Atacurile de phishing pe Facebook cresc in intensitate

Expertii Kaspersky Lab au redactat raportul spam pentru luna iunie 2011, atragand atentia ca numarul atacurilor de phishing pe retelele sociale Facebook si Habbo au crescut cu 4,07%, respectiv 6,25%, aducandu-le mai aproape de organizatiile cel mai des vizate de astfel de tentative – PayPal si eBay. De asemenea, exista semne care demonstreza ca si noua retea Google+ este in vizorul spammerilor.

Volumul de mesaje spam din totalul traficului de e-mail a fost in medie de 83,3%, iar cele mai populare subiecte exploatate de spammeri au fost lansarea noului film Harry Potter, moartea lui Osama bin Laden sau comemorarea mortii lui Michael Jackson.

phishing facebook

Autoritatile din intreaga lume au continuat si in luna iunie operatiunile de identificare si arestare a spammerilor. Astfel, dupa ce Microsoft si reprezentantii legii din SUA au blocat botnet-ul Rustock, ancheta continua cu incercarea de a gasi un grup de cetateni rusi, acuzati de crearea si intretinerea retelei. De asemenea, Pavel Vrublevsky, proprietarul serviciului de plata online ChronoPay, a fost arestat in Rusia, fiind acuzat de lansarea unor atacuri DDoS impotriva unui competitor.

Incepand cu luna iunie, Japonia se alatura tarilor care lupta impotriva infractionalitatii cibernetice, catalogand crearea, distributia, cumpararea si stocarea de programe periculoase, precum si distribuirea de spam cu materiale pornografice, drept o ofensa criminala adusa statului.

India a fost principala sursa de spam luna trecuta, fiind urmata de Brazilia, cu o crestere de 4,4 procente fata de mai. Printre tarile care au inregistrat scaderi in volumul de spam distribuit se numara Coreea de Sud si Rusia.

Kaspersky Lab a remarcat o scadere a cantitatii de malware transmise prin e-mail, programe periculoase fiind identificate in 3,8% din totalul mesajelor care au circulat in luna iunie, insemnand o scadere cu 0,3% fata de mai. De asemenea, statisticile arata ca aproape o treime din mesajele spam in limba engleza distribuite luna trecuta erau de natura frauduloasa, fiind trimise cu scopul de a fura bani de la utilizatori sau de a infecta computerele cu malware.

Mai multe detalii despre evolutia spam-ului in luna iunie gasiti in analiza Kaspersky Lab, disponibila aici:
https://www.securelist.com/en/analysis/204792183/Spam_report_June_2011

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

Leave a Reply