Securitate completă? Posibilă doar şi cu implicarea ta …

Despre antiviruşi şi procentul de securitate asigurat de către aceştia am mai vorbit pe acest blog, deseori. Toată lumea şi-ar dori să deţină produsul ăla de securitate, care să asigure 100% protecţia datelor personale. Aşa ceva nu va exista niciodată. 🙄

Chiar dacă un produs va ajunge să garanteze 99.99 procente,tot mai rămâne acel 0,01 care pare neglijabil, dar care este hotărâtor în cele mai multe cazuri, depinde doar de tine … De acord?

Acel procent infim poate fi asigurat chiar de tine, trebuie respectate doar câteva reguli de bază:
– navighează doar prin ”locuri” cunoscute şi sigure.
-descarcă softuri doar din surse sigure (de preferat home site-urile).
-utilizează Windows original, cu patch-urile la zi.
-nu utiliza un antivirus piratat, pentru că în acel caz nu ai nicio garanţie asupra faptului că acel produs va funcţiona corect.
-nu te grăbi să dai click pe orice link, oricât de tentant ar putea fi !
-nu deschide ataşamente de mailuri ciudate (să nu crezi niciodată că nigerianu’ care se oferă să-ţi transfere 10 mil. de dolari în cont, poate fi trenu’ pe care-l aştepţi de o viaţă … 😆 )
-nu utiliza softuri crack-uite, aproape pentru orice soft paid există alternative freeware la fel de bune, poate mai bune în unele cazuri !
Desigur că lista este incompletă şi rămâne deschisă şi sugestiilor voastre …

Fă-ţi un backup la Windows-ul proaspăt instalat (cu conexiunea de internet oprită, desigur). Pentru asta nu-ţi trebuie neapărat Acronis, merge foarte bine şi utilitarul Macrium Reflect Free care face o imagine perfectă a partiţiei active. Imagine foarte uşor de restaurat de pe cealaltă partiţie sau HDD, mediu extern etc. în cazul în care ceva nu mai merge ca înainte … 🙄
Am dreptate ?

19 responses to “Securitate completă? Posibilă doar şi cu implicarea ta …”

 1. cobra

  Bine zis. Cu altă ocazie, când ai timp, poate faci o sugestie de sistem securizat la maximum posibil cu aplicaţii gratuite. Vreau să văd şi altceva decât am eu.

  1. Nick

   În browser (FF5) am următoarele addon-uri : WOT, TrafficLight, BetterPrivacy.
   Firewall : PCTools Firewall Plus.
   Antivirus: Nod32.
   HIPS: WinPatrol Pro.
   Scanez periodic cu MBAM şi alte softuri de securitate alternative (Dr.Web, Kaspersky).
   Desigur, tot periodic execut şi un HijackThis.
   Folosesc această combinaţie, cu succes de 8-9 luni …

 2. unu

  @cobra – iti recomand Avast free+ Comodo firewall+ Bitdefender trafficlights

 3. cobra

  Primele două le am instalate. Bitdefender trafficlights nu este echivalentul WOT? Sau BD are ceva mai mult? Mulţumesc pentru pont.

  1. unu

   Sunt complementare. Pune si WOT. Citeste si despre bitdefender trafficlights si o sa vezi ce are…

 4. happyday

  acuma-mi zici de nigerianul ala?

  1. Nick

   😆

 5. Cris

  Nick… eu te contrazic 😆

  Atunci când folosești netul și pentru altceva în afară de stat pe forum/blog, uitat pe YouTube, și alte chestii repetitive de genul ăsta, prima regulă, din principiu, nu se mai poate aplica. Atunci când folosești netul pentru documentare, căutare de articole, tutoriale, explicații, etc… atunci, implicit, Google te duce pe zeci de siteuri ”necunoscute”. Între ghilimele, pentru că acele siteuri pot fi adevărate autorități în domeniul respectiv, dar pentru tine, care ai ajuns acolo în urma unei căutări pe Google, e posibil să fie un site ”necunoscut”.

  Regula aia cu ”să umbli pe net doar pe siteuri cunoscute” e doar o iluzie, așa cum îi spui unui copil ”să nu vorbești cu necunoscuții”. În realitate, este imposibil să nu vorbești cu necunoscuții, pentru că altfel nu ai ajunge să mai cunoști pe nimeni. La început, totul e necunoscut, până când devine necunoscut.

  De asemenea, chestia cu ”locuri sigure” iar e cu dus și-ntors. De unde știi că e sigur? Doar pentru că ai mai vizitat odată acel loc și a fost bine? Pentru un site necunoscut, de unde știi dacă e sigur? (și nu-mi spune să nu-l mai vizitez dacă e ”necunoscut” 😀 ) Dar pentru unul cunoscut, de unde știi dacă nu a devenit periculos între timp, sau dacă doar unele pagini ale siteului sunt periculoase?

