Instabilitatea economica si amenintarile informatice: principalele pericole pentru companii

amenintari securitate companii Conform unui studiu realizat de B2B International si Kaspersky Lab, amenintarile informatice se afla pe locul al doilea in lista problemelor la care sunt expuse companiile, pe locul intai fiind ingrijorarile cauzate de instabilitatea economica. La studiu au participat 3300 de reprezentanti ai companiilor din 22 de tari, care si-au exprimat opiniile in legatura cu riscurile de securitate IT. Toti respondentii sunt implicati in luarea deciziilor de business importante, inclusiv a celor referitoare la securitatea informatica.

 42% dintre participantii la studiu cred ca, in viitor, importanta problemelor referitoare la infractionalitatea cibernetica va creste. Conform acestora, in urmatorii doi ani, amenintarile informatice se vor transforma in cel mai mare pericol pentru companii, depasind chiar si frica data de problemele economice. Statisticile colectate de Kaspersky Lab indica o crestere constanta a activitatilor IT infractionale, confirmand faptul ca temerile exprimate de respondenti nu sunt nefondate.

In 2011, Kaspersky Lab identifica o medie de 70.000 de noi programe periculoase pe zi, insa, anul acesta, numarul lor a urcat la 125.000. Mai mult decat atat, malware-ul mobil, in special cel care tinteste platforma de operare Android, creste cu o rapiditate si mai mare: numarul programelor periculoase a crescut de 200 de ori in 2011. Acest aspect este foarte important, din moment ce dispozitivele mobile sunt tot mai des folosite pentru a accesa informatii confidentiale in infrastructura interna a companiei, necesitand astfel protectie si un control special.

Un alt pericol la care sunt expuse companiile reprezinta atacurile directionate, realizate prin tehnici de spam, exploatarea vulnerabilitatilor software de tip „zero-day”, utilizarea de programe periculoase special concepute pentru a se infiltra intr-un anumit sistem si multe alte metode. De aceea, pentru a raspunde acestor atacuri, companiile trebuie sa-si securizeze complet intreaga infrastructura IT: statiile de lucru ale angajatilor, serverele de e-mail si de fisiere, precum si dispozitivele mobile.

Insa, pentru o solutie de securitate corporate, nu este suficient sa blocheze malware-ul, ci sa dispuna si de o serie de informatii importante despre software-ul legitim utilizat de companii. Aceasta abordare este implementata in suita de securitate business Kaspersky Lab pentru protejarea statiilor de lucru. Baza de date cu aplicatii legitime („whitelist”), verificate, care contine peste jumatate de miliard de inregistrari, face posibila utilizarea unor scenarii de protectie de tip Default Deny. Aceasta metoda blocheaza toate programele software cu exceptia celor autorizate.

Versiunea completa a raportului referitor la studiul realizat de B2B International in luna iulie 2012 poate fi descarcata de aici:

https://www.kaspersky.com/downloads/pdf/kaspersky_global_it-security-risks-survey_report_eng_final.pdf.

Mai multe informatii despre functionalitatile si avantajele suitelor de securitate corporate ale Kaspersky Lab sunt disponibile aici: https://www.kaspersky.ro/beready.

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

One response to “Instabilitatea economica si amenintarile informatice: principalele pericole pentru companii”

  1. happyday

    bre, in asa zi importanta pompezi articole amenintatoare? asta in loc sa ne lasi sa ne tihneasca sarbatoarea ? 😀

Leave a Reply