Numar record de infectii cu troieni: FURTUL informatiilor personale a devenit principala preocupare a infractorilor cibernetici!!

PandaLabs, laboratorul antimalware al Panda Security, publica azi Raportul trimestrial pentru Q3, cel care face analiza evenimentelor si incidentelor securitatii IT pentru perioada iulie – septembrie 2011. In ciuda faptului ca este perioada de vacanta in multe tari din lume, crearea de malware nu a scazut. In acest trimestru au fost create 5 milioane de mostre noi de malware iar numarul de Troieni noi creati, categorie preferata de infractorii cibernetici pentru a efectua furtul de informatii, a depasit recordul stabilit anterior.

Grupul Anonymus, care a jucat un rol important in cel de-al doilea trimestru, a continuat sa fie in prim plan datorita arestarii unor membrii dar si datorita furtului de date de pe diferite site-uri web sau a operatiunilor PayPal.

Potrivit lui Luis Corrons, Director Tehnic al PandaLabs, “punctual culminant al acestui trimestru il reprezinta recordul stabilit in crearea de noi probe de mostre Troian. 3 din 4 esantioane de aplicatii malware noi create de catre infractorii cibernetici sunt Troieni iar aceasta este o dovada in plus a faptului ca acestia sunt axati pe furtul informatiilor utilizatorilor”.

Cifrele trimestriale

In lunile iulie, august si septembrie a fost depasit recordul de mostre noi la capitolul Troieni. Trei din patru probe noi sunt Troieni iar cresterea a fost de la 68% in trimestrul anterior la 76.7% in cel de-al treilea. De la popularizarea criminalitatii informatice, Troienii au fost intotdeauna in top dar niciodata nu au atins asemenea valori procentuale. Locul 2 il ocupa virusii cu un procent valoric de 12.08% (in scadere cu 4 puncte fata de luna precedenta). Locul trei il ocupa viermii care descresc procentual de la 11.69% la 6.26% in cel de al treilea trimestru. Ar trebui sa evidentiem cresterea de probe noi adware care a fost de la 1.37% in trimestrul al doilea la 3.52% in cel de-al treilea, acest lucru trebuie evidentiat datorita cresterii valorii la capitolul antivirus fals.

panda

Conform inregistrarilor scanerului on-line Panda Security, Panda ActiveScan, datele sunt similare cu cele inregistrate in trimestrul al doilea. Troienii, virusii si viermii ocupa podiumul cu 63.22%, 10.11% si respectiv 9.74% din infectii.

panda

Top 10 al celor  mai raspandite mostre de malware numara 49.97%  din valoarea totala a infectarilor. Inorice caz acest lucru poate fi inselator intrucat mai multe din intrari  sunt detectii generice (detectatede catre Collective Intelligence) care includ cateva familii de malware.

panda

Din nou China conduce in clasamentul infectiilor
In clasamentul celor 20 de tari cu cele mai multe infectii, China este, inca odata leader, conform datelor furnizate de catre Collective Intelligence. Taiwan (50,93%) si Turcia (46,68%) ocupa locul doi si respectiv locul trei urmate de Rusia si Polonia. PandaLabs a observant ca Suedia este din nou tara cu cea mai mica rata de infectari cu 23.36%, urmata de UK, Elvetia si Germania. Este interesant de observant ca toti acestia sunt Europeni cu exceptia Japoniei si a Australiei.

panda

“Este notabil faptul ca tarile care au raport dupa raport sunt in prima linie a tarilor cel mai putin infectate, cum ar fi Suedia, a se vedea cum procedeaza pentru a aplica aceleasi principii. Trebuie sa invatam din succesele si greselile comise in scopul de a realiza o lume mai sigura”, a declarat Luis Corrons.

Raportul trimestrial poate fi descarcat de pe: https://press.pandasecurity.com/press-room/reports/.

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

3 responses to “Numar record de infectii cu troieni: FURTUL informatiilor personale a devenit principala preocupare a infractorilor cibernetici!!”

  1. marius

    radu- incerc sa iti trimit un mail pe care eu l-am primit
    si primesc failure notice cum pot sa til trimit

  2. brit

Leave a Reply