toate calculatoarele.
  Nu imi propun sa fiu carcotas, ca de obicei, asa ca… felicitari Panda! Interesanta stire! Asteptam si altele!
  Pana acum ursuletul nu m-a dezamagit!

Leave a Reply