La ce riscuri mă supun? (partea 1)

Răsfoiam și eu zilele trecute un forum, ca tot omul. Din una în alta, ajung și pe câteva subiecte pe aria de securitate IT. Acolo am citit o replică a cuiva care m-a cam dat puțin pe spate. Persoana respectivă spunea că nu folosește niciun produs de securitate, însă nu asta m-a mirat, ci întrebarea care a urmat (a aceleiași persoane):

Și până la urmă, la ce riscuri mă supun?

Chiar așa! Ce riscuri sunt? Chiar se poate întâmpla ceva grav, sau toată gălăgia asta pe tema securității, a ”celui mai bun produs”, și-așa mai departe e doar de fațadă, ca să sperie utilizatorul și să cumpere o soluție de securitate? La aceste întrebări voi încerca să răspund în cele ce urmează.

Mulți dintre cei care urmăresc blogul probabil știu deja multe lucruri din cele enumerate în continuare. Însă acesta fiind un articol cumva introductiv al unei noi secțiuni (anume, Colțul tehnic), și datorită acelui comentariu menționat mai devreme, am ales să îmi încep activitatea de editor prin încercarea de a clarifica aceste mici probleme. Cine știe… poate chiar sunt utile câteva lămuriri.

Deci hai să lăsăm puțin deoparte întrecerile între companii și produse de securitate. Hai să lăsăm deoparte și întrebarea e neapărat necesar un antivirus/firewall/altceva? Facem abstracție de așa ceva și ne axăm puțin doar pe ce anume se poate întâmpla în cazul unei infecții (fie că infecția a survenit în ciuda produsului folosit sau în lipsa acestuia). Voi prezenta diferite scenarii într-o ordine oarecare (cum îmi vin în minte), deoarece nu există neapărat o ordine clară a gravității acestora. Poate cuiva i se pare mai grav un scenariu, poate altuia i se pare altul, și așa mai departe. Astfel că n-are rost o clasificare.

Pentru o exprimare ușoară, voi folosi termenii atacator (o persoană oarecare, cu intenții necunoscute, în special malițioase) și victima (utilizatorul calculatorului atacat).

va urma…

 

Omul pus la colț

18 responses to “La ce riscuri mă supun? (partea 1)”

 1. happyday

  Doamneee, am trait si ziua asta !!! Miracolul s-a produs : maestrul cearceafurilor si-a transformat comentariile intr-un foileton ! 😆
  Sa fie intr-un ceas bun, neica ! 🙂
  Chiar sunt curios ce ti-a putut nascoci mintea aia… 😉

  1. Cris

   Cum te-am mai întrebat…
   foile-ce? 😆

 2. cobra

  @ happyday Tu întâi tragi cu mitraliera şi apoi întrebi? Lasă omu în pace să scrie şi, după ce termină, ia-l la puricat.
  Nu uita că este prima încercare a lui de a scrie un articol şi fiecare dintre noi am fost începători în ceva. Poţi să fii beton în cunoştinţe dar, când e vorba să scrii ca să-nţeleagă şi alţii, e ceva mai greu (vezi perlele scrise pe devirusare.com şi nu mai este începător).
  În consecinţă, chiar dacă nu scrie ca un profesionist de prima dată, încurajează-l indiferent cât de mult te-a supărat în trecut.
  Hai, Cris, zi în continuare că zici bine. Articolul ăsta e binevenit.

  1. Cris

   Aștept comentarii nu numai legate de conținutul (ideea) articolului. Ci și despre formulare. Ce am eu de gând să fac din secțiunea asta este un loc unde nu se va ține partea unui anumit produs, sau unde să se discute teste și-așa mai departe.

   Ci un loc unde să fie discutate anumite lucruri mai… tehnice. Adică exact ce se întâmplă în anumite situații, cum e bine să abordăm anumite lucruri, și-așa mai departe. Totul ”ca-n familie”, pe înțelesul tuturor, că n-o s-o dau în limbaje de asamblare și alte de-astea. 😀 Deci orice comentarii sau critici (constructive!) legate de orice sunt bine venite. Chiar aștept și corecturi, că e posibil să mai dau rateuri. 😉

   Existența secțiunii în viitor va depinde de cei care o vor frecventa.

  2. Nick

   @cobra
   happyday înainte de a trage cu mitraliera, aruncă 2-3 grenade … 😆

 3. superman

  am si eu o intrebare si va rog dati-mi un sfat. E bine daca folosesc Emsisoft Anti-Malware 1.6 FREE + AVIRA Internet Security 2012 Licentiat ?

