Test al Devirusarii pe 18 solutii de securitate (av-comparatives – decembrie 2011)

av-comparativesAv-Comparatives a dat publicitatii al doilea test al devirusarii pe cele mai utilizate 18 suite de securitate.

Ei bine, protectia nu e suficienta, uneori (sau de foarte multe ori) un PC este deja infectat si antivirusul trebuie sa faca fata unei devirusari complete si eficiente.
De aceea devirusarea poate si ea conta foarte mult daca un produs nu a reusit sa pastreze PC-ul curat.

Au fost testate 18 programe antivirus pe 10 virusi printre care
Virusii nu au potential distructiv (un antivirus poate sa-i dezinfecteze fara a fi nevoie sa inlocuiasca fisiere critice de sistem). Virusii au fost testati pe rand, iar programul antivirus a fost setat la maxim si actualizat inaintea scanarii.
S-a verificat apoi existenta urmelor virusului (fisiere, chei registry, etc) dupa devirusare.
Unele programe ofera posibilitatea crearii unui CD bootabil de scanare iar altele (ex: Avast! ofera scanare la bootare).

Produselor li s-au acordat puncte in functie de nivelul de dezinfectie atins pe 2 categorii:

 1. Devirusarea
 • indepartarea virusului: pentru stergerea completa, inclusiv a cheilor registry si a altor fisiere create de malware = A, virusul sters, dar fisiere neimportante (inclusiv chei registry) sunt inca prezente = B, stergere incompleta cu posibilitatea reactivarii virusului = C
 • indepartarea fisierelor neesentiale\cheilor registry create de acesta
 • functionarea PC-ului in timpul si dupa devirusare: erori\BSOD aparut in timpul sau dupa eliminare = D
       2.  Usurinta in devirusare
 • devirusare normala = A
 • devirusarea necesita restartare in Safe Mode = B
 • devirusarea necesita CD bootabil = C
 • devirusarea necesita contactarea suportului tehnic = D

Detaliile complete ale punctajului pe site-ul oficial

In final, clasamentul arata astfel:

 1. BitDefender – 90
 2. PC Tools – 88
 3. Kaspersky, Symantec – 86
 4. Avira – 80
 5. Webroot – 78
 6. ……
       13. ESET – 58
       14. AVG – 57
       15. G Data – 55
       16. Avast – 52

Detaliile complete ale testului le gasiti accesand site-ul Av-Comparatives.org.

Pe ce loc se afla produsul vostru de securitate ?

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

67 responses to “Test al Devirusarii pe 18 solutii de securitate (av-comparatives – decembrie 2011)”

 1. Paul

  Felicitari BitDefender!

  O seara placuta!

 2. BPS

  “Pe ce loc se afla produsul vostru de securitate ?”

  Produsul meu de securitate nu a fost in test. 🙂
  Ma mir sa vad PC Tools si nu Symantec printre primii.

  1. Cris

   Symantec e pe 3, având calificativul Advanced+, foarte puțin sub PC Tools. Eu zic că e ”printre primii”, nu?

 3. lili

  Ma bucur sa vad ca produsul symantec are un punctaj asa mare la devirusare …desi cea mai buna devirusare e reformatarea pc -ului

 4. BPS

  Comodo Internet Security Premium 5.

 5. Cris

  Radu, de ce nu (mai) publici clasamentul pe certificări (S, A, A+)? De ceva timp am văzut că au cam dispărut din articolele tale despre AV-Comparatives certificările acordate produselor testate. Și știi și tu foarte bine că sunt mult mai relevante decât clasamentul cu cifre exacte (procente de detecție, punctaje, etc…), clasament care ar trebui să fie prezent doar cu titlu informativ.

  Un alt lucru interesant, care zic eu că era bine de menționat: uitându-mă pe raportul complet, am văzut că toate produsele au stat foarte prost (majoritatea scoruri DD, 3 scoruri CC) la dezinfecția unei infecții cu un ransomware. Acest tip de infecții este destul de periculos, mai ales pentru persoanele care au date importante în sistem. Și prin ”date importante” nu mă refer numai la acte, documente de serviciu, sau mai știu eu ce alte informații de genul ăsta. Ci mă refer (și) la datele cu caracter personal, care au uneori o valoare inestimabilă (acea valoare sentimentală) și care de cele mai multe ori nu pot fi înlocuite sau recuperate: poze (familie, prieteni, amintiri), înregistrări video (asemenea), emailuri, etc… tot ce o persoană stochează pe termen lung în sistem, nu neapărat pentru utilizare intensivă, ci doar pentru a le păstra (așa cum se păstrau pozele într-un album foto). Ce-i drept, acum toți își aruncă pozele ”personale” pe feisbuc, să le dea lumea ”like”, dar asta e o altă poveste…

