Creatorii viermelui informatic Koobface au fost arestati

Conform New York Times, Facebook face publica lista celor care sunt responsabili de crearea si distribuirea viermelui informatic Koobface: o retea botnet care aduce venituri de milioane de dolari pe an prin compromiterea calculatoarelor din lumea intreaga.

suspecti koobface

Cei cinci sunt: Anton Korotchenko, Alexander Koltyshev, Roman Koturbach, Syvatoslav Polinchuk si Stanislav Avdeiko, si sunt membrii ai retelei Koobface, care a infectat milioane de computere.

Povestea capturarii lor si toata investigatia poate fi citita pe larg pe pagina Naked Security, la adresa: https://nakedsecurity.sophos.com/2012/01/17/how-koobface-malware-gang-unmasked

Ce credeti ca ar trebui sa pateasca acesti cinci indivizi?
Cum credeti ca ar trebui sa fie tratati creatorii de malware in general?

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

8 responses to “Creatorii viermelui informatic Koobface au fost arestati”

 1. cobra

  Grea întrebare… Mi-aduce aminte de cazul unui român condamnat în Italia pentru o chestie oarecum asemănătoare şi despre care italienii spuneau că sunt surprinşi că statul român nu se îngrijeşte să valorifice astfel de specialişti.
  Ca principiu general, cei care păgubesc pe cineva ar trebui să acopere pagubele, inclusiv din închisoare. Sistemul danez de penitenciare este un bun exemplu în acest sens. Mai departe, statul ar putea valorifica informaţiile şi cunoştinţele informatice ale acestora direcţionându-i în sens productiv (să creeze aplicaţii care să fie folosite de instituţii ale statului, că doar statul cheltuieşte cu ei cât sunt închişi).
  N-ar fi o noutate în materie ca să te foloseşti de nişte infractori. În al doilea război mondial, Anglia a paraşutat la un moment dat în teritoriul inamic şi nişte hoţi care au ajutat pe militari la intrarea în nişte obiective delicate. Nu mai ştiu exact, că am citit de mult despre asta.
  În general, creatorii de malware ar trebui sancţionaţi, fără discuţie. Dacă nu s-au produs pagube, ar trebui amendaţi usturător (gen, 5-10.000 lei). Dacă s-au produs şi pagube cuiva, atunci, fără discuţie, închisoare în condiţiile de mai sus.
  În final…
  Este uşor pentru oricine să sancţioneze, dar extrem de greu să previi. Şi, la acest capitol, nu ştiu care stat stă aşa de bine. Eu aş merge pe ideea că educaţia în acest sens trebuie făcută de la vârste fragede, cam de la clasa a V-a să zicem. Aşa cum copilul AR TREBUI să fie educat privind regulile de convieţuire în societate, de circulaţie şamd, tot aşa ar trebui să primească educaţie financiară, informatică şi celelalte. Din păcate, ceea ce se face azi în şcoală este absolut penibil. Scuze, mă enervez când văd ce scrie în manualele copiilor mei şi-mi vine să le trag una-n freză idioţilor care au scos aceste manuale penibile.

  1. Gigi

   La cat au furat astia din articol, 5-10.000 de lei sunt bani de buzunar. 😆

 2. Costin

  Salut Radu!
  Acestia fac parte din “Gasca persoanelor destepte” care stiu sa faca bani (nu gluma), dar modul pe care il abordeaza nu este deloc cel bun. Parerea mea este ca cei cinci infractori trebuie sa plateasca toate stricaciunile, dar sa fim seriosi …. bani nu vor da si de cumintit nu se vor cuminti niciodata.
  Daca cei ce creeaza virusi nu isi vor gasi locul in societate si sa castige bani cinstiti se vor retrage in lumea aceasta atat de captivanta si vor face rau. Un lucru bun: din cauza acestor infractori persoanele invata cum sa se fereasca de atacurile cibernetice, dar pana la urma fiecare o “pateste” odata si odata. Atat am avut de spus.
  Va doresc sanatate!

 3. cobra

  Da, dar eu am spus că acea amendă să fie aplicată dacă nu au făcut pagube.

  1. Gigi

   Un malware este facut sa produca pagube, indiferent de natura lor.

 4. cobra

  Dacă poţi pune semn egal între sperietură şi pagubă, atunci poate.

 5. nelu b

  Poate ii angajaza cei de la Microsoft…desigur pentru softuri de antivirus a mai facut si cu altii la fel

 6. calin

  sigur geniile cares prinsi pana la urma o sa lucreze pt banci sau politie sau alte servicii de securitate sau pt testarea securitatilor . Nu stau mult prin paranaie pana ajung legal sus si cu bani

Leave a Reply