[Actualizat] Detectia virusilor pe Android: Test comparativ pe 15 produse de securitate (by FaraVirusi.com)

UPDATE: Am adaugat BluePoint, BullGuard, F-Secure, IKARUS, Kaspersky la test si am decis republicarea testului actualizat.

In acest moment exista circa 500 de virusi pentru platforma Android. Numarul utilizatorilor de smartphone cu acest sistem de operare este in continua crestere, iar interesul este identic si din partea creatorilor de malware.

De aceea, am decis sa testez 15 produse de securitate pentru Android in ceea ce priveste detectia. Le-am ales pe cele disponibile pe Android Market si care sunt oferite gratuit sau dispun de un free trial .

Am utilizat un set de 62 de aplicatii infectate (.apk) din perioada iulie-octombrie a.c.

Iata rezultatele detectiei:

 • Kaspersky – 60 fisiere (96.77%)
 • Dr. Web – 59 fisiere (95.1%)
 • IKARUS – 59 fisiere (95.1%)
 • VIPRE – 59 fisiere (95.1%)
 • F-Secure – 58 fisiere (93.5%)
 • Trend Micro – 58 fisiere (93.5%)
 • BitDefender – 57 fisiere (91.9%)
 • NetQin – 57 fisiere (91.9%)
 • QuickHeal – 57 fisiere (91.9%)
 • Zoner Antivirus – 56 fisiere (90.3%)
 • Webroot – 54 fisiere (87%)
 • BullGuard – 50 fisiere (80.64%)
 • ESET – 48 fisiere (77.4%)
 • BluePoint – 21 fisiere (33.87%)
 • AVG Antivirus – 0 (0%)

In ceea ce priveste o solutie de securitate pentru telefon, detectia nu este singurul aspect de luat in seama.
Impactul asupra duratei de viata a bateriei este de asemenea foarte important, iar aici NetQin, BitDefender si Zoner Antivirus exceleaza. Produsele enumerate nu vor consuma mai mult de 1-2% din baterie.
Pe de alta parte Dr.Web, VIPRE si Lookout, alaturi de Webroot vor avea un impact destul de mare asupra bateriei.

In al doilea rand, functiile oferite intr-o versiune gratuita sunt importante, iar cea de recuperare a unui telefon pierdut este la fel de importanta ca detectia antivirus. Aici NetQin si BitDefender abunda in optiuni si facilitati oferite fara niciun cost utilizatorilor, pornind de la antivirus, anti-lost, protectie web si chiar protectie impotriva interceptarilor telefonice,  backup si optimizarea sistemului.

In plus, nu vad in acest moment niciun motiv de a plati pentru o solutie de securitate pentru Andrdoi, avand in vedere ca cele gratuite se descurca excelent.
Avand toate acestea in minte, recomandarile noastre in materie de protectie pentru telefonul tau Android sunt: NetQin si BitDefender (in aceasta ordine).
Prima noastra recomandare merge spre NetQin gratie detectiei bune si a functiilor numeroase oferite. De asemenea, produsul ofera motor dual: clasic si cloud.

Legat de BitDefender, acesta ofera protectie doar cand telefonul este conectat la internet, luandu-si definitiile din cloud, fara a le salva in telefon. De aceea, nu este decat a doua recomandare.
In al treilea rand, Trend Micro, VIPRE si Dr.Web consuma foarte multe resurse, iar cel dintai are cateva bug-uri notabile: se blocheaza uneori in timpul scanarii si detecteaza fiecare malware de doua ori.

Pe de alta parte, F-Secure, desi ofera o protectie excelenta, nu este gratuit si nu merita investitia.
Nu in ultimul rand VIPRE si BitDefender sunt inca in stadiul de testare Beta, nefiind produse finale.

Note:
1. Am contactat AVG legat de detectia lor, dat fiind ca optiunea de scanare la cerere este marcata drept Beta. Nu am primit decat un raspuns initial, le-am descris situatia, dar nu am mai fost contactati.
2. Norton Mobile Security LITE nu este disponibil in Romania.
3. BitDefender, ESET si VIPRE sunt in stadiul de testare Beta.
4. Produsul McAfee nu poate fi instalat, se blocheaza la activare.
5. Lookout si G Data nu ofera scanare la cerere pentru continutul cardului sau memoria telefonului.

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

10 responses to “[Actualizat] Detectia virusilor pe Android: Test comparativ pe 15 produse de securitate (by FaraVirusi.com)”

 1. andrei

  antivirusul NetQin in raport cu resurse pe symbian s60v5(n97 mai exact) se misca cel putin decent sau il forteaza?

  1. Pala

   Am pe n 93 netquin se misca foarte bine.

 2. Seby

  Desi Kaspersky a iesit cel mai bine la detectie si nu consuma din baterie prea mult, tu nu l-ai remarcat…Eu cel putin sunt foarte multumit de el.

 3. kvl

  Ai putea sa treci in dreptul fiecarui program care este gratuit si care este platit. Ar ajuta mult utilizatorul in decizie.

 4. turtlemask

  Nu am inteles din testul tau daca aplicatiile au fost instalate sau nu. Daca nu au fost instalate ar trebui instalate si refacut testul pentru a fi cat mai concludent. Nu cred ca cineva scaneaza apkul inainte de instalare. Eu folosesc Lookout si aplicatiile nou instalate le scaneaza inainte de a le porni.

 5. Mee

  Multumim!

 6. shuny2k

Leave a Reply