Moartea lui Steve Jobs exploatata de infractorii digitali

PandaLabs, laboratorul anti-malware al Panda Security  a detectat un link malitios pe Facebook care exploateaza decesul lui Steve Jobs, co-fondatorul Apple pentru a atrage utilizatorii. La doar cateva ore dupa decesul acestuia, escrocii au creat o pagina pe Facebook, numita R.I.P, care continea o adresa de malware URL si un text in care sustineau ca 50 de iPad-uri gratuite  vor fi oferite in memoria  lui  Steve Jobs. Pagina respectiva a atras cate 5 noi fani pe secunda si a avut in total peste 90.000 de fani.

steve jobs rip scam

Aceste fraude pacalesc utilizatorii sa viziteze site-uri web malitioase in care li se promite ca vor castiga cateva gadgeturi cum ar fi: un iPad, un televizor, un iPhone etc.  In aceste cazuri utilizatorii sunt indemnati sa semneze ca sunt de accord cu plata de 1.42 EUR  per SMS. Evident, victima, neavizata, nu va primi premiul ci mai degraba o serie de spamuri sau SMSuri costisitoare. In plus, siteul malitios, utilizeaza un sistem de geolocalizare pentru a afisa mesaje in limbi diferite, in functie de locatia utilizatorului.

scam

scam

Peste  21,000 de utilizatori au dat click pe  linkul din imagine in mai putin de 8 ore.

“Din pacate, imediat ce am aflat de moartea lui Steve Jobs am stiut ca escrocii vor exploata acest fapt, dar mai ales ne-am dat seama si cum ar putea sa o faca.” A declarat Luis Corrons, Director Tehnic al PandaLabs. “Nu este ceva neobisnuit pentru infractorii sa profite de evenimentele notabile pentru a-si raspandi creatiile dar si pentru a afecta un numar maxim de posibile victime”.

Tehnologia folosita in inselatorie pare sa indice aceeasi pagina  web malitioasa folosita in atacuri similare ce implicau lansarea iPhone5 sau rememorarea a zece ani de la atacurile din  9/11.

Aflati mai multe pe: www.pandalabs.com

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

3 responses to “Moartea lui Steve Jobs exploatata de infractorii digitali”

  1. ZeceDeZero

    Chiar azi am fost intrebat pe messenger daca vreau sa ma inscriu pentru un iPad gratuit cu ocazia mortii lui Steve. Cum raportez link-ul primit?

  2. ZeceDeZero

    Tocmai ti-am trimis mail cu asa-zisa discutie 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.