Cum sa-ti recuperezi laptopul furat

recupereaza laptop furat  Majoritatea aveti un laptop (sau ati avut) datorita avantajului de a fi portabil. Din pacate laptopul este atat de portabil incat usurinta de a fi furat este mult mai mare decat in cazul unui sistem Desktop daca luam in calcul faptul ca hotul nu trebuie sa va sparga locuinta pentru a vi-l fura. Fiind intr-un loc public si profitand de neatentia proprietarului, hotul se va face nevazut cu laptopul vostru in cateva secunde. Asadar este mult mai usor sa previi furtul decat sa depistezi hotul.

Sa pastrati intotdeauna contactul (fizic sau vizual) cu obiectele de valoare pe care le purtati cu dumneavoastra este cel mai simplu mod prin care va puteti feri de hot. Luati geanta cu voi chiar si cand va duceti la toaleta daca nu aveti o persoana de incredere care sa va tina lucrurile. Nimeni nu va avea grija de laptopul vostru mai bine decat voi.

Si totusi, in cazul in care laptopul v-a fost furat, sunt doua lucruri ce trebuie dezbatute: recuperarea laptopului si siguranta datelor de pe laptop.

Recuperarea laptopului

Daca politia nu gaseste destule indicii (camere video, martori etc) la fata locului, puteti spera ca laptopul sa fie conectat de hot la internet. Fiecare placa de retea are o adresa unica numita MAC formata din 12 hexazecimale. Din pacate pentru voi putini provideri mai folosesc aceasta adresa pentru identificarea abonatului.

Mult mai sigura este depistarea hotului dupa IP. Acesta poate fi aflat daca instalati din timp pe laptop un program de monitorizare care transmite catre un server web date din computer cand acesta are acces la internet. Cu cat datele transmise sunt mai variate (IP, data, keystrokes, printscreen, captura webcam etc), cu atat mai usor va fi sa identificam hotul.
Aveti mai jos cateva programe de acest gen:

Prey este un proiect open-source, gratuit care transmite adresa IP, locatia pe harta, captura webcam etc.

Lock it Tight localizeaza, urmareste, monitorizeaza si controleaza laptopul furat. Logandu-te pe site poti afla locatia laptopului, poti face screenshoturi, poti captura imagini webcam, iti poti transfera fisierele importante. De asemenea programul are si o functie de tip keylogger.
Versiunea gratuita are cateva limitari fata de versiunile Standard, Premium si Ultimate.

Mi s-a furat laptopul este o aplicatie gratuita si romaneasca. Este simpla si usor de folosit, furnizand doar IP-ul si data la care s-a conectat la internet.
Mai multe informatii gasiti in fisierul ReadMe.txt sau din prezentarea facuta de autor.

laptop furat

 

Providerul de Internet care detine respectivul IP poate fi usor aflat folosind Ripe.net sau alte saituri de tip WhoIs. Faceti plangere la Politia Romana si cand ajungeti acasa spuneti o rugaciune.

Siguranta datelor

Tot inainte de a fi furat este necesar sa va protejati datele prin diferite metode. Trebuie precizat ca in functie de complexitatea protectiei depinde si recuperarea laptopului dupa cum veti vedea mai jos.

Parola Windows: un hot poate efectua boot de pe un LiveCD de Linux si va avea acces la toate fisierele de pe Hard Disk. De asemenea poate sa nu-l intereseze fisierele tale si va trece direct la reinstalarea sistemului de operare. In ambele cazuri programele de monitorizare devin inutile. Eu mai degraba as lasa laptopul fara parola pentru a-l determina pe hot sa-l foloseasca asa cum e.

Parola BIOS: poate fi resetata prin scoaterea bateriei sau alte metode hardware.

Criptare date: Daca tineti mai mult ca datele sa nu fie accesate de altcineva decat sa le recuperati, puteti folosi aceasta metoda. In schimb, puteti cripta/proteja doar anumite foldere, nu neaparat tot HDD. Astfel de programe puteti gasi folosind Goagal, Gagal, Gugal etc.

———————————

Ca fapt divers, o femeie de 52 de ani a dat in judecata o companie de monitorizare a laptopurilor furate pentru ca unele capturi de webcam o infatisau in ipostaze nud. Femeia (profesoara) nu era chiar hotul insusi ci cumparase laptopul de la hot (propriul student) in 2008.

Security Evangelist

5 responses to “Cum sa-ti recuperezi laptopul furat”

 1. virus2009

  acuma ma gindesc ca mai sunt si hoti prostii , cu un format hdd full nici capul nu il mai doare 😉

  1. happyday

   mie mi se pare destul de interesant articolul.

   nu ma bazez pe o statistica atunci cand spun ca, cel putin 80% din hotii de laptopuri, nu fura decat de dragul pretului “pietei” produsului, fara a fi capabili sa estimeze valoarea corecta a acestuia si fara a fi in stare sa-l comercializeze. in consecinta, “dealerul” se ocupa de rest (formatare, vanzare, etc).

   asa ca exista o buna bucata de timp in care produsele mentionate mai sus pot fi de ajutor.

   nu crezi?

   1. virus2009

    nu te contrazic , ajungem la vorba ” multi vad si putini cunosc ” .
    E ca un tel furat si sa mai folosesti si acel sim mai departe , ar fi de risul lumii .

 2. coco

  dar daca hotul ii da format la leptop ce se intampla?

  mai fuctioneaza programul acesta ?

 3. coco

  dar daca hotul ii da format la leptop ce se intampla?

  mai fuctioneaza programul acesta ?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.