Bitdefender: Romania, in topul tarilor cu cele mai multe calculatoare virusate

România se află pe locul trei în topul țărilor cu cele mai multe calculatoare infectate cu viruși raportat la numărul de scanări efectuate de serviciul gratuit de scanare online QuickScan, relevă datele colectate de specialiștii Bitdefender, liderul pieţei locale de soluţii antivirus.

Astfel, 13,2% din cei peste 77.500 de utilizatori care și-au verificat sistemele de calcul folosind QuickScan au primit verdictul ’’infectat’’, procentul fiind depășit doar de țări precum Thailanda sau India. Raportul a fost realizat luând în calcul top 10 al țărilor în care au fost realizate cele mai multe scanări folosind aplicația Bitdefender.

Cele mai puține sisteme infectate au fost identificate în Germania, 4,7% din sistemele scanate și în Marea Britanie, 6,5% calculatoare infectate din total verificate.

’’Probabil că procentul mare de sisteme infectate raportat pentru România se datorează ratei mai crescute de folosire a programelor piratate care nu permit actualizări de securitate sau pur și simplu soluții de securitate care nu sunt suficient de inteligente sau autonome pentru a funcționa o perioadă indelungată fără intervenția utilizatorului’’, explică Alexandru Bălan, Senior Product Manager Bitdefender.

La nivel global serviciul QuickScan a fost rulat pe 1,3 milioane de calculatoare, iar 11,5% dintre acestea au fost identificate ca având viruși.

Cei mai răspândiți viruși sunt Troian.Sirefef, Variant.Kazi și Variant.Graftor. Troian.Sirefef este un virus foarte abil, ce conține multiple componente care permit proprietarilor să lanseze o gamă largă de atacuri, de la instalarea de soft antivirus fals pe PC-urile infectate până la generarea de venituri din click-uri pe reclame. Variant.Kazi, un virus destul de vechi și rezistent ce promovează produse antivirus false, este responsabil și de atacuri mai complexe, inclusiv atacuri de tip DDoS sau blocarea accesului la datele victimei până la achitarea unei taxe drept răscumpărare. Variant.Graftor este o detecție gererică pentru  multiple familii de troiani care execută o varietate de amenințări pe sistemele de calcul locale.

De asemenea, printre amenințările informatice frecvente detectate pe calculatoarele utilizatorilor de serviciul de scanare în cloud QuickScan se numără și Win32.Virtob, Win32.Ramnit și Win32.Sality, trei familii de viruşi care își atașează codul de orice fișier executabil de pe computer. Sality este responsabil de spam, furtul de parole sau atacuri asupra altor utilizatori conectați la internet.

Pentru a evita pierderile de informații personale sau de natură financiară cauzate de utilizarea unui calculator infectat, Bitdefender recomandă rularea QuickScan înainte de accesarea oricărui calculator public, pentru a vă asigura că sistemul este curat.

Soluția antivirus de scanare în cloud QuickScan detectează infecțiile active în mai puțin de 60 de secunde și este parte integranta a tuturor soluțiilor de securitate Bitdefender. QuickScan este în același timp disponibil și ca instrument independent care poate fi rulat gratuit de la: https://quickscan.bitdefender.com/ro/.

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

11 responses to “Bitdefender: Romania, in topul tarilor cu cele mai multe calculatoare virusate”

 1. Usr

  acest grad mare de infectare se datoreaza in primul rand lipsei oricarui antivirus de pe pc, nu datorita programelor piratate care nu permit actualizari, intre noi fie vorba de aia sunt piratate pt a permite actualizari si dupa perioada trial,
  Dar, la solutiile de securitate disponibile gratuit in ziua de astazi, piratarea produselor av… este cam inutila.

  referitor la “produsele care functioneaza fara interventia utilizatorului” intotdeauna se vor gasi buguri care sa exploateze acest “feature”

  1. Cris

   Nu chiar. Permite-mi să te contrazic. 🙂

   În afara produselor de securitate, celelalte aplicații nu au nevoie de update frecvent. Și, în multe situații, aplicarea unei actualizări poate duce la anularea ”crackului”, motiv pentru care multe aplicații piratate nu își vor face update. În speță, produsele Microsoft (începând de la Windows, continuând cu Office etc), a căror actualizare este oprită, în general, pe sistemele piratate, ca să nu se instaleze vestitul WGA.
   Alte situații constau în verificarea online a licenței, chiar pe serverul de update. Un crack ce va bloca verificarea licenței (pentru că deh, ăsta e rolul lui), va bloca, implicit, și actualizările, deoarece conectarea la serverul de update va fi imposibilă. Parcă văzusem abordări de genul ăsta pe la produse Adobe acum ceva timp (nu mai știu cum stă treaba acum).

