Impactul Produselor de Securitate asupra Performantelor PC-ului – Test AV-Comparatives Decembrie 2011

Av-Comparatives test performantaCe suita de securitate este cea mai light? Ce program sa instalez, care sa fie eficient, dar sa nu-mi “ingenuncheze” calculatorul?
Care dintre antivirusi scaneaza cel mai rapid si nu-mi incetineste nici viteza netului ?!

Ei bine, acestea sunt intrebarile pe care cei mai multi dintre voi si le pun si probabil ca primesc raspunsuri diferite, in functie de persoana pe care au interpelat-o.

Alaturi de detectie, criteriile de mai sus, sunt foarte importante de asemenea, chiar daca ai un PC de ultima generatie.
Iata ca Av-Comparatives.org a venit in intampinarea acestor dileme: “Care program de tip security suite este mai performant cu un consum scazut de resurse?” si a realizat testul de performanta pe luna Decembrie 2011, disponibil pe site-ul lor oficial.

Au fost evaluate 20 programe de tip Security Suite, pastrandu-se setarile implicite (default).
Criteriile de testare au fost 7 si anume: Copiere fisierelor, Arhivare\Dezarhivare, Codare video, Instalare\Dezinstalare programe, Lansare aplicatii, Download de pe internet si Worldbench Testing Suite (XP).

S-a folosit un Intel Core i5 2.67GHz cu 4GB RAM si hard disk SATAII pe sistemul de operare: Windows 7 Home Professional SP1 64-bit.
S-au acordat calificativele: slow, mediocre, fast, very fast pentru fiecare criteriu ales de testare.

In ceea ce priveste Copierea de Fisiere s-a efectuat testul initial si apoi al doilea (unde anumite programe pot avea optiunea de a nu scana fisierele nemodificate de la ultima scanare). Avast, AVG, Avira, ESET, F-Secure, K7, Kaspersky si Symantec au inregistrat very fast la ambele rulari.

Arhivarea si Dezarhivarea toate produsele au obtinut fast si very fast, cu exceptia Pc Tools si Trustport.

Legat de codarea fisierelor multimedia: audio si video, toate programela antivirus au obtinut calificativul fast sau very fast, cu exceptia G Data si Qihoo, neavand un impact vizibil asupra performantelor acestei operatiuni.

In ceea ce priveste instalarea sau dezinstalarea unui program, toate programele de tip Security Suite au obtinut calificativul fast sau “very fast”.

Descarcarea fisierelor de pe internet este o operatiune destul de comuna si este important ca ea sa nu dureze mai mult decat este necesar. Toate programele au primit calificativul maxim la acest capitol.

S-a evaluat de asemenea impactul asupra deschiderii unor documente Word sau PDF. Daca la a doua rulare toate produsele au fost rapide sau foarte rapide, la prima deschidere a unui astfel de fisier BitDefender, G Data, McAfee, Microsoft, PC Tools, Qihoo si TrustPort au inregistrat rezultatul mediocru.

La final, s-a realizat testul PC Mark 7 Professional, unde pe primul loc s-au clasat K7 si ESET cu un scor de 99.8, urmate de Symantec si Avast cu 99.7, F-Secure – 99.6, Microsoft – 99.5. BitDefender, McAfee, Trend Micro, TrustPort si PC Tools au fost codasele.
Testul PC Mark contine 6 scenarii din viata de zi cu zi a unui utilizator obisnuit. Fiecare scenariu contine cateva operatiuni care includ: criptare, decriptare, codare video, descarcarea de fisiere online, rularea unui joc, etc.

Sumarizand aceste rezultate (fiecare criteriu si calificativ obtinut avand un punctaj), clasamentul final a fost urmatorul:

1. ESET si K7 – 189.8
2. Avast si Symantec – 189.7
3. F-Secure – 189.6
4. Avira – 189.1
5. Kaspersky – 188.9
6. AVG – 188.6
7. Microsoft – 187.5
………………….
15. BitDefender – 167.9
16. Qihoo – 161.1
17. Trustport – 157.4
18. PC Tools – 154.3

Este recomandat, daca aveti un PC mai slab, sau chiar daca e mai bun si nu vreti sa fie incetinit de suita de securitate, sa tineti cont de aceste rezultate. Produsele din prima jumatate a clasamentului final sunt cele mai bune in ceea ce priveste impactul asupra resurselor sistemului, cele din coada listei pot incetini calculatorul foarte mult.

Pentru rezultatele detaliate accesati site-ul Av-Comparatives.org:
https://www.av-comparatives.org/comparativesreviews/performance-tests, testul din luna Decembrie 2011.

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

18 responses to “Impactul Produselor de Securitate asupra Performantelor PC-ului – Test AV-Comparatives Decembrie 2011”

 1. happyday

  “Vrei sa cunosti lucrurile? Priveste-le de aproape.”
  Citat dupa unul dintre cei mai patrunzatori oameni pe care i-a avut tara asta umila.

  E valabil pentru orice antivirusac ce-si doreste solutia optima de securitate. 🙂
  Spor! 😀

 2. serbanra

  Comodo de ce nu apare in teste??

  1. cobra

   După ultimele comentarii poate sunt prea supăraţi că rezultatele nu ies aşa cum vor ei.

