China si Rusia sunt tarile care produc mai mult de 50% dintre amenintarile informatice la nivel global

Troienii, mesajele spam si phishing-ul sunt cele mai frecvente probleme cu care s-au confruntat utilizatorii de internet arata raportarile pentru prima jumatate a anului 2011

BitDefender®, liderul pietei romanesti de securitate a informatiilor, a facut public Raportul Amenintarilor Informatice la nivel global, pentru prima jumatate a anului 2011. Raportul este rezultatul unui studiu comprehensiv desfasurat in randul clientilor BitDefender din toate tarile si ofera o imagine de ansamblu asupra tendintelor globale in ceea ce priveste atacurile malware, spam si phishing. China se afla pe locul 1 la producerea si gazduirea amenintarilor informatice, arata cercetarile, cu 31% din totalul amenintarilor inregistrare la nivel global, urmata de Rusia, cu aproximativ 22% si Brazilia, cu un procent de 8%.

Raportul realizeaza o analiza detaliata a peisajului amenintarilor informatice din primele 6 luni ale anului, in perioada ianuarie – iunie 2011, oferind in acelasi timp estimari pentru cea de-a doua jumatate a anului. Tarile care sunt cele mai afectate de pe urma atacurilor cibernetice sunt Franta si SUA, cu un procent de peste 25% din totalul incidentelor malware monitorizate de BitDefender. In perioada primelor 6 luni ale lui 2011, peste 500,000 de calculatoare in Franta au fost expuse diverselor tipuri de amenintari informatice, de la false scanere antivirus, pana la familii periculoase de malware precum Sality sau Downadup.

“Cercetarea evalueaza aspectele critice legate de securitatea datelor, in paralel cu analiza folosirii internetului, a retelelor de socializare, dar si a breselor de securitate in structurile informatice ale companiilor”, a declarat Catalin Cosoi, Seful Laboratorului de Amenintari Online al BitDefender. “Noi estimam ca pana la sfarsitul anului, amenintarile pentru telefoane mobile vor inregistra o crestere de 400%. In plus, pana la finele lui 2011 vom vedea o crestere de 30% a sample-urilor unice pentru PC-uri. Majoritatea acestor amenintari vor fi legate de aparitia primelor versiuni ale Windows 8. In ceea ce priveste retelele botnet si bresele de securitate in companii, credem ca vom vedea lunar cel putin un eveniment de proprții majore de acest tip”, a continuat acesta.

O alta concluzie importanta a studiului este ca 50% dintre cele mai importante tipuri de malware la nivel global sunt reprezentate de Troieni. Mai mult decat atat, mesajele spam cu linkuri catre diverse site-uri de jocuri de noroc – asa-zisele casino spam – inregistreaza cresteri constante. In ceea ce priveste inselatoriile de inginerie sociala, institutii si servicii precum PayPal, eBay si World of Warcraft au fost cele mai folosite in atacurile de phishing.
Raportul complet este disponibil la adresa https://www.bitdefender.com/site/view/BitDefender-E-Threats-Landscape-Report.html

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

7 responses to “China si Rusia sunt tarile care produc mai mult de 507 dintre amenintarile informatice la nivel global”

 1. sorin

  off topic: este o operatiune sigura sa imi updatez driverele, prin intermediul programului ”device doctor” ? am un laptop toshiba si acest program imi semnaleaza ca am 7 drivere ce trebui updatate ,dar as vrea opinia unui specialist,mai intai. multumesc !

 2. sorin

  si daca imi poti recomanda un soft care sa verifice ce programe au nevoie de update. inca o data,multumesc !

  1. sim72
 3. sim72

  Chinezii astia ne-au umplut cu camasi, biciclete si telefoane “smart”.
  Acum ne dau si virusi. E tari baietii astia 🙂

 4. Cris

  Nu mi se pare nimic surprinzător. China și Rusia sunt ditai țările, cu ditai numărul de locuitori. Implicit, ”exportul” în materie de produse informatice (virtuale în cazul de față) este ridicat.

  Și de când eram în liceu știam că rușii sunt destul de buni la programare și, vorba aia, nu sunt toți angajați la Kaspersky. Mai sunt și în tabăra adversă 😆

  Iar de chinezi, vorba lui sim72 mai sus, ăștia produc orice, oricând, oricum. 😆

  1. Gigi

   şi oricât. 😉

   1. Cris

    Da, și oricât. 😀

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.