Comunitatea gamerilor vizata de un nou tip de malware

Bitdefender, liderul pieţei româneşti de securitate a informaţiilor, a identificat un nou tip de malware, troianul Trojan.Antiminer.A, care creează o reţea de calculatoare infectate controlate de la distanţă şi se foloseşte de resursele sistemelor compromise pentru a produce monede virtuale de tip Bitcoin.

Pentru că paritatea Bitcoin – dolar american este de 1 la 15, infractorii cibernetici vizează în special sistemele cu acceleratorare grafice performante, care să îi ajute să creeze monedele virtuale. De aceea,  comunitatea gamerilor este cu precădere expusă riscului de a se infecta cu troianul Trojan.Antiminer.A, dat fiind faptul că pasionaţii de jocuri pe calculator au nevoie de sisteme puternice care să poate reda toate efectele vizuale din jocurile moderne.

“Cei care descarcă jocuri de pe torrente sau din reţele de tip peer-to-peer sunt în special expuşi riscului de a se infecta cu acest troian, care vine la pachet cu un “miner” – o aplicație legitimă necesară pentru a crea monezi virtuale Bitcoin. Le recomandăm acestora să îşi scaneze calculatoarele, mai ales dacă au remarcat probleme de grafică în ultima perioadă”, sugerează  Cătălin Coşoi, Head of BitDefender Threats Lab. “Misiunea troianului este înlesnită de faptul că, în general, pasionaţii de jocuri pe calculator evită să folosească protecţie antivirus, din cauza prejudecății că astfel de programe le-arafecta performanţa calculatorului”, a continuat Coşoi.

În sistemul Bitcoin, monedele sunt create print, un procedeu care presupune executarea unor calcule matematice complexe. În funcţie de acestea, se creează şi monedele, ceea ce înseamnă că un singur „miner” – chiar dacă este pus în mişcare de un  accelerator puternic – poate calcula şi respectiv crea, un număr limitat de monede într-o zi. Aşa se explică faptul că infractorii cibernetici vizează un număr foarte mare de calculatoare, care să acţioneze ca un sistem capabil să proceseze cantităţi mari de date, transformându-le apoi în monede Bitcoin. Cu cât creşte numărul de calculatoare, cu atât sunt create mai multe monede şi statistic vor fi mai multe şanse ca premiul de 50 de monede, acordat la întâmplare participanţilor la minerit, să ajungă în buzunarele virtuale ale celor care controlează reţeaua.

Acesta este doar unul dintre modurile în care infractorii cibernetici pot profita de sistemul Bitcoin. Experţii Bitdefender avertizează că în perioada următoare atacurile asupra acestui sistem se vor înmulţi.

Pentru cei care nu folosesc Bitdefender, punem la dispoziţie un utilitar de dezinfecţie gratuit ce poate fi descărcat la adresa:

https://www.malwarecity.com/community/index.php?app=downloads&showfile=29

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

2 responses to “Comunitatea gamerilor vizata de un nou tip de malware”

  1. b3st

    asa am facut eu, am dezactivat antivirusu cat ma jucam, ca na, cica ma incurca la joc, imi scadea performanta, si DIIING :WIN32/SALITY 🙂

    1. happyday

      naspa, de ala scapi mai greu dar sunt convins ca deja ai rezolvat. 🙂

Leave a Reply