Copiii, tintele atacurilor informatice

Experţii Bitdefender avertizează că s-au intensificat atacurile virtuale care îi vizează pe copii. Aceştia sunt ademeniţi cu jocuri online şi păcăliţi să instaleze pe calculator programe periculoase, care pot compromite securitatea sistemelor.

Jocuri precum cele care îi invită pe copii să îngrijească animale virtuale, să coloreze diverse obiecte sau să ghicească diferenţele între două imagini asemănătoare, pot conţine programe periculoase care, odată descărcate pe calculator, oferă atacatorilor virtuali acces la datele bancare ale părinţilor. Mai mult decât atât, prin intermediul unor astfel de jocuri, copiii riscă să descarce elemente de tip backdoor, care permit preluarea controlului de la distanţă asupra sistemelor compromise. Acestea pot fi ulterior folosite în diverse scopuri criminale, fără ştirea utilizatorilor.

„O parte dintre aceste jocuri periculoase sunt depistate uşor de adulţi – care bănuiesc că ar fi ceva în neregulă cu ele atunci când cer permisiunea să instaleze diverse programe în calculator sau te redirecţionează către alte site-uri”, a declarat Cătălin Coşoi, Head of Online Threats Lab al Bitdefender. „Astfel că atacatorii se orientează către ţinte mai uşor de păcălit. Copiii, de exemplu, sunt tentaţi să apese pe butonul mare şi verde de pe ecran. În plus, un copil de 4 ani nu înţelege conceptul de vulnerabilitate online”, a continuat acesta.

Experţii Bitdefender sunt de părere că această problemă va lua amploare în perioada următoare, pe măsură ce creşte şi timpul pe care copiii îl petrec pe internet, fără supravegherea  părinţilor. Un studiu online desfăşurat de Bitdefender arată că aproximativ 46,6% dintre copiii din SUA şi Marea Britanie au conturi pe reţele de socializare şi că 24,7% dintre părinţi nu monitorizează activitatea acestora pe internet. Dintr-un total de 1649 de adulţi intervievaţi în perioada 12 aprilie – 10 iulie 2011, 44,4% au declarat că micuţii au accesat site-uri nerecomandate copiilor.

Recent, experţii Bitdefender au descoperit peste 6 joculeţe în Flash infectate cu troieni care îi redirecţionează pe copii către site-uri de unde pot descărca programe periculoase. Acestea fură informaţii financiare din calculatoare sau instalează elemente spion în sistemele infectate.

jocuri

Fig. 1 –  Exemple de jocuri Flash Games care conţin malware

Jocurile nu reprezintă singura ameninţare pentru copii. În urma unor atacuri de hacking, cod maliţios a fost inserat în diverse site-uri legitime pentru copii, cu trafic foarte mare. De aceea, site-uri educaţionale sau de divertisment se pot transforma, de asemenea, într-o sursă de infecţii. Câteva exemple identificate de experţii Bitdefender includ un site unde copiii pot „adopa” şi îngriji animale virtuale. Aplicaţia „magic brush” care oferă opţiunea de a schimba culoarea animalului a fost modificată să îi direcţioneze pe micuţi către o pagină infectată. De asemenea, au fost identificate magazine online de jucării, care conţineau diverse ameninţări virtuale.

jocuri

Fig. 2 – Exemple de site-uri compromise

Câteva sfaturi pentru părinţi:

 •  Nu îi lăsaţi pe copii să utilizeze calculatorul de pe contul de administrator. Creaţi un cont cu permisiuni limitate. În acest fel, aceştia nu vor putea să instaleze aplicaţii, să facă modificări critice în sistem sau să şteargă fişiere care ar putea compromite sistemul de operare.
 • Folosiţi o soluţie de securitate: unele ameninţări informatice pot funcţiona chiar şi pe conturi cu permisiuni limitate. În acest caz, o soluţie eficientă de protecţie poate fi ultima linie de apărare împotriva ameninţărilor.
 • Folosiţi un program de control parental: nu toate atacurile duc la instalarea de malware. Uneori, atacatorii virtuali îi redirecţionează pe copii către site-uri pornografice sau ce conţin imagini violente.

