90% dintre utilizatorii de Internet cu varsta de peste 60 de ani sunt barbati si petrec mai mult de cinci ore pe saptamana on-line

Acum 60 de ani, cand acesti oameni se nasteau, nu existau calculatoare. Internetul a fost doar o idee in mintea scriitorilor de SF ai acelor timpuri iar viata de zi cu zi se desfasura pe strada: cumparaturi, banca, relatii fata in fata, etc. Cu toate acestea, in ultimii 30 de ani tehnologia ne-a invadat viata personala, ajutandu-ne sa ne gestionam mai bine sarcinile de zi cu zi. Copiii nascuti in ultimii ani fac parte din prima generatie literalmente crescuta in era digitala. In schimb, generatiile anterioare au trebuit sa se adapteze la acest mediu nou, cu toate problemele pentru cei mai in varsta.

La nivel global, 90% dintre utilizatorii de Internet cu varsta de peste 60 de ani sunt de sex masculin si petrec on-line mai mult de cinci ore pe saptamana, majoritatea verificandu-si e-mail-ul (98%), cautand informatii privind activitatile de petrecere a timpului liber (67%), citind stirile (64%) sau facand online banking (58%). Acestea sunt cateva dintre rezultatele sondajului de utilizare a Internetului realizat de Panda Security, The Cloud Security Company, in cadrul campaniei de informare “Internet in Safe Hands” disponibila la https://protectyourfamily.pandasecurity.com/.

Studiul a fost efectuat in perioada noiembrie-decembrie 2010, cand au fost intervievati 16.850 utilizatori de Internet cu varsta de peste 60 de ani cu privire la activitatile lor preferate pe Web, precum si la principalele probleme cu care se confrunta pentru a se adapta la acest nou mediu digital.

Utilizarea retelelelor sociale sau participarea activa pe forumuri sau blog-uri nu se numara printre activitatile preferate ale cetatenilor mai in varsta, acestea fiind vazute ca niste instrumente pentru oameni mai tineri. Majoritatea prefera mai degraba e-mail-ul pentru a vorbi cu prietenii si familia (98%), decat retelele de socializare (doar 28% le folosesc), forumuri sau blog-uri (11%).

panda utilizatori internet


66% din persoanele in varsta sustin ca au cunostinte medii de Internet, in timp ce 74% se simt in siguranta atunci cand navigheaza pe Web. 22% folosesc resursele de training online pentru a-si imbunatatii cunostintele.

De asemenea, 54% din utilizatorii cu varsta peste 60 de ani fac cumparaturi online in magazine, pachetele turistice fiind optiunea de cumparare preferata (62%). Pe urmatoarele locuri se situeaza software-ul (56% din cazuri) si muzica, filmele, etc (46%). Magazinele de produse alimentare sunt cel mai putin accesate (10% din cazuri numai).

Internetul: Un loc prietenos?

Cand au fost intrebati despre principalele probleme intampinate in cumparaturile online, raspunsul cel mai frecvent a fost cat de dificil este pentru ei sa identifice site-uri sigure si de incredere de pe care sa cumpere (64%); a doua dificultate este de a-si creea parole puternice, usor de amintit (51%), urmate de utilizarea platformelor de plata pentru cumparaturi online (44%). 41% din utilizatori declara ca folosesc aceeasi parola pentru toate conturile lor online, din cauza dificultatii de a retine parole diferite.

Cea de-a patra si cea mai importanta problema este de fapt gasirea informatiilor pe care le cauta (27%), impreuna cu completarea formularelor online (33%). Alte dificultati se refera la uzabilitatea site-ului (marimea fontului si a stilului), probleme de conectivitate, conexiuni lente si identificarea unor produse si servicii oferite pe Internet.

panda utilizatori internet

In ceea ce priveste cele mai periculoase amenintari de pe Web, raspunsul cel mai frecvent este infectarea cu virusi (92%), urmat de furtul de identitate (83%), mai precis, furtul datelor de logare pe e-mail si furtul datelor bancare. Spam-ul este, de asemenea, o sursa de ingrijorare pentru ei (57% din cazuri), precum si securitatea tranzactiilor bancare (50%). Destul de ciudat, doar 30% din persoanele in varsta sunt ingrijorate cu privire la contactarea strainilor si 11% sunt speriati de infractorii cibernetici.

panda utilizatori internet


Cand au fost intrebati daca stiu cum sa se protejeze de pericole pe Internet, 59% dintre ei spun ca nu sunt prea siguri de asta, desi acestia iau anumite masuri de precautie pentru a-si creste siguranta. Evitand vizitarea site-urilor necunoscute (26%), si avand un antivirus actualizat sunt doua dintre bunele practici aplicate (dar numai in 15% din cazuri). 4% spun ca au un firewall instalat si activat, iar 6% navigheaza pe Web pentru cele mai recente stiri de securitate, sfaturi si recomandari.

Nepotii pe Internet + calculatoarele bunicilor = Pericol

Ritmul agitat al vietii de zi cu zi face ca uneori parintii sa-si lase copiii in grija bunicilor lor. 13% din persoanele in varsta de peste 60 de ani recunosc faptul ca minorii utilizeaza calculatoarele lor de acasa. Cand au fost intrebati daca au habar de activitatile online ale nepotilor lor, 42% au raspuns afirmativ, in timp ce doar 39% le cunosc partial si 18% nu stiu aproape nimic despre ei.

45% din copiii care utilizeaza calculatoarele bunicilor lor o fac pentru a vorbi pe chat, o circumstanta cunoscuta pentru ei. 53% dintre ei stiu chiar si cu cine discuta copiii pe chat.

internet safe handsCampania “Internet in Safe Hands”

Campania Panda Security, “Internetul in maini sigure”, are ca scop educarea si sensibilizarea cu privire la securitatea pe Internet, precum si protejarea intregii familii. Campania, disponibila la https://protectyourfamily.pandasecurity.com , se axeaza pe cresterea sigurantei adolescentilor, parintilor si bunicilor prin imbunatatirea cunostintelor lor prin recomandari simple si usor de inteles.

Fiecare sectiune a site-ului se ocupa cu principalele dificultati, amenintari si riscuri de pe Web pentru fiecare grupa de varsta. Sfaturile noastre simple au scopul de a spori increderea utilizatorilor de Internet. Site-ul contine, de asemenea, resurse pentru a ajuta utilizatorii sa inteleaga conceptul de securitate online si de a se proteja, cum ar fi cursuri gratuite pe virusi si alte amenintari informatice, ghiduri in format PDF gata pentru a fi printate si descarcate, etc.

Mai multe informatii gasiti accesand : https://protectyourfamily.pandasecurity.com/

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

One response to “90% dintre utilizatorii de Internet cu varsta de peste 60 de ani sunt barbati si petrec mai mult de cinci ore pe saptamana on-line”

  1. Robert

    Pai si ce ati vrea sa faca oamenii de 60 de ani iesiti la pensie? Ziua stau la calculator, iar noaptea la OTV 🙂

Leave a Reply