Kaspersky Lab obtine doua noi brevete in SUA si Rusia

Kaspersky Lab, lider in furnizarea de solutii pentru managementul securitatii informatice, a obtinut doua noi brevete in Statele Unite ale Americii si Rusia, pentru doua tehnologii inovatoare in domeniul securitatii IT si nu numai. Unul dintre acestea se refera la un sistem creat sa evalueze cat de multe resurse consuma in realitate activitatile (tasks) lansate de un computer si posibilitatea de a regla corespunzator setarile optime pentru diferite aplicatii.


Brevetul cu numarul 7917954 este al 27-lea obtinut de Kaspersky Lab in SUA si acopera o tehnologie care permite configurarea setarilor aplicatiilor pentru a asigura un consum optim al resurselor de sistem. Aceasta functionalitate are o foarte mare importanta pentru programele de securitate informatica.

Utilizatorii instaleaza pe computer diferite programe si aplicatii, toate avand propria lor lista de setari. In general, fiecare astfel de aplicatie „vine” cu un set de cerinte minime si recomandari, insa faptul ca aceasta opereaza in paralel cu alte categorii de programe reprezinta un detaliu care, de cele mai multe ori, este trecut cu vederea. In plus, multi utilizatori uita ca versiunea sistemului de operare folosit – versiune care poate fi influentata chiar si de instalarea unei actualizari de sistem – sau accesul la componentele hardware este diferit de la un computer la altul, influentand performanta aplicatiilor instalate. De exemplu, o suita de securitate poate inregistra un consum ridicat de resurse, asadar selectarea nivelului optim al setarilor pentru a reduce acest impediment reprezinta o problema acuta.

Pentru rezolvarea ei, este necesar un instrument capabil sa evalueze consumul de resurse, atat pentru computer, cat si pentru aplicatii, luand in considerare setarile variabile ale amandurora. Pe baza informatiilor oferite de acest instrument, poate fi generata o politica de management al setarilor unei aplicatii, care va ajuta utilizatorul sa valorifice cat mai mult si mai eficient resursele disponibile ale computerului. Acest sistem are capacitatea de a genera politici caracteristice unei anumite situatii, precum si capacitatea de a crea o noua politica, dependenta de configuratia unui computer anume si setarile aplicatiei.


Brevetul cu numarul 2415462, obtinut de Kaspersky Lab in Rusia, se refera la un sistem de pregatire (educatie), ce are la baza evaluarea cunostintelor IT ale fiecarui utilizator. In prezent, cantitatea de cunostinte pe care le acumuleaza o persoana devine din ce in ce mai dificil de structurat si interpretat, generand probleme in diferite segmente ale domeniului IT, nu doar in securitatea informatica. Asadar, clivajul dintre experti si cei care invata notiunile de baza din acest domeniu devine din ce in ce mai adanc.

Sistemul de invatare brevetat de Kaspersky Lab presupune generarea interactiva de raspunsuri la intrebari, folosind informatie usor de inteles dintr-o baza complexa de cunostinte si date. Utilizatorii pot specifica nivelul lor de pregatire, sau acesta poate fi dedus de sistem, oferindu-le explicatii in termeni simplu de inteles. Aceasta abordare este inovatoare deoarece sistemul poate genera automat o informatie de la un nivel superior, daca datele cerute nu sunt disponibile pentru nivelul cerut. Ca modalitate de interactiune fizica, sistemul este implementat folosind o tableta PC cu touch-screen si comanda vocala, care se poate conecta wireless la un server ce gazduieste procesul de generare a raspunsurilor si baza de date cu informatii.

La momentul actual, peste o suta de aplicatii inregistrate de Kaspersky Lab sunt procesate de autoritati de evaluare din SUA, Rusia, China si Europa. Toate aceste brevete in asteptare acopera tehnologii inovatoare pentru industria securitatii informatice.

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

2 responses to “Kaspersky Lab obtine doua noi brevete in SUA si Rusia”

  1. happyday
    1. Gigi

      A fost eliberat deja.

Leave a Reply