Kaspersky Lab blocheaza accesul la datele personale de pe smartphone-urile furate

smartphone furatKaspersky Lab a obtinut un brevet pentru un sistem capabil sa securizeze datele personale stocate in memoria unui dispozitiv mobil. Tehnologia, patentata in Rusia sub numarul 2450333, identifica cele mai importante informatii ale utilizatorului si blocheaza accesul la ele, daca telefonul este furat sau pierdut.

Dispozitivele mobile, precum tabletele si telefoanele mobile inteligente, ofera functii din ce in ce mai avansate, care, pana recent, erau intalnite doar pe computerele personale. Astfel, utilizatorii pot vizualiza fotografii si filme, pot redacta documente, naviga pe Internet si comunica pe retelele sociale, dar, de asemenea, au posibilitatea de a efectua operatiuni de online banking si tranzactii comerciale. Aceste operatiuni cresc atat cantitatea, cat si valoarea informatiei stocate in memoria dispozitivului. De exemplu, datele bancare – parolele de online banking si numerele cardurilor bancare – pot fi compromise, daca mobilul este furat.

Tehnologia dezvoltata de Kaspersky Lab analizeaza datele stocate pe dispozitivul mobil si identifica toate informatiile confidentiale, care pot cauza cele mai mari prejudicii: mesajele SMS si MMS, datele legate de aplicatii, precum si o selectie a fisierelor individuale. In aceasta lista pot fi inclusi anumiti parametri ai sistemului de operare, fisiere tip log etc.

Kaspersky Mobile Security, solutia de securitate dedicata dispozitivelor mobile, include un sistem care protejeaza datele utilizatorilor, in eventualitatea in care tabletele/smartphone-urile sunt pierdute sau furate. Metoda obisnuita de securizare presupune trimiterea unei comenzi prestabilite, care blocheaza dispozitivul sau sterge toate datele de pe el. Noua tehnologie a Kaspersky Lab ofera optiuni avansate, deoarece poate deosebi informatiile personale de alte fisiere care nu sunt la fel de valoroase. Astfel, datele confidentiale sunt protejate fie prin blocarea accesului la ele, fie prin selectarea si stergerea lor din memorie. Aceste operatiuni pot fi realizate in mod automat sau semi-automat (aceasta optiune permite utilizatorului sa modifice setarile sistemului de protectie si sa selecteze actiunea ce trebuie efectuata atunci cand mobilul este furat sau pierdut).

Recent, Kaspersky Lab a mai obtinut trei brevete pentru tehnologii de securitate destinate mediului business: patentul 2449348 descrie un sistem pentru scanarea antivirus la nivel de server a datelor descarcate din retea, analizand sursa de provenienta a fiecarei informatii noi in parte; patentul 8181253 acopera o tehnologie de reducere a riscurilor de securitate IT intr-o retea corporate. Pe baza unor parametri, aceasta calculeaza potentialul de risc asociat activitatilor efectuate de angajati pe computerele companiei. Aceste informatii pot fi apoi utilizate pentru crearea unei politici flexibile de securitate. De asemenea, patentul 8209740 descrie un sistem pentru controlul accesului la resursele dintr-o retea corporate sau doar la un anumit segment al retelei, folosind un agent de administrare instalat pe un computer special folosit pentru acest scop. Mai multe informatii despre aceste trei brevete sunt disponibile aici.

Peste 110 tehnologii avansate dezvoltate de Kaspersky Lab sunt brevetate in Rusia, SUA, Europa si China. Alte 160 de patente Kaspersky Lab se afla in asteptare in diferite tari ale lumii.

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

One response to “Kaspersky Lab blocheaza accesul la datele personale de pe smartphone-urile furate”

  1. Alexandru Ionut

    foare util mai ales pentru cei care folosesc telefonul pe post de agenda. personal tin foarte multe in telefon si nu mi-ar place sa il pierd si apoi cineva sa aibe acces la datele mele.. tin evidenta la servici, am parole salvare, ore lucrate si peste program..bonusuri..etc..

Leave a Reply