Sistemele electronice ale masinilor moderne pot fi sparte de hackeri

masini hackedMasinile moderne folosesc computere de bord sau unitati electronice de control (ECU) pentru a controla mai toate functiile. Ar putea fi ele vulnerabile la atacurile unor hackeri? Ar putea cineva sa-ti controleze franele, opreasca motorul, folosind un cod malitios injectat in sistemul electronic al masinii tale?

Raspunsul este: DA!
Pentru calculatoare, problema virusilor si a atacurilor este deja comuna, insa a inceput sa fie studiata si pentru autovehicule, deoarece retelele de calculatoare folosite de acestea devin la fel de importante, ca franele sau motorul, iar companiile auto doresc sa aduca internetul “pe 4 roti”.


Cercetatori de la Universitatile din California si Washington au petrecut ultimii doi ani cautand bresele de securitate din sistemele electronice ale autovehiculelor moderne precum si metode de a le exploata. Acestia afirma ca au descoperit foarte multe posibilitati pe care un hacker le poate folosi pentru a controla sistemele electronice, incepand cu porturile Bluetooth si retelele de telefonie mobila si terminand cu sistemele de diagnosticare prezente in atelierele de reparatii.

O posibila cale de a prelua controlul ECU este sistemul audio al maşinii. Adaugand un cod malitios unui fisier muzical scris pe un CD, o melodie este transformata intr-un Troian. Atunci cand melodia este redata, se altereaza softul sistemului audio, dand posibilitatea atacatorilor sa preia controlul ECU. Acest tip de atac poate fi raspandit prin intermediul retelelor de tip file sharing.


Intr-un alt studiu, cercetatorii au descris mai multe experimente prin care au reuşit sa opreasca motorul, sa blocheze usile si sa modifice indicatiile vitezometrului unor autovehicule de ultima generatie.

Lucrurile devin din ce in ce mai complicate cand apare un calculator la mijloc, nu-i asa?

Alte detalii gasiti pe:
https://news.cnet.com/8301-27080_3-20015184-245.html?tag=mncol;title
https://www.google.com/hostednews/ap/article/ALeqM5g7J3IIMXs3G93YPQp4IcD1bhpD_Q?docId=8921aae10cf54960a1207a5f161927a1

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

12 responses to “Sistemele electronice ale masinilor moderne pot fi sparte de hackeri”

 1. aeroasu

  Nu este bine scris titlul. 🙂

 2. happyday

  dom’le si i-am zis nevestei sa luam dacia 1300 second. era ieftina si nici hacherii n-au dezvoltat capacitati sa sparga “computerul” de bord al unei astfel de minunatii. ca e mai greu de manevrat, nu-i bai, da macar esti in buna siguranta, nu te alegi cu un ditai calu troianu plin de grecotei marcati de criza in biata masinuta. plus ca aia cam fac chefuri si sparg farfurii in timpul petrecerilor. de-acuma tre sa si curat in urma lor. sper macar sa vie cu mancare si ouzo de-acasa, ca invadatiune, invadatiune, da io n-am decat oleaca de tuica si ceva vinisor prin beciul ala.

  ce ti-e si cu virusistica asta, mai frate !
  mare cosmar!

  ps: ma duc la vecina sa imprumut o masa extensibila, ca cine stie ce puhoi de fanarioti mi-or rage la portiera… 🙁

 3. Cris

  Eu aștept cu nerăbdare momentul când producătorii antivirus vor începe să scoată primele produse beta destinate segmentului automotive. 😆

  Gândindu-ne logic, multe dintre sistemele avansate din mașinile moderne funcționează pe sisteme de operare destul de standard, precum Windows Embedded Automotive, sau Android. Deci, în principiu, dacă sistemul de operare respectiv are hibe, atunci e nasol. 😀
  Iar ”internetul pe mașini” deja există, și e foarte răspândit. Am văzut de curând o mică demonstrație pentru un sistem demo care avea integrat în sistemul de navigație și un sistem de căutare pe internet pentru POI (Point of Interest), sau chiar nume de persoane. Și căutând astfel de informații, se putea fixa direct pe hartă locația exactă (la nivel de coordonate), și afișare de detalii suplimentare (gen rating, număr de stele – hoteluri, restaurante etc…). De asemenea, din câte am înțeles există și un sistem centralizat, o rețea similară sistemului RDS (Radio Data System) prin care se face inclusiv actualizarea automată a softwareului din mașini. În mod teoretic, orice astfel de punct de intrare în sistem poate fi atacat.

  Și nu, nu vorbesc de lucruri SF, sau prototipe, sau cine știe ce tehnologii aflate în dezvoltare care se vor regăsi pe mașini de sute de mii de euro. Ci vorbesc de sisteme aflate deja în producție, pe mașini aflate deja în circulație (exemplul dat nouă a fost BMW).

  Și că tot m-ați făcut curios, cred că o să și întreb la următorul curs despre așa ceva dacă se cunosc vulnerabilități critice la momentul actual.

  Un lucru e cert totuși: ne aflăm în România. Deci, la capitolul ăsta, noi ne aflăm cu securitatea automotive la un nivel foarte-foarte sus. De ce? Pentru că la noi nu există implementate acele rețele de monitorizare, update, comunicare, etc… deci chiar dacă posezi o mașină care știe să facă și clătite și cafea, tot nu va putea fi atacată, decât poate dacă tragi o tură prin străinătate. 😆
  Și cine zicea că nivelul nostru tehnologic mai scăzut nu are și avantaje? 😆

 4. Nick

  😆

Leave a Reply