Aproape jumătate dintre PC-urile din România sunt vulnerabile la atacuri informatice

Experţii Kaspersky Lab avertizează că aproape jumătate dintre utilizatorii români nu îşi actualizează programele instalate pe computer, deşi folosesc software gratuit pentru care nu este necesară cumpărarea unei licenţe.  PC-urile utilizate de aceştia devin astfel vulnerabile la atacuri informatice, care exploatează breşe de securitate în versiuni vechi de software.

47,4% dintre computerele personale din România sunt vulnerabile la atacuri informatice deoarece nu rulează cea mai recentă versiune de Winamp. Astfel, toate variantele media player-ului mai vechi de versiunea 5.621 permit unui potenţial atacator să acceseze de la distanţă computerul victimei.

vulnerabilitati soft

„În general, punem cauza nivelului ridicat de vulnerabilitate a sistemelor din România pe umerii pirateriei – de cele mai multe ori, crack-urile pentru software-ul piratat nu funcţionează decât pentru anumite versiuni, determinându-i astfel pe utilizatorii de software piratat să renunţe la funcţiile de autoupdate în aplicaţii“, a spus Ştefan Tănase, Senior Regional Researcher, EEMEA, Global Research and Analysis Team. „Totuşi, dacă ne uităm la TOP 3 vulnerabilităţi prezente în spaţiul cibernetic românesc, acestea sunt prezente în pachete software gratuite, indicând că motivul principal al nivelului ridicat de vulnerabilitate îl reprezintă neglijenţa utilizatorului individual, care nu întelege importanţa update-urilor, mai ales a celor de securitate“, a încheiat Tănase.

Al doilea cel mai periculos software din România ale cărui vulnerabilități pot fi exploatate este Java. Pentru a proteja computerul, este indicată utilizarea celei mai noi versiuni, care poate fi descărcată gratuit de pe website-ul Java.

Vulnerability

Users count

Winamp Multiple Vulnerabilities

47.40%

Oracle Java SE Multiple Vulnerabilities

37.27%

Adobe Flash Player Multiple Vulnerabilities

34.42%

DAEMON Tools “\\.\dtsoftbusctl” IOCTL Denial of Service Vulnerability

21.82%

Microsoft XML Core Services Multiple Vulnerabilities

19.09%

Adobe Shockwave Player Multiple Vulnerabilities

15.71%

WinRAR Multiple Unspecified Vulnerabilities

14.42%

Apple QuickTime Multiple Vulnerabilities

11.82%

Microsoft Office OneNote URI Handling Vulnerability

6.49%

Apple iTunes Multiple Vulnerabilities

6.36%

Adobe Reader / Acrobat Multiple Vulnerabilities

6.23%

Mozilla Firefox Multiple Vulnerabilities

5.06%

Adobe Flash Player Multiple Vulnerabilities

4.94%

Macrovision SafeDisc secdrv.sys Privilege Escalation

4.68%

Opera Nested SVG Content Processing Code Execution Vulnerability

4.55%

BS.Player Playlist Processing Buffer Overflow Vulnerability

4.42%

KMPlayer MP3 File Processing Buffer Overflow Vulnerability

4.29%

Skype “skype-plugin:” URI Handling XML File Deletion Vulnerability

3.90%

TeamViewer Insecure Directory Permissions Security Issue

3.38%

ACDSee Products Image and Archive Plug-ins Buffer Overflows

2.86%

 

Adobe Flash Player este pe locul trei în clasament, cu un set de vulnerabilităţi ce afectează versiunile mai vechi de 10.3.183.10 ale software-lui, permiţând atacuri de tip cross-site scripting în browser sau chiar obținerea controlului de la distanță asupra sistemului.

Alte pachete software gratuite asociate cu vulnerabilităţi prezente în Top 20 sunt Adobe Shockwave Player şi Adobe Reader, Apple QuickTime şi Apple iTunes, Mozilla Firefox şi Opera, Skype, BS Player sau TeamViewer. De asemenea, în lista de aplicaţii care au nevoie de update-uri pe calculatoarele utilizatorilor români mai pot fi găsite şi pachete software comerciale, cum ar fi: DAEMON Tools, Microsoft Office, Winrar sau ACDSee.

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

15 responses to “Aproape jumătate dintre PC-urile din România sunt vulnerabile la atacuri informatice”

 1. bcman

  Stire bomba: Absolut toate PC-urile sunt vulnerabile la atacuri informatice 😀

 2. virus2009

  Au uitat sa mentioneze pirateria cum ar fi sistemul de operare 😉 , se stie ca foarte multi practica acest tip de “sport” .