  Revenind: un malware de tip ransomware este unul destul de periculos, pentru că de obicei nu atentează la buna funcționare a sistemului, sau la spionarea utilizatorului. Ci afectează utilizatorul mai ales la nivel emoțional, blocându-i accesul la unele tipuri de fișiere de pe disc (în diverse moduri, de obicei prin codare/criptare/alterare controlată), și informând ”respectuos” utilizatorul că, dacă dorește să le recupereze, trebuie să plătească. De obicei această informare apare ca una formală, de tipul ”Windows/Sistemul a detectat că unele fișiere sunt inaccesibile. Descărcați acest software (+link) pentru a le recupera”. Da, seamănă cu un rogue, dar nu este. Acel software de recuperare, în general, chiar funcționează. Scopul atacatorului nu este de a distruge informația respectivă, ci de a convinge utilizatorul să plătească pentru a o recupera.

  Revenind la test: toate produsele testate au obținut scoruri minime la o astfel de infecție. Părerea mea (proprie și personală) este că acest lucru este un lucru FOARTE BUN (paradoxal). De ce spun asta? Pentru că versiuni de ransomware sunt multe, și se modifică zilnic. Modul de alterare a datelor poate fi unul dinamic (variabil în funcție de sistemul pe care rulează acea infecție). Iar dacă un antivirus s-ar băga să încerce o recuperare și ar eșua… să spunem că utilizatorul nu ar fi foarte bucuros. Da, cei de la compania de securitate ar spune ”nu noi am stricat datele, ci infecția. Nu avem nicio vină”, ceea ce e corect. Dar utilizatorul tot fără acele date rămâne, chiar dacă, în mod normal, acele date SUNT RECUPERABILE! Acum câteva săptămâni am avut și eu de-a face cu un astfel de ransomware, și m-am chinuit vreo 2-3 săptămâni (prin metode de traceing, debug, monitorizarea traficului de rețea, și, în final, reverse engineering la sânge) dar, în final, am reușit să scriu un utilitar care i-a salvat persoanei respective zeci/sute de GB de informație (poze, filme, documente, etc…). Dacă un antivirus se băga peste acele date și nu le recupera integral, erau terminate.

  Deci, ca un sfat pentru cei care au ghinion să dea peste astfel de probleme cu un ransomware: nu vă panicați! Dacă datele sunt pierdute, sunt pierdute. Asta e. Dar dacă se pot recupera, atunci trebuie urmați câțiva pași pentru a vă asigura că nu le compromiteți.
  Un lucru foarte-foarte util ar fi să aveți un sample din infecție! Doar analizarea unui fișier JPG nu oferă suficiente informații relevante pentru a-l recupera. În schimb, analizarea malwareului ajută extraordinar de mult! Deci, un sfat care poate suna ciudat: în momentul în care primiți o notificare de genul ”descărcați softwareul X pentru a recupera anumite fișiere”, și nu știți din partea cui vine acea notificare, dezactivați antivirusul, sau setați-l ca, sub nicio formă, SĂ NU ȘTEARGĂ NIMIC! Este foarte important să aveți un sample din infecție, altfel e posibil ca nimeni să nu vă mai poată ajuta. După ce faceți rost de un sample (pus bine, într-o arhivă parolată, pentru a nu putea fi afectat de antivirus), puteți face o scanare a întregului sistem pentru a vedea exact cu ce infecții vă confruntați. Repet, cel mai bine în acest caz este să țineți antivirusul pe acțiune manuală, să nu șteargă nimic în mod automat. Tot ce detectează antivirusul, mutați într-o zonă sigură (arhivă parolată). Nu mutați în carantina antivirusului, pentru că e posibil să nu le ai puteți scoate.

  După aceea, faceți un backup (copie) a fișierelor care vă interesează în mod special (poze, filme, etc… ) Chiar dacă au fost modificate și sunt momentan inaccesibile, măcar vă asigurați astfel că le păstrați în forma originală, și nu le va corupe ceva/cineva, intenționat sau neintenționat.

