10% din calculatoarele scanate de QuickScan în T1 sunt virusate

Bitdefender QuickScan, serviciul gratuit ce detectează virușii printr-o simplă scanare online, a identificat peste 10.000 de sisteme infectate în primul trimestru al acestui an, în România, din cele peste 100.000 scanate în total în intervalul menționat.

La nivel global, proporția este asemănătoare, astfel că, din cele peste un milion de sisteme verificate între 1 ianuarie și 30 martie, au fost detectate cu viruși circa 10% dintre ele.

Analizele relevă, de asemenea, că virușii precum și alte tipuri de atacuri informatice, devin din ce în ce mai sofisticate, iar complexitatea lor crește proporțional cu numărul amenințărilor.

Astfel, instrumentele tradiționale de protecție (de tipul antivirus bazat pe semnături) – deși foarte eficiente în detectarea amenințărilor – trebuie completate de soluțiile de securitate în cloud, ce asigură o protecție mult mai avansată.

Potrivit AV-Test, organizație independentă care se ocupă cu testarea soluțiilor de securitate,  numărul virușilor crește cu aproximativ 55.000 de noi variante pe zi, ceea ce înseamnă că la fiecare două secunde ia naștere o nouă amenințare informatică.

Printre cele mai frecvente amenințări informatice detectate pe calculatoarele utilizatorilor de serviciul de scanare în cloud QuickScan, se numără Win32.Virtob, Win32.Ramnit și Win32.Sality, trei familii de viruși care își atașează codul de orice fișier executabil de pe computer.

Foarte des întâlnit este, de asemenea, botnet-ul Sality, ce se află pe mai mult de un milion de computere active la nivel global și care este responsabil de spam, furtul de parole sau atacuri asupra altor utilizatori conectați la internet.

Potrivit datelor colectate de scanările QuickScan, pe un număr semnificativ din computerele scanate au fost detectate keyloggere, aplicații de supraveghere ce monitorizează apăsările de taste, website-urile vizitate și care pot înregistra ce se întâmplă pe desktop-ul utilizatorilor. Prin folosirea unui computer pe care rulează un astfel de keylogger, utilizatorul se expune furtului de identitate, pierderilor de date personale sau chiar furtului de bani. Bitdefender recomandă rularea QuickScan înainte de accesarea serviciilor de risc ridicat, cum ar fi platformele de Internet Banking.

Tehnologia de scanare în cloud folosită de QuickScan este parte integrantă a tuturor soluțiilor de securitate Bitdefender. QuickScan detectează infecțiile active în mai puțin de 60 de secunde și este disponibil ca instrument independent care poate fi rulat gratuit de la:https://quickscan.bitdefender.com/ro/.

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

8 responses to “108 din calculatoarele scanate de QuickScan în T1 sunt virusate”

 1. Valigw

  Intradevar mi se pare foarte desteapta aplicatia “QuickScan” !
  Nu-mi dau seama si cat de tare e, tinand cont ca dureaza doar 1 minut.
  Aici i-au luat pe cei de la concurenta free, Avast si Avira, poate si Panda (n-am folosit asa ca nu ma pronunt inca). Restul de la free, Avg, MSE si altii ii bag in divizia (lui Mitica) a doua !
  PASTE FERICIT la toata lumea !

 2. calin

  hmm da sunt bune asa avea o propunere sa prezinti ( poate au mai fost prezentate nu pot retine toate ) niste solutii daca sunt de securitate în cloud free care se pot instala pe pc. pe langa antivirus . si sa ne spui care sunt mai bune

 3. andreas

  tocmai am facut o scanare cu bitdefender quick scan si mi-a zis ca nu am nici un virus. PAI NORMAL CA NU AM VIRUSI ATATA TIMP CAT SUNT PROTEJAT DE COMODO INTERNET SECURITY PROACTIVE SI MALWAREBYTES ANTIMALWARE. dupa care mi-a spus sa-l tin curat in continuare dar cu bitdefender ………..si repede repede sa mi descarce bitdefender. hhhhooooooooo tataie ca nu descarci tu nimik, lasa ca-l tin curat cu comodo al meu, pe care saracu toti il pangaresc dar nimeni nu stie cat de bun e! a avut dreptate Radu cand zicea…….

 4. calin

  @andreas e bun comodo dar nu e suficient de bun , si sti cum e? orce antivirus e bun pana te infectezi fara sa stii si apoi ai sa cauti si tu si alte solutii mai bune cum e : avira , avg , avast ( ma refer din cei free) iar cei comerciali : kasperky , bitdefender cel comercial nu free , avira internet securty. Acuma fiecare cu ce antivirus vrea. Dar eu am patito pe pielea mea cu antivirusi care nu au semnatura la zi cu noile amenintari. Eu acuma folosesc combinatia aceasta : avira internet securty , MALWAREBYTES si spybot si sincer nu manaca multe resuese am un pc decent nu dua descriere ca nu vreau sa ma laud sau sa fac reclama la ce pc am etc. aceasta combinatie folosesc de ani de zile si nu ma dezamagit

 5. andreas

  sal calin. Hristos a inviat! sa stii ca ai dreptate tu intr-un fel, problema e ca si eu folosesc de trei ani combinatia asta CIS+MALWAREBYTES ANTIMALWARE si nu am avut probleme. cel putin de cand comodo e pe proactive nu am probleme. sa stii ca am incercat si alte solutii cum ar fi avira avg norton imunnet panda eset nod 32 microsoft security essential avast si nu am fost multumit. de trei ani m-am oprit la comodo ptr ca nu-mi da batai de cap. ce e drept ca si configuratia lui comodo e aspra, adica nu intra nimik fara sa stiu eu in calc. dar sa stii ca pe problema de devirusare si detectie comodo e mic copil, akolo e intotdeauna malwarebytes antimalware in care am mare incredere. comodo firewall si comodo defence+ sunt baza la mine ca antivirusul stiu ca e slabut. akum ce sa zic cand se va intampla asta e……

 6. calin

  @andreas Adevarat ca a inviat! Da asai dar s-ar putea sa te infectezi cu vreun virus care sa te lase fara conturi si sa iti goleasca banii din conturi daca faci transfer online sau verifici tu sau unu din cei care folosesc acel calculator sau s aiti fure parolele de mail facebook ce mai folosesti. E drept ca nici un virus nu te protejaza 100 la 100 dar dc sa nu ai cv mai bun de la inceput decat dupa ce o patesti. Acuma e decizia ta eu am dat un sfat, Fiecare face cum vrea pe pcu lui

 7. happyday

  ete bre, si-a gasit calin un pretin pe faravirusi si acuma converseaza in limba aia misterioasa pe care doar ei o pot intelege.
  mai ramane sa se casatoreasca fo doi pe-aicea si blogul asta devine un adevarat site matrimonial. 😆
  de fapt, cred ca asta e si telul ascuns al propritariului. 😀

 8. andreas

  @calin. ok, am inteles. si tu ce mi-ai recomanda calin? ce solutie de securitate mi-ai recomanda ptr pc-ul meu pentium 4 cpu 2.80ghz, ram 2gb? atentie! folosesc xbmc home center si cand il pornesc trebuie sa inchid internetul si antivirusul. adica antivirusul trebuie inchis(cum e la comodo click dreapta si exit).

Leave a Reply