  2. Cris

   Tu de ce crezi? 😀

   Scandalul ăla generat de geniile malefice din spatele Comodo îți sugerează că va mai participa produsul lor vreodată la AV-Comparatives? 😀

 3. adrian

  Nod32 nu e nici pe departe cel mai grozav antivirus dar il folosesc fix din motivul de mai sus …. sistemul meu respira normal cu el. Am fost fan Avira pana anul asta, am si o licenta dinaia de la promotia de pe feisbuc. Daca cei de la Avira au facut o campanie de fidelizare cu sigurnata nu au ales potrivit versiunea cu care sa o faca … dar cred ca au facut o campanie de giveaway ca se asteptau ca nimeni sa nu mai descarce nici versiunea free daramite sa mai si plateasca pentru gaura de resurse pe care o numesc antivirus.

 4. cobra

  La ultimul test clasamentul la impactul asupra sistemului arăta altfel. E adevărat că nu au fost testate atât de detaliat. Mă întreb, cum ar fi arătat clasamentul anterior dacă s-ar fi folosit aceste rezultate? Şi care o fi motivul pentru care nu s-au folosit (şi) atunci?

 5. Tigari Electronice

  Pacat ca nu apare comodo 🙁 eram curios ce rezultate are… next time

 6. BPS

  Mi se pare ciudat ca apare in test K7 si Qihoo, adica produse mai putin cunoscute, cel putin la noi, dar nu Comodo, care cred ca este foarte cunoscut pe oriunde. Eu dupa ESET as fi pus Comodo ca impact asupra resurselor. Asta a rezultat din experienta mea. Dupa ele Symantec si Avast. Apoi Avira si AVG. Cam asta ar fi topul meu. Iar ca suita free, clar, Comodo.

 7. Stephan

  Astia de la Av-Comparatives sunt precum ospatarii din restaurantele alea cu iz de bodega. Iti provoaca lehamite.
  Am testat mai toate suitele de securitate din acest test pe desktop-ul de acasa (destul de vechi, de altfel, un Athlon de 2,21 Ghz si RAM-ul de 2GB).
  Pai daca F-secure este light…. atunci si Stefan cel mare era suedez.
  Din toate cele de-acolo as spune ca webroot, kasperski, G Data, ESET si Panda sunt cu adevarat light.
  In rest, Dumnezeu cu mila.
  Desigur, as adauga si Comodo, care nu e prezent in test.

 8. Moroi

  Slaba configuratie au testat. De ce oare nu le-au pus pe un main-frame? Acolo sa testeze cu adevarat impactul aspra resurselor. Doar orice user are un mainframe in casa.

  Pot aproxima ca sub 20% din calculatoarele din intreaga lume au de la Core i5 in sus. I5 cu 4 giga e un sistem bun. Media oamenilor e un core2duo/dual core cu doi giga de ram (si alternativele de la AMD). Pe un astfel de sistem trebuia testat. Sa vad mai iesea „very fast” la toate ?

  Unde e prietenul BullGuard ? Nu-l vad eu sau a reusit sa blocheze si I5-ul?

  Mie mi-a rupt sistemul grav. Atat el cat si G-Data (ala luat de la tine cu 4 luni de licenta) ambele mi s-au blocat la dezinstalare , noroc ca le scoteam cu Revo si a sters el ce nu reusise uninstall-ul propriu. Sistem complet curat, windows pus proaspat.

  1. virus2009

   De ce nu incerci sa treci pe linux, acolo nu cei mai avea probleme cu resursele consumate de av.

   Indiferent de x86 sau x64 vei simti diferenta intre distributile de linux si windows .

   1. Moroi

    STAU pe linux ! Nu-i asta problema…ma refer la laptopul nevesti-mii

  2. george

   @Moroi: Instaleaza NIS. Consuma putin…si in plus e si bun.

 9. Valigw

  Stephan, gresesti in cateva privinte. F-Secure, crezi ca degeaba a castigat premiul de cel mai bun antivirus pe anul 2010 ?
  Eu cred ca, clasamentul este corect, puteti compara cu penultimul test facut in august 2011, nu sunt diferente prea mari.
  Cat despre GData, nu are cum sa fie light pt. ca are 2 antivirusi ! La fel Kaspersky, consuma multe resurse, sper sa fie obiectiv si sa ne confirme asta si amicul “virus2009” care cunoaste f. bine acest produs.
  Moroi, mergi pe “barba” lui George cu NIS-ul ca ti-a recomandat f. bine, iar daca nu prinzi o promotie sau nu ai bani (vezi si oferta Romtelecom=mie mi se pare ca au pret OK), poti instala Avast free ca vad ca sta bine in top.

  1. virus2009

   Eu am setari facute la singe cum se spune si pot sa spun fata de Bit e ok , eu folosesc acuma platforma pe x64 windows 7 din iunie si e ok.

   Era ok si pe x86 , softul lucreaza 100% perfect fara retinere .

 10. Robert

  Radu, vreau doar sa-ti spun despre testul de stergere efectuat de av-comparatives.org. As dori sa adaugi in articol, ca este publicat pe site-ul lor de ceva timp si tu inca nu l-ai adaugat, iar eu nu am vazut sa-ti fi spus cineva pe aici despre test. Sanatate si sarbatori fericite le urez tie si tuturor. Pace pe pamant ar fi un ideal, care nu cred ca se va indeplini vreodata! Multumesc:)

 11. Paul
 12. Robert

  @Paul: Mmmda…… Corect. Iti multumesc, nu am deschis acel articol, din pacate.

Leave a Reply