[Solutie] Driverele orfane ale vechiului produs de securitate dezinstalat pot afecta noul program de securitate

Nu cred ca exista utilizator care sa fi avut doar un singur produs de securitate instalat in calculator.
De cele mai multe ori ne place sa testam: instalam produsul X, il tinem 2-3 saptamani, apoi daca nu ne satisface instalam altceva pana cand ajungem la produsul potrivit.

Din pacate, aceasta practica nu este lipsita de efecte secundare… dezinstalarea nu se realizeaza mereu cum trebuie si anumite drivere raman ascunse in sistem. Acestea interactioneaza in mod negativ si pot chiar face ca noul produs de securitate sa functioneze cu probleme. Si daca esti intrebat de cineva, vei spune ca nu ai programe care sa intre in conflict cu noua suita de securitate sau antivirus, si totusi problema e mai complicata de atat.

Cum o poti rezolva ? Destul de simplu.

In primul rand, verifica in Control Panel > Administrative Tools > Services, sa nu existe acolo servicii ale programelor de securitate instalate anterior. Daca le gasesti dezactiveaza-le, dand click-dreapta > Properties > Startup type: Disabled.

In al doilea rand trebuie sa vedem daca mai exista totusi drivere ascunse in sistem si procedam astfel:

1. Click-dreapta pe My Computer si alegi Properties, navigand la tab-ul Advanced (sau Advanced System Settings pentru Windows Vista si 7).
3. Dati click pe Environment Variables.
4. Sub portiunea System Variables apasati pe New. La Variable Name introduceti devmgr_show_nonpresent_devices, iar la Variable Value introduceti 1.

environment variables

5. Apasati OK si din nou OK pentru a inchide fereastra de proprietati My Computer.

Acum accesati Device Manager (click-dreapta My Computer > Properties) si accesati meniul “View”. Acolo bifati “show hidden devices”.

In acest moment, driverele ramase in urma dezinstalarii diverselor programe vor apare in sectiunea “non-plug and play drivers”, cu o nuanta de gri.
Cautati pe acelea care tin de fosta voastra suita de securitate, dati click-dreapta pe ele si apasati Uninstall.

In exemplul nostru de mai jos, trufos apartine BitDefender.

non plug play devices

ATENTIE! Cautati mai intai pe Google denumirile gasite, pentru a fi siguri ca dezinstalati ce trebuie.

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

18 responses to “[Solutie] Driverele orfane ale vechiului produs de securitate dezinstalat pot afecta noul program de securitate”

 1. virus2009

  Asa da , frumos post , ceva util , nu balariile celor de la bitdefender cu 400.000.000 de clienti sau mai stiu ce .

 2. Razvan

  Un articol de nota 10+! Eu unul il consider cel mai bun articol postat in ultimul an pe FaraVirusi.com. Tine-o tot asa Radu!!!

 3. clawname

  Imi pare bine ca vad un tips frumos…stiam si eu de asta..dar felul cum ai ziso tu e altfel si mult mai bine 😛 Imi place articolul..si sa ne asteptam la cat mai multe 😛

 4. Dragos

  Nota 10.! 🙂

 5. snowman

  Excelenta postare D-le Radu si cu adevarat folositoare. Multumesc foarte mult !

 6. cozy

  Radu, ce parere ai de appremover (daca ai folosit) – Cauta si inlatura drivere restante in urma dezinstalarii unui produs de securitate.

 7. cobra

  O întrebare oarecum similară: să zicem că şterg un antivirus cu Revo Uninstaller (setat pe Advanced) şi instalez un alt antivirus. Mai rămân resturi de la vechiul antivirus? Uite, poate faci o probă cu un Avira înlocuit de Avast (de exemplu).

 8. cobra

  Foarte bun articolul.

 9. Moroi

  Desigur. Este solutia mai simpla ca orice utilizator sa dezinstaleze orice aplicatie (nu doar produse de securitate) cu Revo Uninstaler. Interfata simpla, facila sterge toti registrii ramasi dupa dezinstalarea nativa microsoft. Recomand !

 10. dorin

  La dezinstalarea programelor eu folosesc Revo Uninstaller (setat pe Advanced) iar la verificarea conform acestor recomandari, am gasit resturi cam din toate suitele precedente pe cate le-am sters.
  Acuma eu mai am o multime de fisiere gri cu numere si denumiri care nu stiu de cine apartin.
  E bine sa sterg tot ce este “gri” sau sa le las asa?

 11. Codryn

  Sall.. Am o problema la pc.. am instalat AVG.. Si a trebuit sa dau un rr la pc.. Am dat rr-ul si akm cand intru undeva imi apare “windows cannot access the specified device , path , or file.You may not have the appropriate permission to access the item” Uni au zis sa dezinstalez avg-ul dar cand dau la control panel imi apare windows cannot access…….. si tot asa. Cand intru la MOZILA imi apare la fel.. windows.. Ca sa intru la mozila trb sa dau jos langa ceas la skype . skypeul imi merge si pt mozila sa intru trb sa dau la create a new account si imi apare mozila-ul..Dupa ce am descarcat ceva si dupa vr sa instalez imi apare tot asa cand dau dublu click.. windows cannot access………… CE pot sa fac..
  Ps. Nu pot sa intru la control panel si dau dau la ila cu uninstal.. sa dezinstalez ca imi apare … windows cannot acces the specified…..
  Pss.. nici pe mes nu pot intra dar intru pe mail… si vad acolo..
  CE POT SA FAC????????????????????? NECRO_CODRIN@YAHOO.COM .. PLS DAMI ADD

 12. Cristi

  D-le Radu,pe viitor ne-ati putea invata si pentru windows 8.?Multumesc.

 13. Robert

  Salut Cristi, pe Windows 8 nu are niciun efect acest lucru ptr. ca s-a scos definitiv, insa, o solutie ptr. a vedea driverele ramase pe windows este sa folositi autoruns de la sysinternals achizitionat de microsoft si sa va uitati acolo in lista sa vedeti ce nu mai este. Este o solutie care am gasit-o si eu cautand pe internet. Le urez bafta tuturor!

  P. S. Am incercat eu solutia aceasta si mi-a gasit la momentul respectiv resturi ramase de la antivirus, deci functioneaza.

 14. Cristi

  Multumesc, Robert.!D-le Radu aveti cel mai tare site.!Bafta tuturor!

 15. Zorin

  M-a bucur sa fiu aici,iti multumesc!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.