Românii au talent…la adaptat escrocheriile clasice de pe Facebook

Premieră deloc îmbucurătoare:„momeală” în limba română folosită pentru promovarea unui presupus filmuleţ scandalos

„S-avem şi noi faliţii noştri!”. Avem! „Fiecare pasare pe limba ei moare!”. Just! Acest amestec de înţelepciune mioritică şi de duh caţavencian pare să stea în spatele ideii de a a le face accesibile puriştilor pasionaţi de socializare online de pe la noi escrocherii clasice din lumea Facebook.

Din vastul repertoriu de „momeli” folosite în lumea (virtuală) cea largă, în cazul de faţă, s-a ales varianta titlului de filmuleţ despre un fapt şocant. Refuzăm să ne întrebăm de ce ar vrea cineva să vadă un clip despre un personaj masculin care îşi violează şi apoi îşi OMOARĂ sora (parcă totuşi varianta în care o onorabilă domnişoară îşi dezvăluia farmecele altfel bine acoperite de ochii indiscreţi era de preferat….dar, cine ştie, poate că studii aprofundate ale cercetătorilor americani le-au dezvăluit escrocilor de expresie română faptul că publicul de aici nu e uşor impresionabil şi că, prin urmare, cel puţin un incest ar trebui să deschidă balul în România).

Mesajul postat pe peretele victimelor suna astfel: Frate (nebun) isi violeaza si apoi OMOARA sora – SOCANT.

Un clic mai mult sau mai puţin indrăzneţ (după preferinţe) ne duce mai departe.

„La un semn, deschisă-i calea”…..sau poate nu? Iată cum ni se dezvăluie un punct sensibil al escrocului român: copiii. Aparent, din grijă pentru minţile neprihănite ale celor mici, acesta aşează în calea lor un obstacol de netrecut: un clic pe butonul „Da, am 13 ani!”. Impresionant! (între noi fie vorba, nu la fel de impresionant ca formularea „eşti de acord că ai cel puţin 13 ani”, de mai sus, dar ce mai contează!). .

Încă un clic şi….nu, nu puteţi vedea grozăvia de filmuleţ promis! În schimb, aveţi posibilitatea să ajutaţi la răspândirea lui, prin opţiunea de Partajare.

Să ne înţelegem bine: NU aţi văzut clipul scandalos, dar îl recomandaţi pe Peretele dumneavoastră pentru că……cine ştie, poate aveţi un prieten mai norocos? Încurcate sunt căile reţelei sociale…..Să continuăm, atunci!

O luăm de la capăt? „Dom’le, da tocmai ţi-am spus că am cel puţin 13 ani!” Să nu ne impacientăm, nimic nu se obţine aşa, cu una cu două….Ce contează un clic în plus?

Nu avem acces la testul pe care ar trebui să-l dăm, ca nişte adevăraţi Feţi-Frumoşi plecaţi s-o ia pe fata împăratului de soţie şi jumătate din împărăţie. În schimb, putem urma link-ul către jocul online Farmerama….poate uităm de necaz!

Dacă nu, revenind la pagina cu cea de-a doua verificare a vârstei, aflăm că ni se va propune un alt test…în câteva secunde. Şi aşteptăm, aşteptăm…..

Între timp, pe Peretele curiosului apare mărturia călătoriei sale eşuate în căutarea unui subiect virtual de tabloid.

Clic-ul care a dus la publicarea acestui mesaj nu a fost obţinut în mod fraudulos, dar schema rămâne o escrocherie, pentru că filmuleţul promis nu exista. Este foarte probabil ca victima acestei escrocherii să încerce în repetate rânduri să ajungă să vadă clipul şocant, astfel încât Peretele său să se umple de astfel de mesaje incitante.

Prin urmare, printr-un mecanism cât se poate de simplu (care nici măcar nu presupune furtul unui „like”) şi cu ajutorul unei momeli foarte bune, utilizatorii români de Facebook sunt atraşi în cursa „abonării” la o anumită pagină web. O analogie potrivită ar fi aceea a vânzării de bilete pentru un spectacol. Prin publicarea pe Perete a mesajul conţinând link-ul către aşa-zisul filmuleţ, utilizatorii de Facebook din România şi prietenii lor îşi asigură un loc în primul rând la spectacolul pe care escrocii l-ar putea da ulterior: malware şi phishing pentru toţi!

Nu uitaţi să folosiţi BitDefender Safego, aplicaţia gratuită care vă protejează împotriva escrocheriilor de pe Facebook.

Acest articol se bazează pe informațiile tehnice furnizate cu amabilitate de Tudor Florescu, BitDefender Online Threats Analyst.

Sursa: MalwareCity

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

6 responses to “Românii au talent…la adaptat escrocheriile clasice de pe Facebook”

 1. George

  Uitati-va la astea saracii!
  https://www.facebook.com/event.php?eid=133817696706751&notif_t=event_invite

  a facut unu 1 event cu : Primii 200.000 de participanti – Primesc gratuit un iPhone4 !
  si deja s-au inscris peste 19000 de inteligenti :))

 2. Francisc

  Ce câștig au creatorii de astfel de escrocherii la afacerea asta?

 3. Red9

  Doamne, cat de multe gaste misuna si pe acest internet! Ca si in viata reala, de altfel…

 4. bogatucristina

  mare dreptate ai este o mare minciuna mi sa umplut pagina de facebook de asa zisul filmulet si nici nu le mai pot sterge sau ascunde am ramas cu el pe cap

 5. virus2009

  @ red9
  mi se pare mie sau tu vezi numai giste 😉

Leave a Reply