Unul din noua utilizatori de Internet navigheaza fara protectie

Numarul de tulpini noi de malware continua sa creasca; G Data Security Labs a contabilizat peste 1,2 milioane doar in prima jumatate a anului. Cu toate astea, aflam din sondajul international G Data Security Survey 2011 realizat la nivel global ca unul din noua utilizatori de Internet nu folosesc o solutie de securitate eficienta.

 O proportie semnificativa din populatia Marii Britanii navigheaza pe Internet neprotejata (sursa: Ofcom, The Communications Market 2011, Q1). Desi aproape jumatate dintre utilizatorii de Internet din Marea Britanie au platit pentru solutia instalata, 44% se bazeaza pe programe gratuite de securitate, solutii care nu sunt la fel de eficace precum solutiile platite. La nivel global, patru din zece utilizatori considera solutiile gratuite a fi egale cu pachetele de securitate platite, ca nivel de performanta si de tehnologie. Aceste rezultate sunt ingrijoratoare, deoarece astfel de utilizatori de Internet sunt tinte usoare pentru infractorii cibernetici. Pentru mai multe informatii despre comportamentul utilizatorilor si cunostintele acestora despre amenintarile online, consultati G Data Security Survey 2011.

„Utilizatorii de Internet care nu folosesc solutii de securitate eficiente pentru a se proteja impotriva atacurilor cibernetice risca sa devina victime ale infractorilor online,” explica Eddy Willems, G Data Evangelist. Utilizatorii se pot proteja, doar in cazul in care utilizeaza un software de securitate complet. In plus fata de protectia antivirus, acesta ar trebui sa includa tehnologii pentru detectarea malware-ului necunoscut, precum si protectie in timp real impotriva codurilor malware necunoscute. Pachetele de securitate care includ un firewall integrat, un modul anti-spam si un filtru web ofera cea mai buna protectie deoarece in astfel de pachete, toate componentele de securitate au fost armonizate, oferind astfel cea mai buna protectie posibila impotriva oricarui tip de atac.”

Cum se protejeaza utilizatorii in fata amenintarilor online?

graficAproape noua din zece utilizatori de Internet din intreaga lume folosesc o solutie de securitate pentru a se proteja impotriva amenintarilor de pe Internet. Aceasta este vestea buna. La polul opus, unsprezece la suta din utilizatorii de Internet navigheaza pe web fara o protecţie adecvata. La acest capitol, cel mai rau stau acest capitol, cel mai rău stau utilizatorii din Rusia și Olanda.

Aproape jumatate din utilizatorii de Internet din Marea Britanie, USA si Rusia au platit pentru un pachet de securitate. Cu toate acestea,  mai mult de jumatate dintre participantii la sondaj din Franta, Germania, Italia si Spania folosesc o solutie de securitate gratuita.

graficUtilizatorii nu sunt constienti de diferentele de performanta dintre software-ul de securitate gratuit si cel platit

 La scara globala, patru din zece utilizatori de Internet considera nivelul de performanta al unei solutii de securitate gratuite a fi la acelasi nivel cu cel al uneia platite. Acest punct de vedere este impartasit de aproximativ 50% din utilizatorii de Internet din Marea Britanie, Franta, Germania sau Italia. 42% dintre utilizatorii de Internet din Germania si Marea Britanie care folosesc un pachet gratuit de antivirus cred ca folosesc o suita cu protectie completa, iar aproximativ 10% nici macar nu stiu ce tip de solutie au instalata pe computer. Aceasta conceptie gresita se poate dovedi a fi una costisitoare pentru utilizatori. Peste toate acestea, programele gratuite de securitate, de regula, includ un numar limitat de tehnologii de securitate, ceea ce inseamna ca PC-ul nu este complet protejat de toate amenintarile de pe Internet. Solutiile de protectie antivirus gratuite includ rareori un filtru https, care sa depisteze un cod malware intr-un site web si sa-l blocheze inainte de a ajunge la browser. Acelasi lucru este valabil si pentru firewall-uri puternice, care ofera protectie in fata atacurilor directe sau pentru module anti-phishing, care impiedica accesul utilizatorilor la site-uri frauduloase.

