Interviu cu Viorel Canja, Head of BitDefender Labs – Asteptam intrebarile voastre

viorel canja bitdefenderViorel Canja este Head of BitDefender Labs, mai pe romaneste el este seful laboratoarelor de analiza a virusilor de la BitDefender.

Aflat in fruntea unei echipe formate din cei mai versati virusologi, Viorel Canja adminstreaza activitatea specialistilor care se ocupa cu dezvoltarea motoarelor si cercetarea in domeniul virusilor. Are meritul de a fi sporit echipa de la 5 la 25 de oameni in 5 ani, viteza de productie si reactie fata de noi amenintari a grupului numarandu-se printre cele mai bune din domeniu, lucru dovedit de certificarile acordate de cele mai importante institutii si publicatii din lume. Viorel Canja a absolvit Universitatea Politehnica din Bucuresti.


A acceptat sa ne acorde un interviu in exclusivitate, de aceea ne-am gandit sa va dam posibilitatea de a adresa niste intrebari. Le asteptam intr-un comentariu la acest articol pana miercuri, 9 martie a.c.

Viorel Canja este specialist in securitate, si nu va raspunde intrebarilor de business strategy sau marketing.

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

16 responses to “Interviu cu Viorel Canja, Head of BitDefender Labs – Asteptam intrebarile voastre”

 1. Nick

  Cu ce noutăţi va veni versiunea 2012 ? 🙄
  Ăăăăă, şi când va fi lansată ?

  1. virus2009

   chiar daca va aparea versiunea finala 2012 tot beta e 6 luni 🙂

 2. happyday

  Interesant. Sa dam drumul porumbeilor:

  1. Cum se explica faptul ca, desi unele companii de securitate ce si-au creat un renume folosind motorul Bitdefender, inregistreaza rezultate mai bune in testele de specialitate si, implicit, sunt mai bine cotate pe piata, in ultima perioada? (nu ma refer la cota de piata, ci la partea de imagine) .
  2. Cum se explica “saltul” Bit 2011 fata de versiunile precedente ?
  3. Ce imbunatatiri calitative ne va aduce versiunea 2012 ?
  4. Sunteti siguri ca abordarea unor solutii complementare, gen backup, poate constitui parte din viitorul unui sistem de securitate? Asta avand in vedere ca, desi e un trend, companiile de securitate nu au premisele necesare crearii unor astfel de module? Decat prin achizitionarea unor firme specializate ( de-as trai sa vad Bit cumparand Acronis) . Nu vi se pare ca alocarea resurselor de orice fel catre astfel de module, in conditiile in care Bit e recunoscut pentru bug-urile ce se perpetueaza de la o versiune la alta, reprezinta prioritizare prost conceputa?

  In calitate de fost utilizator Bit 2009 si testac beta 2011, cam asta mi-a fatat mintea la prima viziune. De mai vine ceva pe cale cerebrala, comunic instant, ca de obicei 🙂 .

 3. Dragos

  vom vedea in bitdefender 2012 un sandbox?

 4. red

  Am si eu 2 intrebari:
  1) In cati ani se va rezolva problemele de Incompatibilitate cu aproape jumatate din programele extente pe piata.(mai nou am vazut ca nu se intelege nici cu vmware player. asta am vazut dupa ce am instalat de proba o versiune trial)
  2) Ai cred asa de prosti pe cei care testeaza produsul. incat la versiunea trial sa iti tot intre acea imagine de atentionare.(cu optiunea de cumparare)de multe ori apare acea imagine inaintea antivirusului cu mult timp. Nu erea mai frumos sa iti apara un pop up. sa iti aduca fericita veste?

 5. scorpyo

  comparativ cu Norton…Bit este foarte greoi si papa resurse..pe cand o versiune `mai light`?

  Si sper sa se rezolve probleme de crash,….aparute mai rar cei drept acum la ultima versiune

 6. catalin

  @scorpyo

  Nu compara BitDefender cu Norton. Este diferenta de calitate deocamdata intre cele doua produse, desigur in favoarea lui Norton.
  Si nu vreau sa fiu rautacios cand spun asta.
  Norton e lider pe piata antivirusilor. Ce vrei mai mult de atat ?

 7. catalin

  … si intrebare din partea mea :

  De ce BitDefender are nevoie de procesor dual core si chiar 1 gb memorie pentru a rula corespunzator? La nicio alta companie nu am vazut cerinte recomandate de genul acesta.

  Preluat de pe https://www.bitdefender.ro

  CERINŢE DE SISTEM RECOMANDATE:

  Sistem de operare: Microsoft Windows XP SP3 (SP2 pentru x64), Vista (SP1), Microsoft Windows 7
  1 GB de spaţiu liber pe hard disc
  Procesor Intel CORE Duo de 1.66 GHz sau un procesor echivalent
  RAM:
  1GB (Microsoft Windows XP şi Microsoft Windows 7)
  1.5 GB (Microsoft Windows Vista)

  Nu credeti ca e cam mult pentru o solutie antivirus ?

  1. red

   Stai sa vezi ca in scurt timp. va avea nevoie de mai multe resurse decat un sistem de operare.

 8. Pala

  In ce tari se vinde mai bine bitdefender comparativ cu norton, kaspersky, panda, eset…… ar fi fain un raport cu procentele. Multumesc

 9. Mariuss

  daca va aparea vreodata o solutie gratuita bitdefender si cand este o piata si ptru asta
  doar ca un av cu protectie in timp real gen avira avast avg
  daca se poate micsora nivelul resurselor folosite pe viitor

 10. auras

  Ce strategii de marketing aveti pentru viitor?
  Veti continua pe aceeasi linie de a va impune pe piata prin orice mijloace (stimulente financiare catre redactii IT,institute de testare ,bloguri ) sau in cele din urma va veti concentra pe imbunatatirea substantiala a produsului bitdefender si veti lasa utilizatorul sa aprecieze calitatea acestuia?

 11. scorpyo

  Nu se poate ca si BitDefender sa initieze o interfata mai simpla de…. submit a sample… posibil infectate dupa modelu avira?

  https://analysis.avira.com/samples/

  Eu pana acum am trimis cateva sample la adresa de mail unde trebuie sa fie sub analiza, mi-au trimis mesaj ca sunt sub analiza dar nici pana in ziua de azi nu am primit raspuns daca au fost infectate sau nu..deci consider ca o interfata gen cum au avira ( nu trebuie copiata,dar IN GENUL oferit ca si exemplu) ar fi un pas inainte…

  1. Pala
 12. virus2009

  dupa parerea mea sa trimiti un cod infectat si sa primesti update dupa 2 zile sau deloc e rusinos la ditamai firma,eu sunt patit ,daca nu se insista cu e-mail-uri si tel. nu se rezolva nimic,asta e parerea mea,raspund greu la infectii,kaspersky,avat si nod sunt rapizi din cite am observat,asa si avg sunt puturosi din linia plutonuluin ca si bit si altele sa nu kai dau nume…,bafta

 13. george

  bitdefebder intentioneaza sa lanseze in viitorul apropiat o versiune gratuita a produsului lor antivirus
  cu protectie in timp real la fel ca multe alte companii

Leave a Reply