Intr-o lume plina de virusi, ai de unde alege!

Intr-o lume plina de virusi esti inconjurat de antivirusi.

Prin anii ’90 virusii erau scrisi indeosebi cu scop distructiv, pentru ca autorii sa-si etaleze cunostintele de programare sau doar din amuzament. Cum aparea cate un virus, dura ceva pana aparea si un utilitar de indepartare sau un patch de la MS.
Virusii s-au inmultit in timp astfel ca au aparut antivirusii pentru a contracara numeroasele infectii.

Utilizatorii erau nespus de bucurosi ca s-a gasit o solutie la problema lor insa numarul virusilor n-a scazut ci din contra, a crescut exponential.

S-a ajuns la o dubla competitie cot la cot: una intre antivirusi si virusi si alta intre diferiti antivirusi, lupte pastrate aparent pana azi.
Virusii primeau descrieri amanuntite pe saiturile antivirus iar informatiile erau actualizate cand aparea orice versiune mai periculoasa.

Si totusi, candva, s-a produs ruptura. Numarul virusilor a sufocat producatorii antivirus incat acestia se multumeau sa adauge detectie pentru mii de virusi zilnic. S-au introdus noi tehnologii de contracarare (euristici, default deny, scuturi comportamentale, cloud etc), lucruri care costa bani si timp.

S-a ajuns intr-o faza strict comerciala; companiile au investit in produse care sa garanteze un procent de peste 95% protectie sau chiar mai mult prin actualizarea produsului. In fiecare an mai apare cate un beta 2012, 13, nspe, cu interfata frumoasa dar toate sunt gogosi umflate.

Uite un morman de cutii:

Uite alt morman de cutii:

Garanteaza cineva ca produsele alea ma vor proteja pe mine in aceeasi masura ca pe tine sau pe altcineva? Nu. Dar produsul s-a vandut pe bani.

Vezi reclame peste tot, descrieri atractive, oferte, concursuri etc si e pacat ca se uita de unde s-a plecat: virusii. Nu-i mai mentioneaza nimeni, sunt doar mici specificatii pe langa toate tehnologiile inutile bagate in produse ca sa para niste softuri serioase care merita banii.

Virusii sunt procesati la gramada, pentru a iesi bine in testele de detectie. Aici se vede rezultatul: produse cu detectie inalta, care pot preveni infectia insa la dezinfectie sunt inutili.

Din cand in cand acestia mai primesc o palma cand apar virusi precum Conficker sau Stuxnet sau cand genereaza alarme false care compromit sistemul de operare etc. Si chiar nu va doresc sa aveti nevoie de suportul lor tehnic de toata jena.

E deja un cliseu sintagma ‘de cand folosesc AIS, BIS, CIS, FIS, KIS, NIS…. ZIS nu mai am probleme cu virusii‘. Aici sunt multe de zis: fie ai avut noroc si nu ai intalnit virusi, fie te-ai infectat si antivirusul n-a reactionat si doar ai impresia ca esti curat, fie te-ai lovit de virusi detectati deja si antivirusul chiar si-a facut treaba.

Pentru a pastra aparentele, pe fiecare sait antivirus vei gasi fie un /blog fie un blog. sau /news. Din cand in cand se mai posteaza cate o stire sau analiza a unui virus mai interesant si utilizatorii au impresia ca intra intr-o familie care lupta benevol impotriva virusilor. Nimic mai fals.

V-ati uitat ce preturi au produsele alea? De la 40$ in sus, in functie de cate computere sau ce sortiment de antivirus vrei. Si preturile alea chiar raman atat de sus pentru ca sunt cumparatori care tin pretul sus. Ei fac bani pe seama problemelor tale si au creat o adevarata industrie care s-ar prabusi imediat daca n-ar mai exista virusi. Banii aia sunt meritati de cei care creeaza virusii. Evident, nici asta n-ar fi corect dar cam asa sta treaba. De aceea in ultimii ani virusii sunt creati cu scopul de a aduce profit autorilor.

Practic exista o simbioza tacita intre hackeri si companiile antivirus si nimeni nu are interesul sa o destrame.

Poate acest articol suna ca teoria conspiratiei, vor fi si comentarii din astea dar imi asum riscul. Da, cei care ma cunosc stiu ca sunt fanul produselor gratuite dar nu pentru ca le urasc pe cele platite, ci pentru ca as putea sta fara antivirus, sigur m-as descurca dar de ce sa risc? Daca mie nu mi-ar pasa, de ce i-ar pasa companiei antivirus de mine? Dar de tine?

Security Evangelist

99 responses to “Intr-o lume plina de virusi, ai de unde alege!”

  1. Comodo vs AV-Comparatives

    […] cum povesteam candva, produsele antivirus au devenit exclusiv o afacere in care ultimul care conteaza este utilizatorul. […]

Leave a Reply