Inselatorie pe Facebook cu ocazia zilei de nastere a lui Michael Jackson

Pentru că 29 august marchează data la care s-a născut starul pop Michael Jackson, atacatorii virtuali nu au ratat ocazia să exploateze acest eveniment, care are potenţialul să adune laolaltă mii de fani ai vedetei. Ei au creat o pagină de Facebook “I love Michael Jackson”, care a strâns deja peste 25,000 de utilizatori. Aceasta le oferă fanilor atât posibilitatea de a lăsa mesaje emoţionante cu ocazia zilei de naştere a artistului, cât şi şansa de a câştiga gadget-uri scumpe, o idee în spatele căreia se află mecanisme clasice de colectare a datelor personale.

Cum se desfăşoară înşelătoria? În partea stângă a paginii, sub imaginea de profil, atacatorii au plasat o serie de anunţuri cât se poate de atrăgătoare: “get a free iPad” (câştigă un iPad) şi “get a free Dell” (câştigă un Dell). Pentru a intra în posesia premiilor mult râvnite, utilizatorii nu trebuie decât să completeze o serie formulare de înregistrare cu datele personale, precum adresă de e-mail şi adresă fizică, dată de naştere, plus numere de telefon.

Toate acestea deschid calea unui val de mesaje spam, mesaje nesolicitate, reclame targetate sau SMS-uri promoţionale, cu care utilizatorii neştiutori vor fi bombardaţi ulterior.

https://www.bitdefender.com/files/News/img/scr1.jpg

Figura 1 Pagina de profil „I love Michael Jackson” a atras 24,689 de fani.

https://www.bitdefender.com/files/News/img/scr2.jpg

Figura 2 Iată cum poţi câştiga un iPad gratuit: îţi alegi culoarea preferată şi completezi cel puţin 10 chestionare de la terţi. De asemenea, accepţi să primeşti e-mailuri promoţionale şi oferte speciale (texte marcat cu roşu).

https://www.bitdefender.com/files/News/img/scr3.jpg

Figura 3 Următorul pas – completezi numele, adresă de e-mail şi adresă fizică, dată de naştere şi numere de telefon.

Utilizatorii se pot proteja de pericolele care circulă pe Facebook folosind aplicaţia de securitate Bitdefender safego, care scanează toate linkurile postate pe pagina de profil şi îi avertizează dacă depistează elemente potenţial periculoase.

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

3 responses to “Inselatorie pe Facebook cu ocazia zilei de nastere a lui Michael Jackson”

  1. Red9

    Asta nu-i nimic. Cea mai tare a fost aplicatia aia romaneasca “Primii 100.000 castiga automat un iPhone4″… sa vezi avalansa de Like-uri… 😀

  2. Athina Costea

    ORIBIL !!! REVOLTATOR !!CUMPLIT DE URAT din partea lor sa se foloseasca de numele bietului INGER MICHAEL si de durerea noastra indreptatita a celor multi ca sa-si atinga poftele nesabuite de inavutire fara truda, peste noapte !! Sa nu le ajute D-ZEU !! Cata josnicie !! Ma intreb neincetat cum de ne mai rabda Bunul D-ZEU dandu-ne soare si ploaie la vreme !

Leave a Reply