   Și așa mai departe. Deci da, argumentul respectiv este extrem de valid. În plus, pe lângă pericolul aplicațiilor piratate care nu își fac update (rămânând vulnerabile), mai există riscul ca un crack să fie, evident, direct virus. Practica asta e la modă și e veche de când lumea. Deci tu, căutând să piratezi o aplicație, îți pui cu mâna ta un virus în sistem.

   Una peste alta, totuși procentul respectiv (~13%) nu mi se pare chiar așa îngrijorător. Cel puțin, e cu mult mai mic decât procentul de 50% publicat parcă de Panda mai demult. 🙂
   De asemenea, cei care au făcut o scanare online, de cele mai multe ori au măcar un vag motiv pentru asta. Adică au ei o bănuială că ceva nu este în regulă, și deh… uneori bănuiala se adeverește. Cei care sunt siguri că nu au probleme, nu au nici motive să facă scanări online, nu-i așa? Eu unul pot jura cu mâna pe inimă că dorm foarte bine noaptea, fără grija că n-am făcut 10 scanări online cu n motoare de scanare înainte de culcare. (și nu, n-are importanță ce soluție de securitate folosesc – că uneori nu folosesc niciuna și tot n-am insomnii). 🙂

   Procentul aproximat al sistemelor Windows infectate este undeva în jurul a 1-2% din totalul sistemelor la nivel mondial, conform unor articole pe care le-am citit acum ceva timp (și pe care, sincer, nu mai stau să le caut acum 😀 ). Articolele respective nu erau, însă, redactate de companii de securitate. De multe ori, rapoartele publicate de diferite companii sunt părtinitoare, și implică foarte mult marketing + niște factori nu foarte obiectivi (și nu neapărat din rea-voință, ci pentru că e și imposibil să faci o statistică reală într-un domeniu în continuă schimbare rapidă).

   1. Usr

    nu m-ai contrazis chiar de loc:D

    parca dorm mai linistit cand windowsul nu-si face update :D, cica flame a ajuns in servere prin intermediul unor updateuri de win (masluite cica), de ce sa risc?:))

    p.s. din cei 13%, minim 10% au aparut dupa ce si-a scanat radu colectia de virusi

    1. Cris

     Corect, de ce să riști? 😆

     Dar hai să-ți vând un pont, așa, ca între prieteni (dar să nu-l zici la nimeni, că e top secret 😉 ). De ce să riști să te infectezi cu cei mai noi malware făcuți special pentru sistemele de operare moderne? Un Win 3.0 te scapă complet de griji, că e pe 16 biți și nu rulează niciun malware modern pe el. 😀

     1. Usr

      erau si pe vremea win 3.0 virusei, de aia cu autoexec.bat :)), btw toti virusii (informatici se subantelege) care inca nu si-au gasit un host caldut sa apeleze la mine :))

      mai in gluma mai in serios mai disec din cand in cand cate un sample, deci nu ma deranjeaza prea tare daca vin si se aseaza singurei in /mostre, nu de alta dar ma scutesc de timpul pierdut cautandu-i.

    2. Bogdan C.

     Windows se poate folosi legal fără absolut nici un activator sau altă metodă care să nu țină de compania Microsoft, ba chiar cu updateurile pornite. Trebuie doar să eviți update-ul KB971033, care este tool-ul de verificare al autenticității și o dată la 30 de zile, când expiră trialul, un rearm cu comanda “slmgr -rearm” în cmd. Un restart și după avem iarăși 30 de zile trial și tot așa. Totul LEGAL!

     1. CaineRAU

      ala merge doar de 3 ori stiu si eu comanda
      exista(acuma nu mai este) windows 7 enterprise(de pe siteul microsoft,deci nu trebuie sa-l iei cu torrente sau alte lucruri mai putine legale)cu trial parca 90 de zile daca nu ma insel,oricum avea mai mult trial decat ar fi normal

      gata cu nostalgiile si hai sa fim la prezent 😀 am vazut undeva cum sa ai 365 zile de licenta cu rearm+regedit pe moca 🙂 https://www.stealthsettings.com/windows-7-trial-pentru-1-an.html nu prea imi place sa dau linkuri(pot fi interpretate gresit mereu eu nu fac reclama si nici nu am vreo relatie cu respectivul site si nici nu eu am creat siteul ca nam bani de host+domeniu)dar cand vreau sa ajut sa nu mai pirateze,o fac 😉

   2. happyday

    ete ete…s-a intors maestrul cearsafurilor. 😀
    si cum altfel isi putea face reintrarea triumfala decat prin commuri la un articol cu vag iz de lupsor dacic? 🙂

    1. Cris

     Cum altfel? 😆 Așa-i că fac reclamă pe față? Ce nesimțit sunt… 😆

 2. laurentiu

  reclama mascata bitdefender
  avast free editon 7 rules !

Leave a Reply