Barbatii, mai vulnerabili decat femeile in fata atacurilor virtuale pe Facebook si Twitter

Potrivit unui sondaj efectuat de Bitdefender, liderul pieţei româneşti de securitate a informaţiilor, bărbaţii sunt mai predispuşi să cadă victime ale ingineriei sociale şi furtului de date ca urmare a folosirii reţelelor sociale Facebook şi Twitter, în comparaţie cu femeile.

Bărbaţii acceptă cereri de prietenie de la necunoscuţi, îşi publică locaţia, ignoră setările şi politicile de confidenţialitate şi permit accesul liber al necunoscuţilor în conturile lor mult mai repede decât femeile. Aceasta este concluzia celui mai recent studiu Bitdefender, realizat pe un eşantion de 1649 de bărbaţi şi femei din Marea Britanie şi SUA.

Acest gen de comportament riscant permite accesul persoanelor rău intenţionate la o mulţime de date personale, ce pot fi folosite pentru lansarea unor atacuri spam foarte bine targetate, favorizează furturile de identitate şi alte atacuri virtuale. Totodată, creşte riscul de a primi linkuri ce fac trimitere către pagini infectate. Toţi respondenţii aveau instalate softuri de securitate a datelor, ceea ce denotă un anumit nivel de conştientizare în ceea priveşte riscurile de securitate în mediul online.

Rezultatele studiului arată că 64.2% dintre femei resping cererile de prietenie de la străini pe reţelele sociale, în timp ce doar55.4% dintre bărbaţi iau această măsură. Aproximativ 24,5% dintre bărbaţi nu restricţionează străinilor accesul la profilele lor online, comparativ cu 16% dintre femei. Totodată, 25,6% dintre bărbaţi fac public locul în care se află, în timp ce 21.8% dintre femei fac acest lucru.

Datele au arătat, de asemenea, că bărbaţii din SUA adoptă un comportament mai riscant în mediul online decât bărbaţii din Marea Britanie. O altă concluzie importantă a studiului este aceea că precauţia pe reţelele sociale creşte proporţional cu vârsta respondenţilor.

Bărbaţii se expun riscurilor în mediul online într-o măsură mai mare decât femeile, în special când vine vorba de acceptarea cererilor de prietenie de la  persoane necunoscute”, a declarat George Petre, Bitdefender Senior Social Media Security Researcher. “Partea bună a lucrurilor este faptul că doar un sfert dintre utilizatori sunt dispuşi să împărtăşească locaţia lor pe reţelele socialeCu toate acestea, cele mai multe aplicaţiiîn special cele pentru telefoane mobilesunt concepute astfel încâtpermit implicit accesul la această informaţielucru care duce la situaţii jenante sau cu adevărat periculoase“, a continuat acesta.

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

3 responses to “Barbatii, mai vulnerabili decat femeile in fata atacurilor virtuale pe Facebook si Twitter”

 1. bcman

  La cate mailuri de phishing a primit maica-mea si, tinand cont ca pe mai toate le si credea, nu sunt prea sigur de veridicitatea acestui sondaj 😆
  Asta se poate demonstra si altfel: pe faravirusi (sau alte bloguri de specialitate), majoritatea covarsitoare a cititorilor (undeva pe la 80%) este constituita din barbati 😀

 2. myhhay

  @bcman cred ca acest sondaj se refera mai mult la atacuri gen alea unde era nu stiu ce poza cu o tipa dezbracata si cu mesaje gen “check what this girl did” sau chestii d-astea.Si aici cred ca au dreptate ca parca femeile nu sunt asa curioase in domenii d-astea:))

 3. bcman

  @mihai In aceasta categorie de phishing intra si mesajele gen: OMG! Am primit felicitare de la xyz… Ai 1000$ garantat daca imi dai toate datele tale personale plus parola la email etc. 😀

Leave a Reply