Test Bitdefender: 15% dintre virusi au trecut de securitatea Windows 8

Bitdefender, liderul pietei locale de antivirus, a desfasurat o serie de teste comparative in care a rulat virusi pe noul sistem de operare de la Microsoft – Windows 8, dar si pe precedenta versiune – Windows 7.

Rezultatele testarii au atatat ca dintr-un set de 385 de aplicatii periculoase, din cele mai populare familii detectate in ultimele 6 luni, 61 de virusi au fost capabili sa infecteze un computer ce rula Windows 8, cu aplicatia de securitate Windows Defender activata. 322 de virusi au fost stersi de Windows Defender, iar alti doi, care au trecut de antivirus, au esuat sa se execute deoarece au fost blocati de User Account Control (UAC) – sistem de securitate a contului.

’’Desi noua versiune a sistemului de operare de la Microsoft aduce unele imbunatatiri in materie de securitate, exista totusi o pondere consistenta de amenintari care au trecut de masurile de protectie integrate. Pentru un grad de siguranta foarte inalt, recomandam un program antivirus performant, compatibil cu Windows 8’’, a declarat Catalin Cosoi, Chief Security Strategist, Bitdefender.

La testele comparative derulate pe Windows 7 si Windows 8, cu antivirusul integrat dezactivat, nu s-au inregistrat diferente notabile. Dintre cei 385 de virusi, 234 au fost rulati cu succes si au continuat sa desfasoare unul sau mai multe procese, pana la curatarea calculatorului. In aceeasi testare, 138 de aplicatii periculoase nu au putut fi pornite de calculator din motive diverse, iar 6 amenintari au fost executate, dar au esuat inainte de a opera vreo schimbare pe PC. Sapte amenintari au fost lansate, dar continutul periculos a fost blocat de UAC.

’’Am ales sa testam sistemul cu si fara antivirusul integrat activ pentru a vedea pe de o parte care sunt imbunatatirile aduse sistemului de operare Windows 8 in sine si, pe de alta parte, care este nivelul de protectie «cu toate scuturile sus», adica si cu Windows Defender activat’’, a declarat Bogdan Botezatu, Senior e-Threat Analyst, Bitdefender.

windows 8 virusi

Metodologia de testare

 Pasul 1: Pentru a realiza testul s-au folosit doua computere identice care rulau configuratii de Windows 7 si Windows 8 pornite de pe un server din retea.

Pasul 2: Dupa rularea unei aplicatii periculoase si dupa ce s-a stabilit daca computer-ul a fost compromis sau nu, sistemul este curatat si testul se reia. Presupunem ca virusul a infectat PC-ul atunci cand initiaza propriul proces, pe care il mentine in memorie pana la curatare.

Pasul 3: – Testarea pe Windows 7, Windows 8 si Windows 8 cu Windows Defender:

Testul de malware pe Windows 8 a fost derulat in doua etape dupa cum urmeaza:

a)     Pentru a ne asigura ca si Windows 7, si Windows 8 sunt pe picior de egalitate, am dezactivat solutia antivirus care se livreaza implicit cu Windows 8.

b)    Al doilea test  este un scenariu real-life cu Windows 7 versus Windows 8 plus Windows Defender.

Pasul 4: Setul de aplicatii continand software periculos a cuprins 385 de virusi dintre cele mai populare 100 de familii intalnite in ultimele 6 luni, potrivit sistemului Bitdefender de raportare in timp real a virusilor. Continutul periculos a fost gazduit pe un FTP intern si copiat pe computer dupa curatarea prealabila.

Pasul 5: Dupa rularea virusilor pe sistemul selectat se emite un raport detaliat cu diferentele dintre sistemul original si cel infectat. Toate aplicatiile periculoase au fost rulate pe un sistem de operare Windows cu UAC pornit si setat implicit.

Daca una dintre operatiunile aplicatiei periculoase genereaza notificari UAC, se considera ca aplicatia nu si-a indeplinit scopul si computerul nu a fost afectat.

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

7 responses to “Test Bitdefender: 157 dintre virusi au trecut de securitatea Windows 8”

 1. Alex

  E ceva normal, Windows Defender foloseste motor propriu. Iar Microsoft este o companie specializata in dezvoltarea de sisteme de operare, si nici cum de securitate.

 2. Daniel

  O revenire în forță, așteptam să citesc din nou articole interesante pe acest blog. Succes în continuare! Excelent articolul!

 3. Nelu B

  Bine ati revenit:
  Era mai concludent daca se testa si cu BitDefender

  1. Bogdan Botezatu

   Salut, Nelu.

   Nu era mai relevant, ar fi fost chiar gresit. Din moment ce am folosit sample-urile pe care le raporteaza antivirusul nostru ca fiind in top 100, noi am fi detectat tot, deci ne-ar fi iesit accuracy de 100%. Eventual sa faca altcineva un test de malware cu Windows 8 cu BD instalat si cu sample-uri alese din colectia personala, sa vada daca le blocam sau nu inainte de executie. Cam ce se intampla la testele independente adica, unde (-yay-) am scos detectie 100% luna asta 🙂

 4. Cosa Nostra

  In sfarsit avem ce citi !!!

  La mai mare !

 5. VladX

  E foarte bine ca ai revenit Radu.Imi era dor de faravirusi.com 🙂

 6. CRISTI

  IN SFARSIT MAI STAM SI NOI CU VIRUSII / ANTIVIRUSII LA ZI

  BINE AI REVENIT RADU…

  PE VIITOR AR FI BINE ANUNTAT VACANTA 1 LUNA SAU CEVA DE GENUL CA NASOL SA NU STIM CE SE INTAMPLA…

  go go go faravirusi.com

Leave a Reply