Activitatea de spam in trimestrul al treilea din 2012: Fluxul de spam scade, dar are continut mai periculos

Specialistii Kaspersky Lab observa in continuare o scadere a cantitatii de spam in traficul total de e-mail-uri. Comparativ cu trimestrul anterior, volumul de trafic de spam in trimestrul al treilea din 2012 a scazut cu 2,8 puncte procentuale si a ajuns la 71,5%. De asemenea, expertii au observat o crestere semnificativa a cantitatii de e-mail-uri daunatoare, de la 3% la 3,9%, aceasta fiind o alta tendinta a anului.

 

Fluxul de spam in trimestrul al treilea din 2012

 Scaderea fluxului de spam in trimestrul al treilea poate fi justificata, intr-o oarecare masura, prin traditionala scadere a activitatilor de business in perioada verii. O alta cauza pentru aceasta tendinta este si trecerea treptata a mesajelor publicitare de la e-mail la alte medii, precum bannerele online, retelele sociale, serviciile de cupoane si publicitatea contextuala. Astfel, in ciuda unei usoare cresteri a activitatii in septembrie, tendinta generala de scadere a frecventei spam-ului a ramas.

Tendinta publicitarilor de a se distanța – cu mesajele lor legitime de promovare a produselor si serviciilor – de mesajele de spam, a declansat, inevitabil, o crestere a spam-ului infractional. Acesta din urma contine documente atașate daunatoare, reclame pentru bunuri interzise sau activitati frauduloase. In trimestrul al treilea al anului 2012, infractorii cibernetici si-au demonstrat din nou ingeniozitatea, deghizandu-si mesajele de tip spam in notificari oficiale. Printre e-mail-urile false pe care expertii Kaspersky Lab le-au descoperit s-au numarat mesaje care pareau a fi trimise de catre furnizori de hosting, institutii bancare, retele sociale, magazine online si alte servicii.

Furnizorii de spam au profitat si de popularitatea serviciilor de reduceri, pentru a distribui link-uri si documente atașate daunatoare. Binecunoscutul serviciu de reduceri Groupon a fost afectat de aceasta practica: e-mail-uri care copiau notificarile oficiale si noile oferte ale companiei fiind trimise catre destinatari nestiutori, care erau redirectionati catre o adresa daunatoare cu exploit-uri.

Distribuirea geografica a fluxului de spam

In trimestrul al treilea al anului 2012 au aparut mai multe schimbari in impartirea geografica a surselor de spam. Printre tarile care au iesit in evidenta pentru trimiterea celei mai mari cantitati de spam s-au numarat Statele Unite, cu peste 27% din totalul de mesaje spam trimise. Acest procent a dus la pozitionarea Statelor Unite pe locul al doilea in top, dupa Asia – liderul traditional – care a fost responsabila pentru aproape jumatate dintre toate mesajele spam trimise in lume (49,50%). Europa Occidentala (6,86%) a depasit Europa de Est (3,64%) si a ocupat locul al patrulea in clasament, imediat dupa America Latina (7,34%), care a ocupat locul al treilea.

surse spam

Sursele de spam pe regiuni, T3 2012

 

Versiunea completa a raportului despre spam in trimestrul al treilea al anului 2012, realizat de Kaspersky Lab, este disponibila pe securelist.com.

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

Leave a Reply