Detectia virusilor pe Android: Test comparativ pe 11 produse de securitate (by FaraVirusi.com)

UPDATE: Am adaugat F-Secure la test.

In acest moment exista circa 500 de virusi pentru platforma Android. Numarul utilizatorilor de smartphone cu acest sistem de operare este in continua crestere, iar interesul este identic si din partea creatorilor de malware.

De aceea, am decis sa testez 11 produse de securitate pentru Android in ceea ce priveste detectia. Le-am ales pe cele disponibile pe Android Market si care sunt oferite gratuit sau dispun de un free trial .

Am utilizat un set de 62 de aplicatii infectate (.apk) din perioada iulie-octombrie a.c.

Iata rezultatele detectiei:

 • Dr. Web – 59 fisiere (95.1%)
 • VIPRE – 59 fisiere (95.1%)
 • F-Secure – 58 fisiere (93.5%)
 • Trend Micro – 58 fisiere (93.5%)
 • BitDefender – 57 fisiere (91.9%)
 • NetQin – 57 fisiere (91.9%)
 • QuickHeal – 57 fisiere (91.9%)
 • Zoner Antivirus – 56 fisiere (90.3%)
 • Webroot – 54 fisiere (87%)
 • ESET – 48 fisiere (77.4%)
 • AVG Antivirus – 0 (0%)

In ceea ce priveste o solutie de securitate pentru telefon, detectia nu este singurul aspect de luat in seama.
Impactul asupra duratei de viata a bateriei este de asemenea foarte important, iar aici NetQin, BitDefender si Zoner Antivirus exceleaza. Produsele enumerate nu vor consuma mai mult de 1-2% din baterie.
Pe de alta parte Dr.Web, VIPRE si Lookout, alaturi de Webroot vor avea un impact destul de mare asupra bateriei.

In al doilea rand, functiile oferite intr-o versiune gratuita sunt importante, iar cea de recuperare a unui telefon pierdut este la fel de importanta ca detectia antivirus. Aici NetQin si BitDefender abunda in optiuni si facilitati oferite fara niciun cost utilizatorilor, pornind de la antivirus, anti-lost, protectie web si chiar protectie impotriva interceptarilor telefonice,  backup si optimizarea sistemului.

Avand toate acestea in minte, recomandarile noastre in materie de protectie pentru telefonul tau Android sunt: NetQin si BitDefender (in aceasta ordine).
Prima noastra recomandare merge spre NetQin gratie detectiei bune si a functiilor numeroase oferite. De asemenea, produsul ofera motor dual: clasic si cloud.

Legat de BitDefender, acesta ofera protectie doar cand telefonul este conectat la internet, luandu-si definitiile din cloud, fara a le salva in telefon. De aceea, nu este decat a doua recomandare.
In al treilea rand, Trend Micro, VIPRE si Dr.Web consuma foarte multe resurse, iar cel dintai are cateva bug-uri notabile: se blocheaza uneori in timpul scanarii si detecteaza fiecare malware de doua ori.

Pe de alta parte, F-Secure, desi ofera o protectie excelenta, nu este gratuit si nu merita investitia.
Nu in ultimul rand VIPRE si BitDefender sunt inca in stadiul de testare Beta, nefiind produse finale.

Note:
1. Am contactat AVG legat de detectia lor, dat fiind ca optiunea de scanare la cerere este marcata drept Beta. Nu am primit decat un raspuns initial, le-am descris situatia, dar nu am mai fost contactati.
2. Norton Mobile Security LITE nu este disponibil in Romania.
3. BitDefender, ESET si VIPRE sunt in stadiul de testare Beta.
4. Produsul McAfee nu poate fi instalat, se blocheaza la activare.
5. Lookout si G Data nu ofera scanare la cerere pentru continutul cardului sau memoria telefonului.

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

28 responses to “Detectia virusilor pe Android: Test comparativ pe 11 produse de securitate (by FaraVirusi.com)”

 1. marian

  Produsul celor de la Symantec nu l-ai testat?

 2. Pala

  AVG Antivirus – 0 (0%) imi place detectia, si eu pot face un asa antivirus!

 3. ley

  Ar mai fi si G Data Mobile Security https://www.gdata-software.com/mobilesecurity/
  Nome utente: ******
  Password : *******
  Astea fiind datele de logare valabile 5 luni

  1. virus2009

   Mereu atenta cind vine vorba de securitate , ma bucur cind apar postari din partea ta , scurte si la obiect .

