Cum sa traiesti 100 de ani. Secretul longevitatii – VIDEO

Acum cateva zile va atrageam atentia asupra “virusilor” din alimentatie si pe marginea acelui subiect s-au iscat discutii interesante.

Sunt convins ca unii dintre voi ar dori sa stie mai multe detalii si poate pe viitor (in functie de feedback) voi inaugura o sectiune noua pe blog dedicata “devirusarii” omului contemporan.

Va mentionam tot in articolul precedent despre articolul National Geographic dedicat temei “secretul longevitatii“. Dan Buettner, autorul cercetarii prezinta intr-un clip de 20 min tot ce a aflat in calatoria sa.

Care este secretul unei vieti lungi? Cum poti trai cu cel putin 12 ani mai mult? Ce sunt “Zonele albastre”? Ce imbunatatiri pot aduce stilului meu de viata ?
Iata cateva intrebari care-si gasesc raspunsul in materialul de mai jos postat pe binecunoscutul site de idei TED.com.

Clipul video are subtitrare in limba romana.
Vizionare placuta!

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

5 responses to “Cum sa traiesti 100 de ani. Secretul longevitatii – VIDEO”

 1. ocsi

  “Care este secretul unei vieti lungi?” Pai cam asta: munca + sport + tuica/bere/vin + mancare sanatoasa (aici intra si o bucata buna de friptura) + sa stii sa traiesti (adica sa vezi tot timpul partea plina a paharului).

 2. xpert

  nu stiu care este secretul unei vieti mai lungi, dar stiu cu siguranta ca nu este maneaua si gratarul

 3. Cris

  Ce-am înțeles eu din video:

  Dincolo de regim alimentar, dietă, a fi sau a nu fi vegetarian, etc… dincolo de astea, de o importanță foarte mare este mentalitatea. Modul în care îți trăiești viața își lasă o amprentă decisivă asupra calității vieții. Dacă reușești să ai o viață relaxată, împreună cu persoanele apropiate, să te distrezi periodic (și nu prin mers la club, să te umfli cu fum de țigară și alte prostii), și-așa mai departe, efectele chiar se simt.

  Cum spunea tipul: ”move naturally” – mișcarea naturală ajută foarte mult. Faptul că majoritatea lumii (și nu numai la noi, că doar tipul nici n-a vorbit de România) stau doar cu posteriorul în mașină, chiar și dacă se duc să ia pâine, nu este un lucru bun. Și unele persoane (de obicei mai tinerele), au impresia că mișcarea se poate înlocui cu succes cu mersul la sală și trasul de fiare…lucru pe care nu-l fac de dragul mișcării, ci doar pentru aspect (să își contureze minunățiile de mușchi, să impresioneze gagicile 😆 ).

  A mai făcut tipul o remarcă interesantă, și anume că, în medie, americanii au 1,3 prieteni (sper că n-am reținut greșit). Parcă aș băga mâna în foc că nici noi nu stăm mult mai bine 😀 . Dar stau și mă gândesc așa, ironic… din cei cu 1-200 de ”friends” pe facebook, oare câți sunt prieteni în adevăratul sens al cuvântului? 😀

  Relativ la discuția despre alimentație de data trecută, tipul în video spune: ”they have a plant based diet. That doesn’t mean that they don’t eat meat.” Nu sunt vegetarieni, dar nici nu își fac sandwich-uri cu șuncă între 2 felii de salam. 😆 Dieta este orientată spre plante, dar nu este exclusivistă. Și mai era și exemplul celor cu vinul lor specific, deci și alcoolul poate fi benefic – dar asta nu înseamnă că trebuie dat pe spate un bax de bere de 3x pe săptămână. 😀

  Ce n-a specificat tipul, și sunt sigur că efectul nu poate fi deloc ignorat, este faptul că acele ”zone albastre” sunt totuși zone mici, izolate, de obicei la înălțimi ceva mai mari. Deci poluarea în zona lor este mult mai scăzută, vegetația este mult mai bogată, aerul este mai curat, și-așa mai departe. Chiar dacă am urma ”secretul” lor cu sfințenie, eu zic că tot am fi departe de rezultatele lor. Nu ai cum să obții aceleași rezultate când locuiești într-o zonă supra-populată, supra-poluată, supra-agitată, și-așa mai departe. Numai efectele stresului zilnic (cel din trafic, chiar ca simplu pieton) au efecte negative imense, mai ales pentru cei care se enervează ușor. Deci, din start, indiferent de obiceiurile noastre (alimentare, sociale, sau de orice altă natură), speranța noastră de viață este mai mică decât a persoanelor care trăiesc toată viața în zone ceva mai izolate, cu un stil și ritm de viață total diferit.
  De asemenea, e una când trăiești la țară, și poți să îți cultivi alimentele și să-ți crești animalele, și-ți faci propria pâine, propria brânză, etc… și alta e când trăiești în oraș și, vrând-nevrând, trebuie să consumi ceea ce găsești la magazine – alimente care, inevitabil, sunt pline de chimicale, îngrășăminte, etc… chiar și cele aduse de ”producătorii autohtoni” (țărani) în piețe, pentru că și ei sunt orientați tot spre o producție mare, deci fac destul de multe pentru a-și îmbogăți recolta.

  Sincer să fiu, eu nu am aflat foarte multe lucruri noi din video. Majoritatea lucrurilor le știam deja. Nu mă refer la exemplele concrete, și anume la existența acelor ”zone albastre” și la obiceiurile lor. Ci lucrurile generale, precum și o bună parte a concluziilor tipului, pe care le știam deja. Iar cele pe care nu le știam, nu m-au surprins. Sunt lucruri elementare, de bun-simț, care trebuie aplicate pentru o viață cât mai calitativă. E la mintea cocoșului (dar nu pentru toți 😀 ) că trebuie să-ți mai miști ciolanele și pe jos, eventual zilnic, nu să te miști numai cu mașina, și să nu-ți umpli mațul numai cu KFC și BurgerKing în timp ce faci sport (evident, pe calculator, să nu obosești 😀 ). Și-așa mai departe… Recunosc însă că, deși le știu, uneori nu le aplic corect, sau deloc. 🙁 Însă încerc să reduc momentele respective la minim, și doar la cazurile necesare.

 4. Claudiu AntiACTA

  Frumos…

 5. happyday

  bre, io bag sama ca tu vrei sa-ti cetesc blogu’ asta pana la 100 de ani… 😛

Leave a Reply