 3. virus2012

  Acum ceva timp în urma uitam peste statisticile unui site și observam ca foarte multa lume folosește firefox 3.6 și nu știam de ce pentru ca pe atunci firefox ajunsese la versiunea 6. Dupa vreo 2 zile am mers la cineva la calculator și mi-am dat seama de ce mai folosește lumea versiuni vechi ale programelor. Multi își fac un folder cu programe pe care le instalează mereu după ce instalează Windows-ul fără a se mai chinui sa le descarce de pe site-ul oficial.La unii poate trec ani în care folosesc aceleași programe din folderul cu programe iar ei sunt mulțumiți de asta fiindcă s-au învățat. Când am întrebat niște persoane dacă au auzit de update ei m-au întrebat cei ala. Deci eu constat ca lumea trebuie încă sa învețe cei ala update.

 4. happyday

  iaca na, invazie de virusi pe blog de-acuma…asta mai lipsea…si posteaza succesiv…or fi frati, mai stii?

 5. virus2012

  virus2009 a uitat sa face update la o noua versiune de “virus”.

  1. happyday

   dragut. 😆

  2. virus2009

   Imi da eroare la instalarea noi versiuni 🙂

 6. Paul 46

  foarte utila stirea….si chestia legata de ” controlul de la distanta ” daca nu folosesti ultimele versiuni ale programului chiar nu o stiam…….eu foloseam ultimele versiuni ale programelor ( si inca folosesc ) dar fara sa ma gandesc de vulnerabilitatile ce le pot avea cele vechi…eu am luat-o ca pe ” o moda eleganta ” sa dau tot timpul update la ultimele versiuni ( si la windows la fel )…..deci inseamna ca ultimele versiuni ale programelor sunt mai sigure, asa-i?

 7. cobra

  Soluţia: în loc de Winamp se poate AIMP, în loc de Daemon Tools se poate DVDFab Virtual Drive, ca arhivator merg pe Power Archiver free dar se poate ori IZArc, ori 7Zip, în loc de Adobe Reader se poate Foxit Reader, ca player video merg pe VLC, iar ca vizualizator foto merge Picasa sau Irfan sau chiar FastStone. Şi, ca să rezolvaţi problema actualizărilor la toate aceste probleme există o soluţie (şi chiar gratuită) care se numeşte Secunia PSI. Şi-aţi rezolvat problema.
  Eu i-aş propune lui Radu să ne prezinte un tutorial cum vede el cea mai bună soluţie de securitate a PC-ului. Adică, ce setări recomandă de la instalarea sistemului de operare şi până la instalarea ultimei aplicaţii de securitate. PAre banal, dar uneori problemele grave au soluţii extrem de simple.

 8. adriana

  @cobra: Ar fi interesant de oferit alternative la programele consacrate si care de fapt sunt tinta predilecta a atacurilor informatice. Astept opinii si sugestii.

 9. hirosima

  Va recomand tuturor sa treceti pe platforma linux, unde apele sunt linistite, iar problemele sunt minore.

 10. zame77

  Uite ce spun si eu ca nestiutor(nu stiu daca este bine): ” ezicsta ” Winamp free, OpenOffice free, 7zip free,Adobe Acrobat sau Foxit Reader free,Flash Player free,BSPlayer free ,KMPlayer Free,VLC free,Java Free,Daemon Tools Free,Mozilla,Google Chrome,Opera si asa mai departe.Windows-ul il ai gata instalat cand cumperi PC-ul (dupa stiinta mea ), ai FARAVIRUSI.COM la dispozitie cu programe de backup si suite de securitate cu licenta originala. Atunci de ce te mai complici sa iei programe piratate. Daca domnul Radu, ar avea timp sa ne spuna cateva setari la programe le esentiale,ar fi ideal . Oricum bun articolul,pentru ca este bine sa stie oamenii ce riscuri sunt atunci cand iei softuri piratate. Banuiesc ca multi o sa zica ca altfel nu se poate,sau o sa sara arsi, insa cand ai la indemana softuri free de ce sa risti,nu-i asa ?

 11. cobra

  @adriana Păi, asta am şi făcut. Să prezint alternative la programele consacrate. Ca să nu deviez de la subiect m-am limitat doar la alternativele pentru aplicaţiile prezentate. Ceea ce am prezentat este rezultatul mai multor teste făcute de mine în special la instalarea lor pe laptopuri unde, pe de-o parte, trebuie să ocupe cât mai puţine resurse şi, pe de altă parte, să răspundă nevoilor utilizatorului. Asta nu înseamnă că n-ar mai fi şi altele…

 12. cobra

  @zame77 Că este free sau nu asta nu înseamnă că Winampul nu mai are găuri de securitate. Acelaşi lucru şi despre celelalte din listă care au fost menţionate de tine. Trebuie găsit ALTCEVA care să aibe cât mai puţine sau, cazul ideal, să nu aibe deloc. Dacă nu ai alternativă atunci foloseşti aplicaţia disponibilă dar măcar să fie ultima variantă care, se presupune, ar fi cea mai bună.

Leave a Reply