Autoritatile germane au recunoscut ca se afla la originea unui virus informatic (R2D2)

Autorităţile bavareze au recunoscut luni că se află la originea unui virus informatic de tip “cal troian”, care permitea spionarea unui calculator virusat şi care a fost dezvăluit de o asociaţie a hackerilor germani.

Autorităţile din Bavaria au recunoscut că se află la originea unui virus informatic, care a facut valva zilele acestea pe internet fiind detectat ca Backdoor:W32/R2D2.A(F-Secure), TR/GruenFink (Avira) sau Win32/R2D2.A (ESET).

Detectia sa este una buna pe VirusTotal.com: 33 din 43 de Antivirusi.

În cursul dimineţii, Ministerul federal de Interne a promis că va clarifica situaţia pe tema acestui virus, după ce asociaţia germană de hackeri Chaos Computer Club (CCC) a dezvăluit că l-a descoperit sâmbătă.

Guvernul federal s-a abţinut iniţial să confirme originea virusului, dar Ministerul de Interne din Bavaria a recunoscut în cursul serii că acesta a fost creat în 2009 pentru poliţia sa regională.

Acest “cal troian permite nu numai deturnarea datelor foarte personale, dar oferă şi o funcţie de control la distanţă permiţând descărcarea şi controlarea altor programe dăunătoare”, a afirmat CCC într-un comunicat.

În plus, “erori grosolane în crearea şi instalarea sa oferă falii enorme de securitate în calculatorul infiltrat, care pot fi utilizate de terţi”, a adăugat asociaţia.

Informaţiile CCC “trebuie studiate rapid şi complet la toate nivelurile statului federal, pentru a afla dacă (virusul) a fost utilizat. Este foarte important ca şi landurile să efectueze anchete, iar cancelarul Angela Merkel va fi informată despre evoluţia lor”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Guvernului german, Steffen Seibert.

“Din câte ştim, programul dezvăluit de CCC este vechi de trei ani şi, conform stadiului actual al cercetărilor noastre, el nu a fost utilizat niciodată”, a precizat purtătorul de cuvânt adjunct al Ministerului de Interne, Markus Beyer.

Ministrul bavarez de Interne, Joachim Herrmann, a afirmat în cursul serii că folosirea virusului de către poliţia locală a fost autorizată de o decizie a Curţii Constituţionale din 2008.

Curtea a fixat limite foarte stricte pentru utilizarea acestor instrumente de către forţele de securitate, atunci când sunt ameninţate vieţi omeneşti sau securitatea statului şi numai după aprobarea unui judecător.

via Mediafax

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

6 responses to “Autoritatile germane au recunoscut ca se afla la originea unui virus informatic (R2D2)”

 1. BlueStrut

  Pai daca nu a fost folosit vreodata cum de are detectie 33/43? Gandindu-ne ca nu euristica-i de vina…

  1. happyday

   e troian bugetar, il detecteaza si norman antivirus…sau poate ala nu inca… 🙂

   1. virus2009

    e cel ce iti ia 25% din salar si transfera suma in bugetul statului 🙂

 2. Edward

  Nu e primul malware dezvoltat de autoritati, e doar printre putinele descoperite, daca nu era vechi de 3 ani, sigur era inca pastrat la blat.

 3. nelu b

  @happyday:loool

Leave a Reply