  Apoi contactați ajutor specializat. ori contactați suportul tehnic al soluției de securitate folosite, ori căutați ajutor de forumuri specializate (poate găsiți pe cineva dispus să vă ajute cu o analiză și/sau crearea unui utilitar personalizat pentru cazul respectiv). Ori puteți contacta o firmă de recuperarea datelor, deși nu știu dacă există firme ce se ocupă și de cazuri de infecții – oricum, această variantă sigur costă și, decât așa… mai bine riscați și trimiteți bani atacatorului, că de obicei are ”tarife” mai mici 😆

  Evident, ca să preveniți astfel de neplăceri, se pot folosi backupuri ale datelor importante ÎNAINTE de infecție. Backuprui la care să umblați rar, și doar când sunteți siguri că sistemul este OK, minimizând astfel riscul ca inclusiv backupul să fie infectat. Totuși, ca idee, mediile optice (CD, DVD) NU sunt bune pentru backup pe termen lung, deoarece se degradează în timp, și vă puteți trezi cu pierderi de date. Personal aș recomanda utilizarea unui HDD extern numai pentru backup, pe care să îl conectați doar periodic la sistem, iar în rest să-l țineți bine stocat (eventual în șifonier, să nu stea în praf sau umiditate mare). Sunt destul de ieftine, cu capacitate mare, și mult mai versatile decât mediile optice (cu grad mare de degradare, sensibile, și care pot fi scrise o singură dată).

  Și cu asta s-a încheiat și ”lecția de securitate” pe ziua de azi, ”cearșaf” dedicat, din nou, eternului happyday 😆 Să-l savurezi, meștere, că presupun că ți-era dor. Probabil vei fi printre foarte puținii care vor avea răbdarea să citească tot (sau poate nici tu 😆 ), dar eu mi-am făcut datoria. 😆

  1. Cris

   P.S.: Radu, cred că ar fi util să inițiezi pe blog o categorie noua, ceva de genul ”ce să faci în caz de infecție”. Simptome specifice, posibile cauze, metode de abordare. Nu neapărat situații specifice (infecție cu malwareul X), deși nici astea n-ar strica. Dar pot fi prezentate și situații ceva mai generice, ca cel cu ransomware de mai sus. 😉 Succes.

  2. virus2009

   Imi gadeau lacrimile cit am stat cu ochii holbati sa pot termina de citit , nu mai reuseam sa clipesc 😆 , un chin pentru mine , nici la scoala cind am fost nu am citit atita , ar fi timpul sa scri o carte .

   1. Cris

    O,daaa… numai de scris cărți n-am eu timp, chef și motivație. 😀 Las plăcerea asta celor care au talent la scris. 😀

   2. Nick

    @virus2009
    Te cred, deseori chiar se observă … 🙄

    1. virus2009

     Crezi ca nu stiu unde ai batut apropoul , ai ca esti inteligent .

 6. Nick

  Iote că printre aia puținii care au avut răbdarea necesara parcurgerii comentariului tău am fost și eu. 🙄
  Profund, foarte profund …
  De nota 10A+ 😆

  1. Cris

   Mersi, mersi 😆
   Nici nu m-așteptam la altceva de la tine. 😀 Dar știu că happyday le savurează în mod special, că le citește seara la gura sobei, ca pe povești nemuritoare, mai ales că vine iarna acuma. Nu prea contează ce scrie în ele, dar lungi să fie. 😆

   1. ocsi

    Excelent comentariu (ma refer la cel explicativ). Foarte complex si relevant. Poate reprezenta un articol. Dupa umila mea parere ar trebui sa faci un articol pe aceasta tema.
    Felicitari pentru cunostinte si expunere!

   2. Nick

    Daaa, happyday bănuiesc că chiar le și stochează pe calculatorul personal. In cazul ăsta are deja o arhiva de câțiva zeci de Gb. … 😆

 7. mariusD

  Bravo Cris,felicitari pt comment….Poti chiar spune ca este un articol pe acest blog!Are dreptate Radu!

 8. George

  Buna initiativa Cris! Foarte multi deja sunt infectati cand apeleaza la o solutie de securitate noua si atunci nu stiu cat succes mai are asta. E foarte util sa invatam si sa dezinfectam inainte de a apela la ceva nou fara sa stim ce poate face.
  Asteptam noua sectiune a blogului!

