Top 10 amenintari informatice in Romania (februarie 2011)

Peisajul malware din Romania este in continuare dominat de viermele Win32.Worm.Downadup.Gen si de Trojan.Autorun.Inf, doua amenintari informatice care isi mentin pozitia de lider in topurile BitDefender de mai bine de un an.

Top 10 amenintari informatice in Romania in februarie 2011

top virusi februarie 2011


Daca familia Downadup are aproximativ 14 procente din totalul infectiilor din Romania, clanul Autorun este prezent in top cu nu mai putin de trei membri – Trojan.Autorun.INF.Gen, Trojan.Autorun.AET si Worm.Autorun.VHG – clasati pe locurile 2, 3 si respectiv 10.

Locul 4 – cu 4,48% din numarul infectiilor din Romania – este ocupat de Win32.Sality.OG, un virus polimorf care se ataseaza de fisierele .exe si .scr. Un alt reprezentant al acestei familii este si Win32.Sality.3, clasat pe locul 7 cu 2.64% din numarul total de infectii. Acesti virusi sunt protejati de un rootkit care le ascunde prezenta pe calculatorul infectat si in acelasi timp incearca sa blocheze antivirusul instalat pe sistem.

Pentru a doua luna consecutiv in topul celor mai importante amenintari informatice, Trojan.Crack.I se afla pe locul 5, cu 3,55% din totalul infectiilor inregistrate in Romania. Acest troian vine deghizat sub forma unui „crack”, o aplicatie pentru eliminarea protectiei comerciale a produselor software, care va incerca sa instaleze un backdoor si sa colecteze detalii despre celelate aplicatii instalate pe sistem.

Pe locul 6 in clasament, cu 3.47% din numarul total de infectii se afla Win32.Worm.DownadupJob.A, o detectie pentru identificarea sarcinilor programate pe care viermele Downadup le creeaza pentru a-si lansa in executie fisierul DLL in fiecare zi.

Locul 8 este ocupat de Gen:Variant.Kazy.9625, un vierme ce se propaga prin dispozitivele de stocare USB si exploateaza functia autorun prezenta in sistemele de operare de la Windows XP la Windows Vista SP1.


Gen:Variant.Adware.HotBar.1 ocupa pozitia 9 in topul BitDefender pe luna februarie, cu 1.64% din numarul de infectii detectate in Romania. Aceasta familie de malware afișeaza utilizatorului reclame prin initializarea unor noi ferestre de browser și redirectionarea acestora catre continutul promovat.
BitDefender Top 10 amenintari informatice in Romania:

 • Win32.Worm.Downadup.Gen – 10.24%
 • Trojan.AutorunINF.Gen – 7.64%
 • Trojan.Autorun.AET – 4.59%
 • Win32.Sality.OG  – 4.48%
 • Trojan.Crack.I  – 3.55%
 • Win32.Worm.DownadupJob.A  – 3.47%
 • Win32.Sality.3 – 2.64%
 • Gen:Variant.Kazy.9625  – 2.15%
 • Gen:Variant.Adware.Hotbar.1 – 1.64%
 • Worm.Autorun.VHG – 1.50%
 • Other – 58.10%

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

5 responses to “Top 10 amenintari informatice in Romania (februarie 2011)”

 1. Moroi

  OFF TOPIC
  Nu ştiu dacă au mai semnalat şi alţii dar îţi voi spune io ca un bun samaritnean ce sunt.

  Radule, indiferent dacă intru la tine de pe mail, sau de pe goagăl, pagina respectivă care mi-o deschide (recte articolul, gen antivirusi.com/2010/…/…/…) nu-mi apar decât comentariile. Articolul nu apare, orice ai face. Vezi că ai o bubă la site, că eu am încercat cu diferite browsere şi acelaşi rezultat.

 2. 46Paul46

  Bine realizata statistica

 3. 46Paul46

  Cei de la faravirusi.com, am o propunere: puteti sa postati o stire despre promotia de pe facebook la Mcafee VirusScan Plus ( iti da 6 luni gratis ):

  https://www.facebook.com/McAfee?v=app_216371893645

 4. kane

  moroi
  este de la adblocker. filtrele blocheaza si continutul,nu doar reclamele. solutia ar fi sa dezactivezi adblocker pe site-ul asta.

Leave a Reply