Malware-ul pentru Android are o pasiune pentru ‘Gingerbread’ si ‘Ice Cream Sandwich’

Analiza efectuata de expertii Kaspersky Lab asupra programelor malware care vizeaza Android OS, din trimestrul al treilea al anului 2012, a dezvaluit faptul ca cele mai frecvente tinte ale infractorilor cibernetici au fost versiunile Android 2.3.6 (‘Gingerbread’) si 4.0.4 (‘Ice Cream Sandwich’).

Cresterea rapida a numarului de noi programe daunatoare pentru mobilele cu Android a continuat pana in trimestrul al treilea, determinand specialistii Kaspersky Lab sa catalogheze versiunile platformelor atacate cel mai frecvent de infractorii cibernetici. 28% din numarul total de blocari ale procesului de instalare a programelor malware s-au inregistrat pe Android 2.3.6 Gingerbread, locul al doilea in topul celor mai atacate versiuni fiind noul 4.0.4 Ice Cream Sandwich, care a inregistrat 22% din atacuri.

„Deşi Gingerbread a fost lansat in septembrie 2011, data fiind segmentarea pietei de dispozitive Android, ramane in continuare una dintre cele mai populare versiuni, fapt ce atrage un interes sporit din partea infractorilor cibernetici,” a comentat Yuri Namestnikov, Senior Malware Analyst la Kaspersky Lab. „Popularitatea celei mai recente versiuni Android OS – Ice Cream Sandwich – in randul dezvoltatorilor de virusi poate fi explicata de faptul ca dispozitivele care ruleaza cele mai recente versiuni OS sunt mai potrivite pentru activitatile online. Din pacate, utilizatorii care navigheaza activ pe internet sunt si cei care ajung cel mai frecvent pe site-uri periculoase”, a adaugat Namestnikov.

malware android Q3 2012

Raspandirea programelor malware detectate pe versiunile Android OS, Q3 2012

Mai mult de jumatate dintre programele malware detectate pe smartphone-urile utilizatorilor s-au dovedit a fi Troieni SMS, precum programele daunatoare care fura bani din conturile mobile ale victimelor, trimitand mesaje SMS catre numerele cu abonamente premium.

Familia OpFake a devenit cea mai raspândită dintre toate familiile de malware pentru mobile, reprezentand 38,3% dintre toate programele daunatoare detectate pe Android. Toate programele din aceasta familie se deghizeaza in OperaMini. O cincime dintre programele detectate pe dispozitivele utilizatorilor sunt Troieni versatili, dintre care majoritatea apartin familiei Plangton. După instalarea pe un dispozitiv, acesti Troieni colecteaza datele abonamentului de pe telefon, le trimit catre serverul de comanda si asteapta comenzile infractorilor cibernetici. Concret, programele malware din aceasta familie pot face schimbari, pe ascuns, in bookmark-uri si in pagina de start. Locul al treilea in clasament a fost ocupat de familia Fakelnst, ai caror membri se prezinta ca soft-uri de instalare pentru programele populare (17%). Aceste doua tipuri de malware sunt distribuite, in principal, prin intermediul asa-numitelor magazine alternative online de aplicatii, create de infractorii cibernetici.

Amenintarile mobile de acest tip pot fi neutralizate cu ajutorul aplicatiilor specializate pentru mobil. De exemplu, pe langa protectia impotriva furtului de informatii prin malware, Kaspersky Mobile Security si Kaspersky Tablet Security asigura, de asemenea, pastrarea informatiilor, chiar daca dispozitivul  este pierdut sau furat.

Versiunea completa a raportului “IT Threat Evolution: Q3 2012” este disponibil pe securelist.com.

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

3 responses to “Malware-ul pentru Android are o pasiune pentru ‘Gingerbread’ si ‘Ice Cream Sandwich’”

 1. Claudiu

  Chiar acum o spatamana mi-am luat un telefon cu sisitem Android 2.3 , dupa care imediat mi-am comandat la eMag o licenta pentru Kaspersky Mobile 9 , versiunea pentru Android .
  Stiu ca pentru majoritatea pare cam prosteasca achizitia , dar am achiztionat Kaspersky Mobile chiar pentru a fi ok fata de retelele wi-fi , dar si nu numai. Pe de alta parte , recunosc sunt un fan al produselor Kaspersky .
  Interesant este ca ” baieti destepti ” se ocupa destul de puternic , pentru a programa aplicatii compatibile cu Android . Si ca tot vorbim de securitatea telefoanelor , acum cateva saptamani m-am trezit ca bluethoot-ul de la telefon , m-a intrebat daca las ” nume de telefon ” sa se conecteze la telefonul meu !!!!!!!!
  Si eram intr-un mall !!! Tare nu ? Si nu mai eram cu nimeni !! Dar in rest era destula lume in cladire.
  A fost tare treaba asta !

  1. virus2009

   Avantajul versiuni cumparate de tine prin emag , site oficial e ca ai optiunea de a instala ultima versiune, dezavantajul e ca ai licenta numai pentru 1 an, daca achizitionai produsul prin Google Play , dezavantajul era ca erai la versiunea anterioara, avantajul era ca e mai ieftin si aveai licenta pina la adinci batrineti , accesind acel cont de gmail prin care ai facut plata .

   Spun asta ca eu asa am procetat, 17,47 e pretul pe google play, si nu 9,90 euro/1 an cum ai procetat mataluta 😛

 2. mihai

  Este si normal ca cele mai multe probleme de securitate sa apara pe aceste 2 versiuni ale sistemului de operare avand in vedere ca sunt cele mai folosite, 2.2 Froyo fiind deja prea vechi si 4.2 Jelly Bean ne fiind inca valabil pentru toate dispozitivele, de alte versiuni nu mai are rost discut…1.6 nu cred ca se mai gaseste decat pe foarte putine dispozitive iar 3.0 Henoycomb fiind distribuit pe o gama restransa de tablete.

Leave a Reply