 9. lili

  Da pot sa zic ca astfel de comentari ,mie una imi face placere sa le citesc ..La mai multe @Cris
  Ps:Sa intamplat ceva cu @happday?!!..Ca sincera daca nu scrie el ceva nu se face lumina pe aici

  1. virus2009

   Sa fi dat la porcul din cotet si nu mai are timp 😆

  2. Nick

   @lili
   No stai tu liniștită, că amu’ schimbă halogenele și face el lumină ! 😆

 10. Farcas Gelu Danut

  F-Secure…Standard 🙂

 11. virus2009

  Mai doreste cineva licente pentru 1 an la Bugdefender IS ? Sa ridice mina , fara adresa e-mail de yahoo .

  1. Adelin

   vreau si eu o licenta de IS .. oricare… – wtf.adelin@gmail.com

 12. mariusD

  @virus2009: daca mai ai te rog vreuna de Kaspersky Internet security sau Norton Internet scurity:

  vali_dumitru73@yahoo.ro

  1. virus2009

   La kis am pe ceia ce o si folosesc , dar pentru tine amice nu am.

 13. mariusD

  mersi oricum!

 14. catalin

  @virus2009

  Eu ti-am dat o adresa de gmail dar nu a intrat nimic pe ea – theteacha12@gmail.com
  Daca nu merge aia, da te rog pe: catalin@orastie.org

  Merci 🙂

  1. virus2009

   De ce nu esti cinstit , pe gmail merge 100% , mai bine spui ca mai doresti inca o licenta si e ok , eu oricum primesc confirmare de trimitere licenta .

   Nu te servesc pentru gestul tau , poti sa te superi dar asta e , sa nu crezi daca sunt bun sunt si prost .

  2. virus2009

   Promo inchis pentru toti utiliazatorii .

   1. virus2012

    Asa fii “rău” domnule “virus 2009”!

 15. happyday

  ce sa mai zic maestre Cris ?

  m-ai cam lasat fara cuvinte la comm-ul asta. e regele cearceafurilor dar si cel mai interesant dintre toate , nu ma asteptam la ase surpriza de sarbatori. 🙂 numai ca nush de mai am giuma’ de top de hartie sa-l imprim si sa-l pun in albumul dedicat. 😆
  da’ fac io rost, nu poate sa-mi lipseasca perla coroanei din colectia de giuvaieruri . 😉

  1. Cris

   Cum, și nu comentezi nimic despre cât mă trage lumea de mânecă să mă apuc de blogăreală? :-s 😆 Că așteptam și eu o binecuvântare de la tine, sau o interdicție absolută, sau ceva… să știu și eu ce să fac. 😆

   1. happyday

    apai fiule, daca binecuvantarea mea e singurul impediment, ti-o dau din toata inima. 🙂

    fii binecuvantat si iertat iti fie pacatul de a nu scrie pana acuma decat comentarii pe blogul asta maiastru.
    asa ca dispari mai repede la balotat articole, pana nu-ti botesc scafarlia aia doxata, acum si in vecii vecilor, amin ! 😀

    na, c-am inlaturat si ultima piedica, de-acu’ sa te vad… 🙂

 16. catalin

  @virus2009

  Iti dau cuvantul meu sincer ca pe acea adresa de gmail nu a intrat nimic ; acum e problema ta daca crezi sau nu 🙂
  Cu atatea promotii pe acest site crezi ca te-as fi mintit doar pentru “inca o licenta” de la BitDefender?
  Merci oricum!

  1. Cris

   O idee: directorul de Spam l-ai verificat? Cine știe, poate a ajuns acolo din greșeală. 😉

  2. virus2009

   Pe adresa cea de .org nu merge si pe aia de gmail imi spune ca a fost trimis un cod de licenta , probalil ca mint ei acuma .

   Sa incheiem subiectul si sa fim amici pe viitor, daca si vrei .

 17. catalin

  Da, am verificat, nu e nimic! Sincer! AM doar un singur mail, un trial de la Eset de pe data de 11.
  Oricum incerc eu acum sa iau licenta la BIS 2012.
  Sper sa mai functioneze metoda.
  @virus2009
  https://www.bitdefender.de/pcwelttestsieger

  Luai licente de aici cu cyberghost vpn? 🙂

  1. virus2009

   de acolo dar metoda e alta 😉 , pe cit de simpla pe atit de eficienta

   1. Valigw

    @virus2009 ai putea sa imi spui si mie metoda prin care poti obtine licente de pe acel site German?

