Situatia amenintarilor informatice in Romania in luna aprilie 2011

BitDefender®, liderul pietei romanesti de securitate, a publicat astazi lista celor mai raspandite amenintari informatice gasite in luna aprilie in Romania.

Pe primul loc al clasamentului BitDefender se mentine Win32.Worm.Downadup, acumuland aproape 12 procente din totalul infectiilor raportate in Romania. Cunoscut si sub denumirea de Kido sau Conficker, acest vierme restrictioneaza accesul sistemului infectat la site-urile producatorilor de solutii de securitate, impiedicand astfel obtinerea de actualizari ale produselor sau solicitarea serviciilor de asistenta tehnica. Mai mult decat atat, unele variante de Downadup instaleaza şi aplicatii de tip rogue pe sistemele compromise. Pe locul patru in top se afla o varianta a sa – Win32.Worm.DownadupJob.A (3.91%) – folosita la crearea de sarcini programate (scheduled tasks) noi in %WINDOWS%\Tasks din Windows®.

Top 10 amenintari informatice in Romania in aprilie 2011:

amenintari informatice aprilie 2011


Pe locurile doi, trei si noua intalnim urmatoarele amenintari Trojan.AutorunInf.Gen (6.81%), Trojan.Autorun.AET (5.29%) si Worm.Autorun.VHG (1.60%) – trei amenintari din familia Autorun. Acest tip de malware foloseste functia autorun a dispozitivelor de stocare periferice, precum stickuri USB, carduri de memorie sau hard discuri externe, pentru a se raspandi pe cat mai multe calculatoare.
BitDefender va pune la dispozitie o solutie gratuita care sa va protejeze impotriva acestor amenintari: BitDefender USB Immunizer este disponibil pentru descarcare AICI :

Win32.Sality.OG si varianta lui – Win32.Sality.3 – acumuleaza impreuna aproximativ 6 procente din totalul infectiilor inregistrate in Romania luna trecuta. Sality este o familie de virusi polimorfi care isi anexeaza codul criptat la fişierele executabile de tip .exe sau .scr. Mai mult decat atat, pentru a micsora cat mai mult probabilitatea de a fi detectat, instaleaza pe sistem un rootkit, iar mai apoi incearca sa compromita functionarea antivirusului instalat pe calculator.

Trojan.Crack.I coboara o pozitie fata de luna trecuta si astfel se regaseste pe locul 6, cu 3,14% din totalul infectiilor identificate in Romania. Acest troian este o aplicatie menita sa elimine protectia comerciala a produselor software.

O amenintare care nu a mai aparut de cateva luni bune in primele zece locuri ale clasamentului celor mai raspandite amenintari din Romania este Gen:Variant.Kazy.16531, care ocupa locul 8 in luna aprilie. Ca si familia Autorun, Kazy se raspandeste prin discurile USB, mai precis fişierele autorun.inf ale acestora.


Pe ultimul loc se afla Gen:Variant.Adware.Hotbar.1, o amenintare care deschide noi ferestre in browser sau creeaza toolbar-uri noi pentru a servi utilizatorului reclame pornind de la cuvintele pe care acesta le introduce in motoarele de cautare. Scopul lor este unul clar comercial si intruziv.
Toate denumirile şi numele de produs mentionate mai sus apartin detinatorilor de drept şi pot fi marci inregistrate ale acestora.

BitDefender Top 10 amenintari informatice in Romania:

 • Win32.Worm.Downadup.Gen – 11.76%
 • Trojan.AutorunINF.Gen – 6.81%
 • Trojan.Autorun.AET – 5.29%
 • Win32.Worm.DownadupJob.A – 3.91%
 • Win32.Sality.OG – 3.62%
 • Trojan.Crack.I – 3.14%
 • Win32.Sality.3 – 2.30%
 • Gen:Variant.Kazy.16531 – 1.80%
 • Worm.Autorun.VHG – 1.60%
 • Gen:Variant.Adware.Hotbar.1 – 1.45%
 • Altele – 58.32%

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

Leave a Reply