Japonia, Germania, Serbia, Cehia si Luxemburg, cele mai sigure tari din care poti naviga pe Internet

Kaspersky Lab, lider in furnizarea de solutii pentru managementul securitatii informatice, prezinta statisticile referitoare la evolutia amenintarilor informatice in primul trimestru al anului 2011. Toate informatiile au fost colectate cu acordul participantilor la Kaspersky Security Network, adica utilizatori ai produselor Kaspersky Lab din peste 213 tari din intreaga lume.

Conform informatiilor din analiza Kaspersky Lab, in primul trimestru al anului 2011, numarul atacurilor informatice pe web blocate de produsele companiei a fost de 254.932.299, iar 89% dintre website-urile care distribuiau malware erau localizate in doar 10 tari. Statele Unite ale Americii raman pe primul loc in lista tarilor care gazduiesc continut online periculos, fiind in crestere cu 1,7 procente. Volumul atacurilor web originar din China si Germania se afla in scadere cu 3,33%, respectiv 3,28%, comparativ cu trimestrul patru al anului trecut.

Utilizatorii cei mai expusi la tentative de infectare via Internet au fost cei din Rusia si Oman, unde, in primele trei luni ale anului, un computer era atacat in fiecare secunda. În lista tarilor cu risc ridicat de infectare cu malware sunt incluse si Irak, Belarus, Armenia, Azerbaidjan si Kazahstan. La polul celalalt, tarile cu traficul de Internet cel mai sigur sunt Japonia, Germania, Serbia, Cehia si Luxemburg.

In T1, solutiile de securitate Kaspersky Lab au blocat cu succes 412.790.509 incercari locale de infectare a computerelor conectate la Kaspersky Security Network, majoritatea tarilor expuse fiind din Asia si Africa. De asemenea, in Top 10 al vulnerabilitatilor software exploatate exista o singura bresa de securitate apartinand produselor Microsoft, pe locul opt, pe cand vulnerabilitatile Adobe au insumat cinci intrari, inclusiv pe locurile unu si doi.

Ca tendinte pentru perioada urmatoare, expertii Kaspersky Lab preconizeaza o crestere a atacurilor informatice care tintesc telefoanele mobile inteligente, cu precadere cele cu sistem de operare Android. De exemplu, in T1 au fost identificate peste 50 de aplicatii periculoase disponibile in magazinul online al Google, Android Market. Ca volum, malware-ul pentru telefoane mobile in general  se va dubla in 2011, comparativ cu 2010.

O alta tendinta este cea de intensificare a atacurilor care vizeaza organizatii si companii. Ultimele semnale indica faptul ca grupuri mari de infractori cibernetici profesionisti si-au schimbat focusul, de la infectarea in masa a computerelor utilizatorilor la atacuri directionate asupra marilor companii. Aceste schimbari presupun mai multe riscuri pentru hackeri, dar implicatiile financiare sunt mult mai mari.

Sfarsitul trimestrului a adus si o noua versiune a celebrului GpCode, un troian extrem de periculos care cripteaza toate datele de pe hard-disk-urile computerelor infectate si apoi cere o recompensa din partea proprietarului. Spre deosebire de variantele anterioare, noul GpCode suprascrie fisierele din computer cu date criptate, facand imposibila recuperarea lor. Interesant este ca atacatorii nu au infectat in masa computerele cu acest cal troian, ci doar au atras atentia asupra potentialului pe care il are, asteptand, probabil, sa-l utilizeze in atacuri cibernetice bine targetate.

Nu in ultimul rand, atacurile informatice prin intermediul retelelor sociale, a blogurilor, site-urilor de torrente, YouTube, Twitter, Facebook se vor intensifica, datorita usurintei cu care utilizatorii acestor canale fac schimb de informatii.

Raportul malware pentru primul trimestru al anului, redactat de Kaspersky Lab, poate fi accesat aici:

https://www.securelist.com/en/analysis/204792176/IT_Threat_Evolution_for_Q1_2011

 

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

2 responses to “Japonia, Germania, Serbia, Cehia si Luxemburg, cele mai sigure tari din care poti naviga pe Internet”

  1. happyday

    aham …ca sa stiu…de ma loghez sub un ip de nemtzalenia nu-mi mai trebe antivirus…ca ma cam incurca fasola asta care ranjeste cu dragalasenie in tray 🙂

  2. tuclouds

    Romania noastra oare pe ce loc ar fi. Nu am de ce sa ma plang, dar nu am nici de ce sa ma bucur. Suntem undeva la mijloc

Leave a Reply