 4. Robert

  superman: Atata timp cat nu ai mai mult de un motor in timp real activat pe calculatorul tau, nu este nici o problema. Cu alte cuvinte, daca nu intelegi, poti folosi acele 2 produse cu conditia de a dezactiva unul dintre ele si aici ma refer la scanarea activa(permanenta, deasemenea cunoscuta si ca o scanare la acces sau, scanare in timp real, ca sa fiu mai precis). Deasemenea, ai grija sa nu folosesti mai mult de un firewall; am vazut ca ai spus acolo editia Internet Security a Avira, versiunea care include si un firewall. Daca te vei decide sa folosesti acel firewall, ai grija sa dezactivezi cel din windows, daca avira nu iti va cere sau nu ti-l va dezactiva pe parcursul instalarii. Sper ca ai inteles. Folosirea a mai multor antivirusi(scanare in timp real activata) si a mai multor produse firewall pot cauza conflicte, probleme de incompatibilitate si incetinire dramatica a sistemului de operare. Daca nu ai inteles, intreaba-ma. Iti trimit salutari si succes!

  1. superman

   iti multumesc foarte mult am inteles ce vrei sa spui

 5. Nick

  Felicitări Cris! Și Bine ai Venit în staff!
  Foarte interesant, abia aștept continuarea … 🙄

 6. ocsi

  Mai intai de toate, un nou an fericit si felicitări pentru aricol Cris!
  Subiectul este interesant. La intrebarea “Și până la urmă, la ce riscuri mă supun?” nu exista un raspuns generic, atotcuprinzator. Depinde la ce folosesti PC-ul.
  Astfel, daca nu folosesti PC-ul pentru a depozita date importante personale si/sau de societate (firma, banca etc) sau daca nu faci operatii bancare sau alte tipuri de tranzactii, atunci nu prea ai ce pierde (decat timpul care-ti ia pentru a reinstala sistemul de operare). Alte date, mai putin secrete (texte, desene, grafice, diverse evidente, kit-uri pentru jocuri, fisiere de muzica/filme etc) pot fi copiate pe un suport extern de unde se pot usor recupera. Daca esti un utilizator “casnic” cu preocupari obisnuite nu prea ai ce pierde.
  Ar fi totusi cateva probleme mai dureroase in cateva situatii:
  – infectiil de tip hardware – sunt cele care afecteaza hard discul, floppy-discul si memoria. In acest caz se cam ingroasa gluma. Dar spre norocul nostru, in prezent, sunt destul de rare aceste tipuri.
  – infectiile de tip spion: unele iti fura datele de acces de la net (ma refer doar la acest aspect pentru ca in alte cazuri (yahoo, face book etc) iti faci alt cont); nu mai poti accesa reteaua; iti ia un “secol” sa rezolvi situatia cu firma de la care ai net-ul;
  Etc, etc, etc ………………… lista poate continua.

  1. Cris

   Mai sunt câteva chestii suplimentare care vor fi acoperite în următoarele părți ale textului. 😉

 7. catalin

  @Cris
  Sa folosim BitDefender ca sa fim in siguranta pe Internet? Ce recomanzi tu ? :))

  1. Cris

   Cam târziu. Așteptam mai devreme așa comentarii de-astea. 😆

 8. BlueStrut

  Abia astept continuarea! Cand o sa apara?

  Off: Ashampoo Burnind Studio Elements 10.0.9, azi la GAOTD.

  1. Cris

   Zilele următoare. E în curs de dezvoltare.

 9. sergiu

  Salut Cris. Orice început este mai greoi,implica multe riscuri(gen de a naște nemulțumiri din partea unora!),însă este de admirat curajul de a porni la drum! Îți urez mult succes și sa nu iei în considerare comentariul lui Happyday,la modul serios,asa îl știm cu toții,face comentarii mai spumoase,deși uneori cuvintele sale au un înțeles ce putini îl observa! @ Superman: în nici un caz nu le folosi concomitent,intra în conflict, cum bine subliniază Robert în comentariul lui de mai sus! Am testat odată și rezultatul a fost prost rău,asa ca nu o face și tu! STIMA.

  1. Nick

   De acord cu comentariile lui happyday (și nu numai), doar că aș sublinia faptul că în marea lor majoritatea sunt atât de spumoase încât se revarsă în întregime, peste marginea cupei … 😆

 10. Emilia

  Te felicit ca ai scris acest post!Esti la “inceputul carierei” si se vede,dar nu e nimic,toata lumea pleaca de jos.
  Succes!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.