Intrebari suplimentare si alte subiecte din G Data Security Survey 2011:

 • Ce stiu utilizatorii despre amenintarile si riscurile de pe Internet?
 • Cum se protejaza utilizatorii impotriva amenintarilor online?
 • Comportamentul pe reţelele sociale
 • Cine sunt mai bine informati: utilizatorii mai tineri sau cei mai varstnici?
 • Sunt barbatii cei mai buni surferi pe Internet?

G Data Security Survey 2011: Cum evalueaza utilizatorii amenintarile de pe Internet?

Producatorul german de securitate a intervievat in detaliu peste 15000 utilizatorii de Internet din unsprezece tari in ceea ce priveste protectia antivirus, programele malware si comportamentul acestora pe reţelele sociale. Rezultatele au fost analizate si comparate cu amenintarile actuale de pe Internet. G Data 2011 Security Survey ofera o prezentare detaliata a cunostintelor utilizatorilor de securitate IT si ne arata care sunt perceptiile lor gresite.

The G Data Security Survey 2011 este disponibil pe https://avsecurity.ro/images/stories/GData_SecuritySurvey_2011_EN_04.pdf

 

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

6 responses to “Unul din noua utilizatori de Internet navigheaza fara protectie”

 1. an888

  intrebare: firewall-ul de la windows 7, este suficient de bun sau e indicat sa merg pe o suita de securitate ?

 2. ocsi

  Daca ai cu ce [ma refer la capacitatile tehnice (procesor, memorie RAM etc) ale PC-ului] ramane sa decizi in functie de posibilitatile tale financiare.
  In general, da, “… firewall-ul de la windows 7, este suficient de bun …”.
  Daca vrei ceva gratuit:
  – IS = Comodo IS 5.8
  – Combinatie= Comodo Firewall (Online Armor, Outpost, Privatefirewall etc) + Avira (Avast, Avg, Panda Coud Antivirus, etc)
  Daca vrei ceva contra cost:
  – Kasperski IS
  – Bitdefender IS
  – Avira IS
  – etc.
  Bafta!

 3. Catalin

  Avira Free + Comodo Firewall este cea mai buna combinatie care face toti “banii”. Pe langa asta, o scanare suplimentara cu Malwarebytes’ Anti-Malware si SUPERAntiSpyware Free Edition nu strica niciodata.

 4. cobra

  Toţi ne dăm cu presupusul asupra protecţiei oferite de o suită sau combinaţie de produse dar nu am văzut nişte teste care să reflecte aceste opinii. În plus, în cazul combinaţiilor mai apar şi oarece probleme de compatibilitate care văd că sunt minimizate pe-aici.
  Se-ncumetă cineva să facă astfel de teste?

 5. tipo

  “G Data Security Labs a contabilizat peste 1,2 milioane doar in prima jumatate a anului.”
  adica gdata doar a facut suma, folosind motoarelel bitdefender si avast…scuzati-mi rautatea dar am ceva cu firmele de securitate care nu ofera absolut nimic. in afara de faptul ca au avut bani sa cumpere un motor antivirus de pe urma caruia fac bani, mai ofera…ce??

 6. Robert

  Salutare tuturor. Vreau sa subliniez faptul ca cei de la G Data sunt niste ignoranti(sau cel putin cine a realizat studiul, spunand ca momentan nu exista o suita de securitate completa gratuita pe piata; gratuit insemnand antivirus pur pentru ei si nu o suita de securitate. Puteti citi articolul si veti vedea acolo despre ce vorbesc. Vroiam doar sa spun aceste lucruri, arata educatia sau, mai bine zis “grija” lor pentru utilizatori……..
  Ma face sa vomit, m-am saturat de suite-le de securitate, cel mai prost exemplu, nimeni nu ar trebui sa cheltuiasca banii greu castigati pe un soft firewall integrat intr-un antivirus; si nu spun ca nu sunt bune sau irelevante, pentru ca nu pot sa discut asta, dar nu sunt necesare, un firewall hardware(router) este excelent si este tot ce un utilizator are nevoie pe langa firewall software gratuit din windows. Asta este o securitate aproape impenetrabila, daca este si configurata adecvat.

  Atat vroiam sa spun, am incercat sa tin scurt, multumesc pentru ca ati citit pana aici, nu si pentru cei care dau scroll si nu citesc; lenesilor!!! Va doresc tuturor sanatate si navigare placuta!

Leave a Reply