 18. basano

  Cum sta cu consumul de resurse acest Bitdefender…..

  1. virus2009

   Daca instalezi versiunea 2011 e ok , v/2012 iti rupe “carcasa” – nu recomand

 19. basano

  Mersi @virus2009!

 20. AlienForce1

  `virus2009 : Daca instalezi versiunea 2011 e ok , v/2012 iti rupe “carcasa” – nu recomand`

  Mie mi se pare MULT mai legera vers.2012 … (si am instalat pe mai multe calculatoare BD Internet Security 2012…)

  1. virus2009

   Acuma depinde la ce te referi cind spui lejer , la consum de resurse rupe sistemul , daca ti-asi spune de kis ai sa spui ca consuma resurse multe , iti spun e ca e ok fata de bis 2012 , spun asta ca unii useri spun ca e consumator de resurse.

   Analizeaza problema semnalata si ai sa te convingi . L-am probat pe pc-ul meu si stiu ce vorbesc .

 21. Qlimax

  @virus 2009 fara suparare da nu rupe nimik. In momentul de fata pe sistemul meu BIS foloseste 21mb din memorie, nik la procesor(itunes, mess si un browser deschis). La o scanare urca pe la 200mb si 15 la suta procesorul. Intr-adevar “rupe sistemul”. Hai peace!

  1. virus2009

   Ce reprezinta aceste date la tine ” La o scanare urca pe la 200mb si 15 la suta procesorul ” ? Daca ai un I 7 si 8 G RAM te cred , Oricum e unul dintre cele mai solicitante AV-uri al ora actuala .

   Eu am un proc E 5300 si un 4G ram (DDR2/800) pe windows 7 X64 si se simte destul de bine pe linga de folosesc eu ca suita (kis) , diferenta e mare , pc-ul merge ciudat , link net se incarca foarte greu (am abonamentil mediu de la rds) nu cel mai slab , consuma mult ce mai .

 22. Qlimax

  Si eu am windows 7 x64, 4G si un quad, sistemul se misca f bine. Dar vorbeam strict de folosirea resurselor, nu de bug-uri 🙂 Si la mine mergea greu browsingul dar dupa ultimul update se pare ca au rezolvat problema. Peace!

  1. virus2009

   Au fi rezolvat problema cu canalizarea la sediul unde isi au birourile , nu si cu softul 😆

 23. Valigw

  Frate Virus 2009, imi pot permite sa te intreb, esti Roman ?
  Eu sunt mandru de realizarile Bitdefender !
  Felicitari Bitdefender !
  Hai sa fim constructivi, critica nu trebuie sa distruga, doar sa ajute, semnalam problemele, ca ele sa fie cunoscute, rezolvate, astfel se obtine un produs bun. Cu multa munca si ajutor/critici de la utilizatori.
  Respect optiunea ta sa sustii un produs rusesc (Kaspersky), aceasta tara ne-a adus multe MULTE si MARI deservicii (exprimare f. diplomatica). Si eu sustin un produs american, nu ii agreez (cu toate ca fratele meu e cetatean american) as putea sa-i pun pe primul loc dupa rusi, ca “preferinte” negative -evident.
  Toate acestea nu au de a face si nu ar trebui sa afecteze relatiile noastre cu produsele Romanesti.
  Recunosc ca sunt genul care cauta in supermarket producatorul pe eticheta. Este o crima sa dam banii la fratii, surorile, rudele noastre si taranului Roman ?
  Inchei aici, altfel risc sa-mi sara la “gat” unii membri mai glumeti (nu trebuie sa nominalizez, ii stim noi/se stiu si ei).

 24. virus2009

  Sunt Roman , stai relax , nu ma intereseaza decit produsul nu si tara de origine , poate fi si Congo , nu ma intereseaza , atita timp cit ma multumeste ca securitate ce o ofera e ok , Bit e bun ca detectie dar pacat de problemele ce le intimpini cu programul , nu ai probleme cu invectiile intilnite pe net , medii de stocare , etc… si te lovesti de problemele bine stiute (soft) .

  Sa cumperi produsul si sa vezi ca serviciile nu raspuns (2009 si 2010) sau nu poti activa produsul (2011) iti zic eu ca te simti tare aiurea si te gindesti pentru ce ai dat acel banii la achizitionarea produsului , au 4 luni parca de la aparitia versiunii “finale” 2012 si probleme cu softul mai au si acuma .

