Vara 2011 aduce un nou val de amenintari informatice

BitDefender®, liderul pietei romanesti de securitate a informatiilor, a identificat o serie de atacuri informatice ale caror tinte predilecte sunt utilizatorii care isi cumpara bilete de pe internet la festivalurile de sezon, la diverse evenimente sportive sau pentru vacantele de vara. Totodata, expertii BitDefender se asteapta ca numarul de inselatorii care folosesc drept momeala vanzarea de bilete la diverse evenimente sa creasca pe perioada verii.
“Pe langa vechile amenintari informatice care isi vor schimba infatisarea, ne asteptam sa apara si noi tipuri de malware vara aceasta. Înselatoriile de vara folosesc o reteta simpla – afiseaza cateva imagini cu insule tropicale, o lista de preturi atractive si numele unei destinatii populare de vacanta”, a declarat Catalin Cosoi, Şeful Laboratorului de amenintari online al BitDefender. „Unii utilizatori se lasa inselati de site-uri false de bilete, multe dintre acestea reproducand cu mare precizie imaginea site-urilor legitime. În ultimii doi ani, utilizatorii au pierdut sume mari de bani in urma unor astfel de inselatorii virtuale, care foloseau ca momeala vanzarea de bilete, vouchere la hotel sau vacante de vis”, a continuat acesta.

Topul momelilor folosite in atacurile spam vara aceasta include: „Fa-ti vacanta in Virginia Beach”, „69 de euro x saptamana in Turcia, Spania, Sardinia, Sicilia!”, „Confirma biletul de calatorie” sau „Verifica ordinul de plata”. Cei care au comandat recent bilete sau au cautat diverse oferte de vacanta au toate sansele sa se lase pacaliti si sa-si compromita securitatea calculatorului. Pe de-o parte, e-mailurile cu atasamente infectate ii expun pe utilizatori la diverse amenintari, precum viermi si troieni iar pe de alta parte, astfel de mesaje sunt in general insotite de linkuri care directioneaza catre website-uri create special pentru a colecta date financiare confidentiale de la utilizatori.
Totodata, in ultimele luni, BitDefender a monitorizat evolutia atacurilor estivale de vishing. În mod normal, potentialele victime ale unor astfel de atacuri primesc un telefon din partea unei pretinse agentii de voiaj, oferindu-le sansa sa castige o vacanta la Disneyland. Odata ce a fost atrasa in capcana, victima e rugata sa-si creeze un cont pe un website fals si sa completeze un formular pentru a se inscrie la concurs. În acest fel, persoanele isi dezvaluie de buna voie date confidentiale de la cardurile de credit.
Seful diviziei de amenintari online de la BitDefender ii sfatuieste pe utilizatori cum sa se protejeze vara aceasta:

  • Pentru a cumpara bilete la un anumit eveniment, intra pe site-uri cunoscute si cu o reputatie buna;
  • Cerceteaza site-ul de unde vrei sa-ti cumperi bilete si vezi ce au mai scris si altii despre el;
  • Contacteaza serviciul de relatii cu clientii si afla detalii despre calatorie, precum locul de intalnire la plecare, sau detalii despre locul rezervat;
  • Fii la curent cu cele mai recente amenintari si foloseste o solutie performanta de securitate, cu actualizarile la zi.

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

Leave a Reply