 4. GabiCRX

  Radu ai uitat F-Secure si Kaspersky !

 5. Alin

  A uitat de multe, dar el se da independent. Penibil.

 6. Iulian

  Salut Radu ,ieri ma-am confruntat cu o problema pe care nu am reusit sa o revolv nicicum si care cred ca merita atentia ta.Am luat virusul win32 sirefef.j si am ramas uimit de cum mi-a lucrat calculatorul : a blocat toate programele atispyware (malwarebytes ,superantispayware ,spyboot,norman) si toti antivirusii(MSE ,avira ,kaspersky ,bitdefender) pe care i-am instalat pe rand ca sa curat compul :in timpul scanarii se opreau brusc si daca incercai sa pornesti iar programul aparea mesajul ca accesul la acel fisier aste interzis:mi-a dezactivat si posibilitatea de a alege un punct de restaurare anterior.Am boot-at cu microwindows-ul din Hiren’s si am scanat cu Malwarebytes ,Dr wb si Avira care stergeau infectiile insa dupa reboot ,,sarbatoarea” revenea:am rascolit netul insa nu am gasit nici o solutie de stergere manuala sau o unealta gen smitrem sau smitfraudfix cu care sa scanez in safe mode ….m-a disperat ,asa ceva nu am mai intalnit …in final am renuntat si am restaurat sistemul cu unealta de recuperare de pe cd-ul cu windows7 dupa un back-up pe care il aveam pe un hard extern.Cred ca ar fi interesant un articol despre cum sacapam de ,,sarbatoarea” asta.

  1. virus2009

   eu cred ca nu ai scanat tot HDD-ul de ai avut sistemul din nou infectat si sa iti mai dau citeva detalii despre aceasta infectie de care spui ,

   Recuperare
   Pentru a detecta şi elimina această ameninţare şi alte software-uri rău intenţionate care au fost instalate, executaţi o scanare completă sistem (ceia ce nu ai facut probabil), cu un produs up-to-date la zi cu definitiile .

   Simptomele
   Nu exista simptome evidente care indica prezenta de acest tip de malware pe un computer afectat.

   Nivelul de alertă (?)
   Sever

   Apropo cum ai depistat infectia?

 7. Iulian

  …nu am folosit Zero Acces…insa am boot-at si de pe Kasperky rescue disk am updatat am scanat am sters insa dupa reboot a revenit dracia poate metodele astea functioneaza pentru celelalte variante de sirefef ca pentru j sigur nu …am sa-l descarc din nou intr-un sandbox ca stiu de unde l-am capatat sa incerc si cu Zero Acces dar ma indoiesc …ideea este ca nu apare in task manager si nici in registri key sau poate nu l-am vazut eu ,cred ca tot o unealta care lucreaza in MSdos gen smitrem ar fi eficienta dar nu am gasit asa ceva,O zi buna !

 8. Iulian

  …pai nu mai am omule virusul ,ti-am zis ca am reinstalat sistemul dupa un back-up ,am sa-l descarc dinou intr-un sandbox si am sa testez si metoda cu Zero Acces rootkit si revin cu rezultate

 9. alex

  Atentie la instalarea NetQin! La Permissions -> Services that cost you money avem: “Directly call phone numbers, send SMS messages”. Aacest comportament este specific, mai degraba, unor aplicatii malitioase. Deci, Bitdefender…

 10. Liviu

  Excelenta idee Radu cu aceste teste !Chiar doream sa iti sugrez asa ceva.
  Daca ai timp poate faci ceva tutoriale gen ghid de setari recomandate pentru smartphone.De ex ,,Ghid de instalare si setare NetQin penntru Android ,,
  Oricum 10 de la mine !

 11. FV

  Eu am gasit o aplicatie virusata in market (mare prostie ca nu mai stiu cum se numea) si am dat tap pe install, dar am vazut ca mi-a dowloadat o aplicatie .apk. Eu automat am inchis telefonul, si am instat in recoverymod si am sters aplicatia salvata pe card. Iar dupa aceea mi-am instalat un antivirus.

 12. Iulian

  ….am testat ,nu ai cum sa scapi de sirefef.j ….daca vrei Rdule ti-l trimit :)))

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.