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

4 responses to “Copiii, tintele atacurilor informatice”

 1. cobra

  Un articol binevenit. Mă crucesc când constat că încă mai sunt părinţi care nu se îngrijesc absolut deloc de protecţia PC-ului pe care se joacă copiii lor. Şi nu doar că au ei PC-ul infectat dar mai şi trimit altora aplicaţii nedorite. Culmea e că m-am oferit să-i ajut nu doar să scape de aşa ceva, ci şi să-i învăţ să se protejeze şi preferă să stea cu el aşa. Pe bune, nu-i înţeleg.

  1. Cris

   Nu prea ai ce să le faci. Nu au baza de cunoștințe pentru a fi cu ochii în 4 mereu. Și degeaba i-ai ”învăța” anumite chestii, pentru că nu le vor putea aplica mereu. Cu atât mai puțin cu cât probleme în domeniul securității digitale apar constant, iar ei nu au timp sau nu doresc să stea toată ziua să caute informații noi.

   Pentru cei pasionați de domeniul ăsta, e relativ ușor să stai la curent cu noutățile. Mai ales pentru cei mai tineri care au crescut odată cu tehnologia și sunt în pas cu ea. Surse de informare sunt multe. Dar pentru un părinte care are multe alte probleme pe cap (legate de viața de zi cu zi), a-i spune să-și aloce chiar și o oră pe zi să își puricheze calculatorul de malware, și să parcurgă blogurile/siteurile de specialitate să afle noutățile e ceva absurd. Poate sună aiurea (”n-au timp să se ocupe de propria lor siguranță”). Așa e, de acord… dar înțelege și perspectiva lor. Nu își permit (dpdv al timpului mai ales) să facă mai multe.

   Iar copiii sunt extrem de vulnerabili la capitolul ăsta. Degeaba îi impui restricții (conturi limitate, parental control, etc…), pentru că va trece peste ele. Odată ce i-ai permis accesul la YM sau facebook, deja el are acces la practic o infinitate de persoane, eventual cu un grad mai ridicat de cunoștințe, care îl pot ajuta să depășească orice restricții. Dacă acel copil chiar vrea, nimic nu-l va opri.

 2. cobra

  @ Cris Cu copiii se lucrează frumos şi eficient. Da, au potenţial imens şi ştiu multe. Eu am discutat cu unii dintre ei şi cu părinţii lor despre YM şi Facebook şi au conştientizat care sunt pericolele, iar părinţii au luat măsurile în consecinţă. Totuşi, mai sunt părinţi care ignoră pericolele internetului şi după ce încerci să-i conştientizezi.
  Una este să ai o protecţie chiar firavă (să zicem un antivirus mai slăbuţ) şi alta este să nu ai deloc. Una este să nu ştii (că, deh, nimeni nu s-a născut învăţat) şi alta să fii ignorant. Din păcate, nu doar că ei nu ştiu nimic despre securitatea datelor dar, mai grav, sunt ignoranţi. Şi, în acest caz, nu mai au nicio scuză.
  Avantajul lor este că pot beneficia de informaţii pentru care eu, de exemplu, am săpat mult pe net, iar ei beneficiază moca. Ştiu că unii n-au timp, dar m-am oferit să mă ocup de protecţia PC-ului respectiv, deci chestia cu timpul cade. Sunt destui care au apreciat gestul, dar nu pot înţelege pe cei care au refuzat. Şi nu vorbesc de nea Caisă de la Cuca Măcăii, ci de persoane cu oareşce pretenţii de pe-aici din zonă.

 3. nicol

  buna am citit si eu mai sus – am o simpla intebare am instalat o licienta antivirus ce as mai putea instala ptr siguranta si protectia fetitei mele care recunosc o las sa se joace la calculator cat eu fac ,curat ,spal sau fac minare dar daca ma puteti ajuta ,va multumesc din inima .

Leave a Reply