 25. BPS

  Si eu caut intai produsul national acolo unde cumpar ceva, dar il aleg dupa ce constat ca-mi ofera acelasi raport calitate-pret ca unul strain. Problema la BD e prea veche in ce priveste “finisajul” produsului si resursele consumate. E rusinos pt ditamai producatorul ca dupa atata timp inca nu au o solutie la aceste reclamatii.

 26. Paul

  Ca veni vorba: https://news.softpedia.com/news/Kaspersky-Store-Presents-XSS-and-Iframe-Injection-Vulnerability-241411.shtml

  a mai patit si Eset asta, din cate stiu BD nu a avut parte de astfel de evenimente.:d

  O seara placuta!

 27. alin

  Paul crede-ma am avut toata intelegerea pt bitdefender. I-am dat prea multe sanse si degeaba! Vad ca problemele semnalate de noi aici nu au fost bagate in seama de producatori. E posibil ca si KIS sa aiba problemele lui si desi in opinia mea consuma cam multe resurse (mie mi-a inghetat google chrome pe un pc de 4 GB) ruleaza mai bine. Asa ca folosesc NIS: raportul consum de resurse-calitate e unul f bun.

 28. Paul

  @alin

  Am avut si eu probleme in trecut, dar m-am inarmat cu rabdare si cu timpul s-au rezolvat si problemele semnalate de mine, iar acuma nu mai am absolut nici o problema cu produsul.

 29. Criza-pentru unii muma pentru altii ciuma « Crazy Friends

  […] de soluţii, rămânând la latitudinea (sau longitudinea) noastră ce alegem. Citim cu interes pe Fără viruşi rezultatele unui test comparativ pe un grup de 18 soluţii antivirus (printre care Avast 6.0, AVG […]

 30. catalin

  @Paul

  https://forum.bitdefender.com

  Intra acolo si vei putea observa “putinele” probleme cu care se confrunta softul. Numara userii cu probleme intr-un interval de 48 de ore ; apoi mergi pe forum-ul oficial la Kaspersky, Norton si ESET si fa acelasi test. O sa fie “surprize-surprize” 🙂

 31. catalin

  …. si ca o asociere, degeaba ai un Ferarri defect in garaj, pe care il stergi zilnic de praf si nu il poti conduce.

  1. virus2009

   Apropo de versiunea beta si cea finala , oare userul e cobaioul lor ? In loc sa il testeze si dupa care sa il lanseze , spun asta pentru ca au fost foarte multe probleme cu el de parca au lansat produsul fara acel stagiu beta.

   Userul observa problemele si ei nimic la versiunea finala , o zic pentru toti producatori de softuri , se mai intimpla cite o problema dar cei de la Bitdefender intrec orice masura , an de an aceiasi treaba , trebuie sa descarci si sa folosesti produsul cel putin dupa 3 luni de la lansare pentru al putea folosi cit decit .

 32. Paul

  @Catalin

  https://forum.bitdefender.com/index.php?showforum=243

  https://forum.kaspersky.com/index.php?s=812fcf53476f7fbe06552ed6fe72ee05&showforum=4

  Diferentele le vezi si tu, o spun testele, iar in plus de cand il utilizez, primele 3 versiuni mi-au scos peri albi, dar acuma se comporta foarte bine!

  O seara placuta!

 33. catalin

  Da si tu acest link : https://forum.bitdefender.com/index.php?showforum=228

  Nu ce ai dat mai sus ; sectiunea de forum pe care ai trecut-o tu in textul de mai sus e frectie.

  1. virus2009

   @ catalin

   Ai punctat exact cum trebuie , felicitari .

 34. La ce riscuri mă supun? (partea 2)

  […] acum ceva timp un comentariu în care detaliam puțin ce înseamnă o infecție tip ransomware. Ca o generalizare, dacă victima […]

 35. Max30

  am mai postat asta si la alta tema, scuze pt asta…. dar…. o parere de la ” bajetzii mai tari ” va rog ? eu am avast free si firewall-ul de la comodo… imi sugerati cumva o solutie mai buna ? m-ar interesa, iar, sa stiu daca este ceva mai bun impotriva rootkiturilor… merci mult.. si fara virusi, in 2012 ! 😉

Leave a Reply