Hackerii si expertii in securitate, victime pe internet

13% dintre experţii în securitate şi 7% dintre hackeri îşi dezvăluie parolele unor necunoscuţi, în simple discuţii pe internet, conform celui mai recent studiu Bitdefender

Trei din patru persoane, experţi în securitate şi hackeri, sunt dispuşi să dezvăluie informaţii confidenţiale unor oameni pe care i-au cunoscut pe internet, după doar câteva minute de conversaţie. Este concluzia celui mai recent studiu realizat de Bitdefender, liderul pieţei româneşti de securitate a informaţiilor.

Pentru a testa ipoteza studiului, au fost create două profile experimentale, cu acelaşi job precum subiecţii testaţi. Au fost iniţiate dialoguri cu 100 de persoane, dintre care jumătate lucrau în domeniul securităţii informatice, respondenţii fiind selectaţi dintr-o reţea de socializare profesională. Cealaltă jumătate a fost selectată de pe forumuri specializate de hacking.

Mai mult de 75% dintre respondenţi – atât specialişti în securitate, cât şi hackeri – au dezvăluit informaţii confidenţiale, precum adresă, număr de telefon, nume ale părinţilor, precum şi alte detalii legate de copiii şi familia lor, atunci când au fost abordaţi. Aceste tipuri de informaţii pot duce la furturi de identitate şi la aflarea parolelor de la conturile online sau pot fi folosite în diverse alte scopuri infracţionale.

Experimentul mai arată că majoritatea respondenţilor au furnizat indicii legate de parolele folosite, în timp ce 13% dintre experţii în securitate şi 7% dintre hackeri au dezvăluit chiar parolele de la diverse conturi online.

Printre informaţiile confidenţiale oferite se numără şi planuri de dezvoltare ale companiei în care lucrează, strategii, date despre tehnologii sau programe care nu au fost încă lansate sau informaţii de la cardurile de credit ale altor persoane.

“Atât băieţii buni, cât şi cei răi, cedează în faţa iluziei de siguranţă care se creează în mediul virtual”, a declarat Sabina Datcu, Bitdefender E-Threats Analysis and Communication Specialist. „Această a doua viaţă, virtuală, este guvernată de un cu totul alt set de reguli. Nu i-ai spune unei persoane de pe stradă parola ta după doar câteva minute de conversaţie, nu? În mediul online însă, s-ar putea să o faci”, a continuat aceasta.

„Este o concluzie surprinzătoare, ţinând cont de profilul persoanelor supuse experimentului”, a mai spus Sabina Datcu. „Hackerii şi experţii în securitate cunosc riscurile unui asemenea comportament şi, cu toate acestea, tot cedează ispitei”.

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

7 responses to “Hackerii si expertii in securitate, victime pe internet”

 1. nicolae

  E amuzanta concluzia !…deci si ,,meseriasii” sufera de sindromul , ,,curiozitate de marmota”.

 2. happyday

  am remarcat ca, mai tot timpul, publici studiile fatucii asteia de la bitdefender.
  adevarul e ca sunt extrem de interesante. 🙂
  asta e de-a drepul criminal, nush cum i-a convins pe niste omuleti care stau indeobste in umbra sa participe la studiu. 😀

  1. virus2009

   exact , si au obtinut intocmai ce si-au dorit ca tematica , sunt extraordinari baietii astia de la “Bugdefender” .

   Cine are timp sa citeasca asemenea “povesti” o poate face , pacat ca nu e adresat celor mici , curios totusi.

 3. bcman

  “7% dintre hackeri îşi dezvăluie parolele unor necunoscuţi”
  Astia deja nu sunt hackeri. Putina atentie la terminologie, va rog!

  PS: Cata dreptate poate avea un simplu om (pe nume happyday) intr-un singur comentariu 😀

 4. LucYan03

  Mie mi se pare abureala….ce fel de hackeri is aia care isi dezvaluie ” informaţii confidenţiale, precum adresă, număr de telefon, nume ale părinţilor, etc “

 5. Sabina Datcu

  Ceea ce este prezentat aici este numai o parte a studiului – sa spunem varful icebergului. Studiul in sine incearca sa explice, folosind Teoria comportamentului planificat, motivatiile pentru care persoanele respective dezvaluie anumite informatii unor necunoscuti/prieteni virtuali.
  Studiul este unul despre firea umana, si nu trebuie pierdut din vedere acest aspect: atat cei ce lucreaza in industria securitatii IT cat si hackerii sunt OAMENI.

 6. hirosima

  Eu nu cred ca un hacker adevarat va dezvalui informati niciodata despre el si cu atat mai putin parole sau date personale. Pentru ca persoana in cauza stie foarte bine care vor fi consecintele mai ales ca poate are un trecut underground…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.