32% dintre utilizatori au conectat dispozitive de stocare infectate la computere

Statisticile Kaspersky Lab arata ca, in general, utilizatorii cad victime infractorilor cibernetici mai degraba in mediul online – cazurile de infectare a computerelor din cauza dispozitivelor portabile de stocare a informatiilor (CD-uri sau stick-uri USB) fiind mai rare. Insa, potrivit unui studiu efectuat de O+K Research in luna mai 2012, la cererea Kaspersky Lab, utilizatorii au de-a face frecvent cu stick-uri USB infectate, 32% dintre acestia sesizand astfel de incidente. Chiar daca un utilizator este sigur ca PC-ul sau este protejat, un simplu stick infectat – primit de la un prieten sau de la un membru al familiei – poate duce la pierderea informatiilor.

In plus fata de amenintarile cibernetice, utilizatorii sunt ingrijorati cu privire la accesul neautorizat la datele lor personale si la informatiile stocate pe dispozitive. Potrivit cercetarii, aceasta problema afecteaza 14% dintre utilizatorii de computere si de laptopuri, 12% dintre posesorii de tablete si 10% dintre respondentii care utilizeaza smartphone-uri. Este important de retinut faptul ca accesul la informatiile personale nu este cauzat intotdeauna de o infectie; vinovatul poate fi cu usurinta un coleg indiscret de la birou sau un strain care gaseste intamplator dispozitivul pierdut. De aceea, cea mai eficienta masura de securitate este criptarea tuturor fisierelor cu informatii importante.

O alta metoda relativ raspandita de a fura informatiile utilizatorilor este interceptarea retelelor wireless. In prezent, multe cafenele, restaurante si alte localuri publice dispun de asa zisele „hot-spot-uri”, care rareori folosesc parole sau criptari. Aceste retele pot fi, astfel, folosite de oricine. In plus, interceptarea si verificarea traficului de pe retele este o sarcina relativ simpla pentru infractorii cibernetici.

Expertii O+K Research au aflat ca 46% dintre utilizatorii de smartphone-uri si 48% dintre posesorii de tablete folosesc retele publice nesecurizate. 29% dintre utilizatorii de laptopuri folosesc Wi-Fi gratuit. De asemenea, peste jumatate dintre respondenti utilizeaza aceste retele in fiecare zi sau cel putin de 2-3 ori pe saptamana. Aceasta statistica ingrijoratoare demonstreaza clar faptul ca utilizatorii subestimeaza pericolele asociate cu folosirea retelelor Wi-Fi gratuite. In ceea ce priveste retelele wireless, este foarte usor de evitat interceptarea datelor, folosind numai hot-spot-uri securizate.

Rezultatele initiale ale studiului releva faptul ca utilizatorii traiesc intr-un mediu nesigur si pot fi atacati de infractorii cibernetici la orice utilizare a retelelor vulnerabile. Astfel, pentru protejarea datelor personale au nevoie de mai mult decat o protectie standard anti-malware. Securizarea schimbului de informatii online, protejarea tranzactiilor financiare, blocarea paginilor web infectate sau frauduloase – aceasta combinatie de tactici aplicate concomitent reprezinta strategia optima de aparare. Kaspersky Internet Security 2013 asigura un nivel ridicat de protectie, deoarece include toate masurile de securitate mentionate și nu numai.

Raportul complet al studiului efectuat de O+K Research este disponibil aici:

https://www.kaspersky.com/downloads/pdf/kaspersky-lab_ok-consumer-survey-report_eng_final.pdf

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

One response to “32% dintre utilizatori au conectat dispozitive de stocare infectate la computere”

  1. Claudiu

    Am patit-o cu chestia asta ! Am imprumutat unor colegi de munca , un stick usb si cand am reconectat stick-ul acasa Kaspersky a sarit ca ars !!!! Stck-ul devenise in 3 zile o adevarata crescatorie de tot felu de virusi !! Am intrebat colegi , carora le-am imprmutat stick-ul , ce antivirus folosesc si mi-au spus ca la ce foloseste un antivirus !!!??
    Ca pc-ul le merge ok si nu au nici un simptom de ceva infectat !! Stateau fara nici un av de cateva luni bune !!!

Leave a Reply