  Majoritatea sistemelor gen WOT se bazează pe blacklisting, ceea ce le face absolut inutile în cazul siteurilor periculoase care apar și dispar ca ciupercile după ploaie, sau în cazul siteurilor considerate sigure, dar care au fost atacate între timp sau mai știu eu ce. Iar sistemele care au și scanare dinamică tot se bazează pe semnături, euristici etc… deci au la bază o detecție imperfectă, fără detecție 100% (cum e și normal). Deci, în definitiv, când intri pe un site, oricare ar fi el, nu știi dacă e sigur sau nu.

  Am dreptate? 😆

  Ce folosesc eu? Doar NoScript în browser (nu neapărat pentru securitate, dar mă calcă pe nervi zeci de scripturi care rulează inutil pe pagini pe care le vizitez) și o suită de securitate ce include AV și Firewall cu scanare în timp real. Nu fac scanări periodice cu nimic (mi se par o pierdere de vreme), nu încarc browserul sau sistemul cu aplicații și extensii tone pentru securitate, și, cum ziceam, umblu pe siteuri vrute și nevrute, cunoscute sau nu (de către mine, evident). Folosesc cu succes rețeta asta de ani de zile, fără niciun fel de probleme și, evident, fără malware. 😀

  Cât despre protecția browsingului, consider că Google SafeBrowsing este suficient de eficient. Pentru cine nu știe, e deja integrat în Firefox și Chrome, probabil și în alte browsere. Iar Google oricum deja filtrează și avertizează utilizatorii despre rezultatele căutărilor ce pot fi periculoase.

  1. Cris

   ”La început, totul e necunoscut, până când devine necunoscut.”

   Corecție: La început, totul e necunoscut, până când devine cunoscut. 😀

  2. Nick

   Mi-ai lipsit Maestre! 😆
   Sunt de acord cu tine, şi eu mă documentez prin locuri “necunoscute” care, ulterior, devin cunoscute .Dar dacă am dubii scanez site-ul respectiv. Şi la urma urmei pentru asta există vajnicul TrafficLight … 😆

 6. cobra

  Apropo de navigat pe navigat după filme. Am auzit acum o lună una pe care am tratat-o ca aberaţie. Chipurile, că dacă intri pe unele site-uri ca să vezi filme (altele decât You Tube) rişti să iei un virus care afectează BIOS-ul. 99% nu cred aşa ceva, dar 1% mă face să întreb totuşi pe alţii care-s mai tari decât mine pe partea de protecţie: cât adevăr şi câtă aberaţie este în această afirmaţie? PS am auzit-o la unii care fac reparaţii laptopuri.

 7. Moroi

  Sau toate alea se pot rezuma în două cuvinte. FOLOSIȚI UBUNTU !!!

  De ce să plătesc 700 de lei pe Windows, de ce să mai dau 100 de lei pe un antivirus bun când pot folosi Ubuntu ? GIZAZ. Lasă-l pe Radu să scrie, că de postări din astea ”Cerul e albastru!” , ”Cercul e rotund” , ”cumpărați undăuz original” nu are nimeni nevoie. PACE !

  1. Andrei R.

   Studentii au windows-ul gratuit, deci nu e bataie de cap (ASE, Poli, etc) cat de antivirus si firewall, se gasesc f bune si gratuite (Avira, Avast – pt antivirusi si Comodo pt firewall.)

   un prieten a folosit ubuntu pana i-a ars un hard si de atunci s-a lasat de acest sport extrem :))

 8. Moroi

  La nici un student nu dă Microsoftul soft gratuit. Şi în nici un caz pentru calculatorul personal. Dacă facultatea a achiziţionat mai multe nu le-a luat gratis ci la un preţ forte bun, deoarece intră la nişte clauze. Lucrez în vânzări IT şi ştiu asta sigur. Şi sunt şi student în acelaşi timp. Îndemnat de mesajul tău i-am dat un mail lui Bill Gates, dar al naibii pielea pe el, nu a vrut să-mi dea nici o licenţă 🙂

  1. Andrei R.

   Este parteneriat, facultatea foloseste produse Microsoft si in schimb studentii au gratuit destul de multe programe prin care insir: Windows (7 pro, vista business, xp pro sp3), VB.NET, etc.

 9. cobra

  Deci, nu ştie nimeni să-mi să-mi spună dacă este adevăr sau aberaţie chestia menţionată de mine de mai sus?

  1. Alexandru Constantinescu

   Chiar daca ar exista un virus de acest tip, nu ar putea ajunge la BIOS. La moda sunt acum infectorii de MBR (cum e TDSS si Zimuse) și acesta este cel mai jos nivel la care poate ajunge malware-ul.

 10. cobra

  Mulţumesc frumos pentru clarificare.

 11. Andrei R.

  @Radu: nu se poate face ceva pt a reaparea acea casuta cu notificari la raspunsuri ulterioare? e cam incomod sa tot pun bookmark doar ca sa verific daca a mai aparut ceva…

Leave a Reply